Eterinių aliejų pirkėjai klaidinami sąmoningai?

Net jei per daug nesidomite jau šimtmečiais gyvuojančia aromaterapija, vienu iš būdų fizinei gerovei ir vidiniam balansui palaikyti, veikiausiai bent fotografijoje matėte įstabų mažyčių krūmelių violetiniais žiedais plantacijų vaizdą. Levandų kvapas – toks pat įsimintinas, o iš jų distiliuojami kelių rūšių eteriniai aliejai skiriasi kvapu ir poveikiu. Itin vertinamą raminamąjį, migdantį poveikį turi tik tikrųjų levandų rūšis, kuri ir yra dažniausiai naudojama aromaterapijoje, farmacijoje ir parfumerijoje.

Visgi tiesa tokia, kad tikrųjų levandų eteriniai aliejai, kaip ir, pavyzdžiui, santalo, rožmedžių ar citrusų, patenka į visame pasaulyje klastojamų populiariausių ar brangiausių eterinių aliejų sąrašą. Ne vienoje šalyje neautentiškų šio gaminio atvejų fiksuojama nuo 25 iki net 90 proc.

„Kvapų namų“ vadovė Rūta Daunoravičienė paaiškina, jog viena to priežasčių – augantis eterinių aliejų ir aromaterapijos populiarumas. Įmonės tikslingai arba dėl neišmanymo renkasi pigesnius falsifikuotus aliejus siūlančius tiekėjus, neteikiančius prioriteto kokybės kontrolei, tyčia viliodami mažomis kainomis ar pateikdami neteisingą informaciją apie gaminių sudėtį.

Eterinių aliejų rinkoje tokia gamintojų strategija ne tik nepatenkina vartotojų lūkesčių ir formuoja iškreiptą suvokimą apie kainos bei kokybės santykį – prasta terapijos tikslais naudojamo gaminio kokybė neatsiejama ir nuo galimo neigiamo poveikio sveikatai.

„Tikras autentiškas tikrųjų levandų eterinis aliejus negali kainuoti kelių eurų, tačiau šiandien už tiek jo galima įsigyti daugelyje prekybos vietų. Ši realybė glumina specialistus ir klaidina vartotojus, todėl pasiryžome išsiaiškinti, kas iš tiesų siūloma tikrųjų levandų eterinio aliejaus etiketėmis arba lotynišku šio augalo pavadinimu Lavandula angustifolia paženklintuose buteliukuose“, – tyrimo tikslą komentuoja R. Daunoravičienė.

Sintetinės eterinių aliejų priemaišos kenkia ne tik sveikatai

2021 m. pradžioje laboratorijos ekspertai supirko visus kaip tikrųjų levandų pavadintus eterinius aliejus, kurie parduodami šalies parduotuvėse, vaistinėse bei internetu, ir pasitelkdami eteriniams aliejams autentifikuoti bei aukštą kokybę užtikrinti leidžiantį metodą, atliko tyrimą.

Paaiškėjo, jog iš 40 vnt. mėginių 31 proc. aliejų pagaminti pakeičiant arba maišant tikrųjų levandų aliejų su keliskart pigesniais kitų rūšių, kitų savybių turinčių varpinių levandų ir levandinų eteriniais aliejais.

„Visų jų etiketėse buvo nurodoma klaidinanti informacija: neteisinga botaninė levandų kilmė, užrašai „grynas levandų aliejus“, „100 proc. grynas levandų aliejus“, „tikras levandų aliejus“, „tikrųjų levandų aliejus“. Tai – vadinamieji falsifikatai, kurie iš tiesų turėtų būti vadinami levandų kvapo eterinių aliejų gaminiais“, – aiškina R. Daunoravičienė.

Anot pašnekovės, plačiai aprašytų tyrimų, kokį poveikį daro tokie mišiniai, nėra. Tačiau žinant, jog varpinės levandos ir levandinai pasižymi ne raminamuoju, o priešingu – tonizuojančiu, energizuojančiu – poveikiu, peršasi išvada, jog tokį „tikrųjų levandų“ eterinį aliejų įsigiję žmonės mažų mažiausiai nusivils, nepatyrę laukto relaksuojančio, nerimą mažinančio, migdančio efekto.

Dalies mėginių sudėtyje rasta levandų kvapą imituojančių sintetinių medžiagų, tirpiklių ir kvapo stabilizatorių, tokių gaminių jokiu būdu negalima vadinti eteriniais aliejais. Tai viso labo levandų kvapo gaminiai, kurių galimas toksiškumas ir nesaugumas vartotojams, kaip akcentuoja R. Daunoravičienė, yra atskiros temos reikalaujantis klausimas.

„Kvapų namų“ atliktame tyrime eterinių tikrųjų levandų aliejų su sintetinėmis priemaišomis, įskaitant ftalatus, nustatyta net 20 proc. Ekspertė atkreipia dėmesį, kad įsigijus buteliuką tokio gaminio, neįmanoma sulaukti tikrųjų levandų aromaterapinio, tai yra sveikatinančio, poveikio ir produktą derėtų vertinti kaip pavojingą sveikatai.

Patarė, kaip išsirinkti kokybišką prekę

R. Daunoravičienė pabrėžia, kad tik autentiški eteriniai aliejai yra tinkami naudoti sveikatinimo tikslais ar buityje ir gali padėti patirti tam tikrą poveikį nuotaikai, psichinei, fizinei sveikatai. Tuo tarpu jo klastotės ne tik nuvilia dėl kvapo ir poveikio ar neturi tam tikrų savybių, bet ir iškreipia eterinių aliejų kaip sveikatinimo priemonės ir apskritai aromaterapijos kaip papildomos medicinos šakos prasmę. Be to, sintetinės biologiškai nesuyrančios priemaišos gali turėti žalos ir žmogaus sveikatai, ir aplinkai, mat jos teršia vandenį ir gamtą.

„Beje, vertinant tyrimo išvadas, nustebino faktas, jog visi vaistinėse įsigyti „tikrųjų levandų eteriniai aliejai“ buvo suklastoti“, – dėsto „Kvapų namų“ laboratorijos atstovė.

Taigi, ar yra būdas nepakliūti į falsifikuotus eterinius aliejus siūlančių įmonių pinkles? R. Daunoravičienė rekomenduoja vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis.

„Nepirkite pigių, akivaizdžiai iš rinkos kainų rėžių „iškrentančių“ eterinių aliejų. Kokybiškais eteriniais aliejais dažniau prekiauja specializuotos eterinių aliejų, aromaterapijos reikmenų parduotuvės, turinčios specifinių žinių ir patirties. Kaip parodė mūsų atliktas tyrimas, ne tik vaistinių, bet ir fizinių ar internetinių prekybos centrų lentynose tikrųjų levandų eterinio aliejaus veikiausiai nerasite“, – akcentuoja R. Daunoravičienė.