Lietuvos automobilių kelių direkcija kartu su kitomis institucijomis įgyvendina valstybinės eismo saugumo programos „Vizija – 0“ priemones, kurių siekis – iki 2050 m. nulis žuvusiųjų Lietuvos keliuose.

Nuo nelaimių keliuose gali išgelbėti tik pačių eismo dalyvių atsakingumas ir savisauga, todėl vilniečius ir miesto svečius kviečiame pasikartoti žinias apie saugaus eismo taisykles balandžio 3 d., sekmadienį, sostinės Katedros aikštėje vyksiančiame renginyje „Esu saugus ir saugantis kitus“. Lankytojai bus kviečiami dalyvauti edukacinėse veiklose, o taip pat iš arčiau susipažinti su specialiųjų tarnybų darbu.

Pavasarį – dėmesys dviratėms transporto priemonėms

Renginio „Esu saugus ir saugantis kitus“ veiklose kviesime prisiminti ne tik kelių eismo taisykles, bet ir kreipsime dėmesį į kiekvieno iš mūsų drausmingumo keliuose svarbą. Orams šylant į gatves po ilgos žiemos vėl išrieda dviratininkai, todėl jų saugumui bus skiriamas ypatingas dėmesys.

Galima pasidžiaugti, jog, lyginant su 2020 m., pernai dviratininkų žūčių sumažėjo nuo 15 iki 11 (27 proc.). Statistika rodo, kad gerokai saugesni buvo dviratininkai, dėvėję šviesą atspindinčią liemenę ar važiavę su įjungtais žibintais. Kadangi šiandien daugybė žmonių neįsivaizduoja savo gyvenimo be dviračio, edukacijų metu plačiau papasakosime, kaip naujam sezonui tinkamai paruošti šią transporto priemonę ir kaip turėtų atrodyti techniškai tvarkingas bei saugus dviratis.

Renginio metu taip pat skirsime didelį dėmesį ir kitoms dviratėms transporto priemonėms – sužinosite, kaip taisyklingai dalyvauti eisme keliaujant elektriniais paspirtukais ir netgi galėsite išbandyti savo jėgas BOLT paspirtukų trasoje. Ją reikės įveikti kuo saugiau, vadovaujantis kelių eismo taisyklėmis ir kelio ženklinimais.

Vaikų saugumas – visų eismo dalyvių prioritetas

Renginyje „Esu saugus ir saugantis kitus“ daug dėmesio skirsime ir vaikų edukacijoms. Net ikimokyklinio amžiaus mažyliai turės progą išmokti pagrindines kelių eismo taisykles, o vyresni – jas pasikartoti.

Specialiai vaikams renginio erdvėje bus įrengta elektromobiliukų trasa su kelio ženklais, kurioje edukatoriai mažuosius renginio svečius supažindins su ženklų reikšmėmis ir svarbiausiomis saugaus elgesio kelyje taisyklėmis. Vaikų taip pat lauks „Girteka“ atšvaitų zona, kurioje jie galės sužinoti, kodėl atšvaitai yra būtini tamsiuoju paros metu bei kaip juos taisyklingai nešioti.

Na, o žinias smagiai ir interaktyviai pasikartoti vaikams ir jų tėveliams padės viso renginio metu vyksianti atnaujinta KET žinių viktorina. Nugalėtojus apdovanosime vertingais prizais!

Girtumo simuliatorius leis pažvelgti į kelią kitaip

Nuo alkoholio ir kitų medžiagų apsvaigusių žmonių sukeltų avarijų statistika vis dar verčia nerimauti. Statistikos departamento duomenimis, 2020 metais kas tryliktą eismo įvykį sukėlė neblaivus asmuo. Tokios avarijos būna pačios skaudžiausios, o jų galima išvengti.

Todėl renginio dalyvius kviesime į kelią pažvelgti neblaivaus žmogaus akimis ir išbandyti girtumo akinius – juos dėvint pabandyti nesvyruojant pereiti specialiai įrengtą tiesią liniją. Nekeldami pavojaus kitiems, dalyviai galės patys įvertinti, kaip gali būti sudėtinga ir pavojinga orientuotis apsvaigus bei kaip keičiasi budrumas, reakcijos greitis ir atidumas.

Visi norintys taip pat galės išbandyti ir automobilio apsivertimo bei susidūrimo imitavimo įrenginius, kuriuose nerizikuojant sveikata bei turto saugumu sužinosite, kaip jaučiasi į eismo įvykį patekęs žmogus. Na, o automobilių vairuotojams parodysime, kokią techninę priežiūrą turėtumėte reguliariai atlikti savo automobiliui patys.

Žadą atimanti gelbėjimo operacija ir muzikinis šou

Viena iš įspūdingiausių renginio programos dalių – kvapą gniaužianti gelbėjimo operacija po tariamo eismo įvykio. Katedros aikštė virs kraupaus eismo įvykio scena, kurioje specialiųjų tarnybų atstovai gelbės po avarijos degančiame automobilyje įstrigusius žmones.

Na, o visos dienos veiklas vainikuos abejingų nepaliksiantis muzikinis pasirodymas. Juk šventė be muzikos – ne šventė! Muzikiniame projekte „Lietuvos balsas“ išgarsėjusi dainininkė ir dainų autorė Paulina Paukštaitytė prisidės prie smagios nuotaikos kūrimo, pakvies visus kartu dainuoti ir išjudins pašokti.

Tikimės, kad saugaus eismo renginyje „Esu saugus ir saugantis kitus“ naujų žinių įgys ir smagiai laiką praleis ne tik vaikai, bet ir jų tėveliai. Juk svarbiausia, kad visi eismo dalyviai būtų saugūs ir gatvėse elgtųsi atsakingai. Visus maloniai kviečiame balandžio 3 d. 12.00 valandą atvykti į Vilniaus Katedros aikštę ir kartu prisiminti svarbiausias saugumo keliuose pamokas. Plačiau apie renginį skaitykite čia.