Azartas ir pirmi kartai

Vilnietė Sigutė Stefanovič 2021-uosius įvardija vienu žodžiu - pokyčiai. Moteris pasakoja lygiai prieš metus gyvenusi nerimaudama dėl savo ateities, tačiau su aiškia kryptimi - metas keistis.

Pasakodama apie savo kelią nuo išsiųsto gyvenimo aprašymo iki gauto darbo, Sigutė pripažįsta, kad anuomet reikėjo sukaupti daug drąsos, mat jos pozicija buvo aiški - raitojuosi rankoves ir keičiu viską iš esmės. Moteris atvira - kiekviena nerimo akimirka atsipirko su kaupu ir dvejojančius ragina išdrįsti žengti savo svajonių link.

Šiandien sėkmingai užsienio projektų grupės vadove bendrovėje HEADEX dirbanti S. Stefanovič prisimena, kad būdama ant pokyčių slenksčio jautėsi nedrąsiai ir nuolat sau kėlė klausimus: ar kažkas negerai su jos gebėjimais, ar ji tiesiog vis pataiko kreiptis ne į tuos darbdavius? Specialistė patikino, jog ir dabar, bendraudama su darbo ieškančiais žmonėmis, pastebi, kad panašios dvejonės apima ne vieną, nusprendusį siekti pokyčių darbe ir būtent joms ragina nepasiduoti.

Sigutė prisimena, kad tam tikrą azartą pajuto jau nuo pirmo kontakto su dabartiniu darbdaviu. „Man nebuvo įdomūs pinigai, mane sužavėjo perskaitytas skelbimas. Surizikavau, sudalyvau konkurse, o kai sulaukiau atrankų koordinatorės skambučio, dar kartą įsitikinau, jog ta pozicija privalo būti mano ir man“, - prisimena S.Stefanovič ir pripažįsta, jog ji turėjo tam tikrą „prabangą“ ar privilegiją rinktis darbą iš daugiau kriterijų nei finansai. Moteris neabejoja, kad būtent tai ir lėmė, kad darbą pasirinko tokį, apie kurį svajojo.

Kaip pasiekti išsvajotą poziciją?

Moteris pasakoja kad atrankos procesą sudarė penki etapai, kur reikėjo atskleisti savo savybes ir kompetencijas per užduotis, situacijas, pokalbius bei testus. Sigutė prisimena tai todėl, kad pirmą kartą dalyvavo tokioje kruopščioje atrankoje, o kiekvienas jos etapas buvo ir iššūkis, ir pamoka, ir savotiška paskata stengtis dar labiau siekti savo tikslo – svajonių darbo.

Nors pandemija kiek pakeitė įprastų darbo pokalbių specifiką, tačiau net ir bendraujant su darbdaviu nuotoliniu būdu specialistė rekomenduoja skirti dėmesio detalėms. ,,Pasistenkite, kad aplinka būtų kuo neutralesnė, be blaškančių detalių, skirkite dėmesio vaizdo ir garso kokybei. Asmeninių ir profesinių savybių atskleidimui padeda tam tikri namų darbai, kai siekdami norimos darbo pozicijos, skiriate laiko pasiruošti, galbūt susirašyti ar su aplinkiniais, pavyzdžiui, šeimos nariais, aptarti, ką gebate geriausiai ir ką norite papasakoti apie save”, - pataria moteris.

Po daugiau nei 10 mėnesių darbo Sigutė sako, kad minėtas azartas niekur neišblėso. ,,Bendravimas su kolegomis Lietuvoje ir užsienyje bei sutikti vis nauji žmonės leidžia man plėsti tiek savo kaip profesionalo kompetencijas, tiek požiūrį į situaciją visuomenėje. Anot S. Stefanovič, padėtis darbo rinkoje dabar išties ypatinga ir naujus metus žmonės linkę pradėti pokyčiais: keisti darbovietę, darbo poziciją ar net šalį.

Naujieji metai – nauji darbai?

Paklausta, ką patartų tiems, kas šiuo metu ieško darbo ar mąsto apie jo keitimą, užsienio projektų grupės vadovė sako, jog derėtų ramiai, bet nuoširdžiai prieš patį save įsivertinti, ko ieškote ir kodėl. „Ar imsitės naujos veiklos, nes tiesiog reikia pinigų, ar kartu ieškote ir darbo, kuriuo gyvensite, kurį mylėsite. Pastebėjau, kad tie, kas darbą renkasi tik pagal piniginius kriterijus, darbus keičia dažniau nei tie, kurie dar įsivertina ir pozicijos ar darbdavio patrauklumą”, - sako Sigutė.

Anot atrankų specialistų, darbuotojui dabar labai svarbu patikimumas, skaidrumas ir atsakingumas iš darbdavio pusės. Ieškantys darbo svetur įvardina pagrindinius kriterijus: gyvenamoji ir darbo aplinka, darbo klimatas, atlyginimo dydis ir punktualumas, žodžio laikymasis, nuoširdus, palaikantis, rūpestingas, skatinantis vadovų bendravimas. Taigi, jei ieškote naujos darbo vietos, atsakykite sau į klausimą - o kas svarbu jums?

Užsakymo nr.: PT_89348885