Taupių LED elektros lempučių dabar jau nenaudoja tik labiausiai abejingi savo piniginei žmonės. Progresas šioje srityje akivaizdus. Lemputės šviečia vis stipriau, energijos suvartoja vis mažiau, o jų kaina, palyginti su tuo, ką matėme LED lempučių paplitimo pradžioje, sumažėjo kelis kartus.

Tačiau buities technikos naujovės yra dar įspūdingesnės.

„Rūbų džiovyklės be šilumos siurblio technologijos suvartoja beveik 3 kartus daugiau elektros energijos nei džiovyklės turinčios šilumos siurblį.“ – sako „Avitelos“ grupės produktų vyriausia vadybininkė Asta Ežerinskienė. „Skalbyklės gamintos prieš penkerius metus naudojo beveik 30% daugiau vandens ir daugiau nei 130% elektros energijos. O senas, bet „visai dar geras“ dešimties ar penkiolikos metų šaldytuvas jums kainuoja iki 60% per metus daugiau nei naujas. Šitaip kylant kainoms pakeisti namuose esančią buitinę techniką gali būti labai racionalus sprendimas.“

Įprasta kondensacinė džiovyklė be šilumos siurblio, kurios energijos efektyvumo klasė – C, suvartoja apie 3-4 kWh elektros energijos, džiovinant medvilninius drabužius pilna įkrova. Jei nėra užtikrinta gera prietaiso ventiliacija, toks prietaisas gali sunaudoti ir iki 6 kWh elektros energijos vienam džiovinimui.

Šiuolaikinės džiovyklės turi šilumos siurblį, kurio dėka energijos sąnaudos ir džiovinimo kokybė ženkliai skiriasi nuo savo pirmtakų. A+++ energijos efektyvumo klasės džiovyklė suvartoja iki 1,5 kWh elektros energijos džiovinant medvilninius drabužius pilna įkrova. O tai kiekvieno darbo ciklo metu sutaupo žmogui beveik vieną Eurą.

Aukščiausios energijos klasės skalbimo mašina, parduota prieš daugiau nei 5 metus vienam skalbimo ciklui suvartodavo apie 63 litrus vandens ir apie 1,13 kWh elektros energijos. Šiai dienai A klasės skalbimo mašina vienam ciklui suvartoja 49 litrus vandens ir 0,49 kWh elektros energijos. Vienas skalbimas sutaupo net 14 litrų vandens ir 0,64 kWh elektros energijos. Su šaldytuvais situacija panaši. Senas A klasės šaldytuvas, per parą sunaudoja iki 1 kWh elektros energijos. Lyginant su panašios klasės nauju įrenginiu sutaupyti galima iki 200 kWh per metus. Toks pat, o kartais ir didesnis taupymas yra lyginant skirtingų kartų šaldiklius, indaploves ar kitą energetiškai imlią buitinę techniką.

„Ir neužmirškite, jog taip jūs ne tik sutaupote pinigų už įvairius resursus mokėdami mažiau, - sako Asta Ežerinskienė. - „Pirkdami kokybiškus, ilgaamžius ir taupius prietaisus, jūs prisidedate prie bendro vartojimo mažinimo ir taip saugote gamtinius išteklius ir darote mūsų aplinką švaresne ir labiau ekologiška. Naujas šaldytuvas garantuoja ne tik kelių šimtų eurų ekonomiją mokant elektros sąskaitas, bet ir tūkstančiais kilogramų mažesnį CO2 pėdsaką. Versle tai vadinasi „win-win“. Situaciją, kai laimi visi“.