Konsultacijų bendrovės „Korn Ferry“ vyr. konsultantės Ievos Petkevičės teigimu, mažmeninės prekybos sektoriaus baziniai atlyginimai kasmet didėja. Be to, baziniai atlyginimai šiame sektoriuje artėja prie bendro rinkos atlyginimų lygmens. Pavyzdžiui, praėjusiais metais fiksuotas vos 9 procentų atsilikimas, prieš ketverius metus šis atotrūkis buvo 12 procentų.

Nepaisant atlyginimų augimo mažmeninės prekybos sektoriuje, „Lidl Lietuva“ siūlomas vidutinis darbo užmokestis yra didžiausias tarp penkių pagrindinių prekybos tinklų.

 Ieva Petkevičė

Palyginus „Lidl Lietuva“ siūlomą vidutinį atlyginimą su antroje ir trečioje vietoje esančių prekybos tinklų mokamais vidutiniais darbo užmokesčiais, lyderystė matoma ne tik gruodžio mėnesį. Lapkritį „Lidl Lietuva“ mokamas atlyginimas už antroje ir trečioje vietoje esančio prekybos tinklo vidutinį darbo užmokestį buvo didesnis 26 proc. ir 44 proc., spalį skirtumas siekė atitinkamai 9 proc. ir 30 proc., rugsėjį – 17 proc. ir 34 proc.

Darbdavio patrauklumą lemia ir didinimas atlyginimas

„Korn Ferry“ duomenimis, prognozuojama, kad 2022 m. mažmeninės prekybos sektoriaus darbuotojų atlyginimai galėtų kilti 4,75 proc., o atlyginimai bendroje rinkoje – 5 proc.

„Lidl Lietuva“ personalo vadovės ir valdybos narės S. Savickienės teigimu, įmonė siekia išlaikyti darbuotojų motyvaciją ir lojalumą, todėl nuolat atsižvelgia į esamą situaciją rinkoje bei galimus pokyčius.

„Nuo šių metų pradžios 5–15 proc. padidinome atlyginimus visiems „Lidl Lietuva“ komandos nariams. Logistikos centro darbuotojams tai yra jau antras darbo užmokesčio didinimas per metus, todėl iš viso jų atlyginimai padidėjo 5–21 proc. Algų biudžeto didinimui iki 2022 finansinių metų pabaigos papildomai skirsime net 9 mln. eurų“, – sako S. Savickienė.

Didesnio užmokesčio perspektyva skatina lojalumą

Atlyginimų augimui įtakos turi mažėjantis dirbančių asmenų skaičius ir sparčiai auganti konkurencija dėl darbuotojų, teigia I. Petkevičė. Tai verčia įmones pasitempti ir ieškoti vis naujesnių būdų, darbuotojų motyvacijos kėlimui bei jų kaitos rodiklių mažinimui.

„Korn Ferry“ darbuotojų kaitos sektoriaus duomenų analizės rodo, kad savanoriškai darbo vietą keičiančių asmenų skaičius kasmet vis mažėja ir šiuo metu siekia 29 proc. Lyginant su ankstesniu laikotarpiu, 2018 m. rodiklis siekė 43 proc., 2019 m. – 34 proc., o 2020 m. – 33 proc.

Siekdamas darbuotojų lojalumo prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ parduotuvių ir logistikos sandėlio darbuotojams taiko keturių pakopų atlyginimo kėlimo sistemą, kuria kasmetinis darbo užmokesčio didinimas yra numatomas darbo sutartyse. Dėl to ilgesnį laiką dirbantys darbuotojai gali gauti didesnį atlyginimą, yra labiau motyvuoti dirbti.

 S.Savickienė

Motyvuoja ir naudos darbuotojui

Kartu su didžiausiu atlyginimu, „Lidl Lietuva“ savo darbuotojams siūlo ir įvairius finansinius priedus. Pernai papildomoms darbuotojų premijoms ir priedams įmonė skyrė daugiau nei 1,7 mln. eurų.

„Kasmet ne tik peržiūrime savo darbuotojų atlyginimų dydžius, bet ir pristatome naujas ar išplečiame sėkmės jau sulaukusias naudų programas. Siekiame užtikrinti vis geresnes darbo sąlygas, nes mums svarbiausia – nuolat praaugti save. Nuolatinį tobulėjimą įrodo ir jau ketvirtus metus ir eilės pelnyti „Top Employer 2022 Lietuva“ ir „Top Employer 2022 Europe“ sertifikatai“ – sako S. Savickienė.

Įmonė papildomai rūpinasi ir darbuotojų fizine bei emocine sveikata, jų poilsiu. Po bandomojo laikotarpio visi komandos nariai apdraudžiami privačiu sveikatos draudimu bei aprūpinami imunitetą stiprinančiais vitaminų rinkiniais. Taip pat veikia anoniminės pagalbos finansiniais, teisiniais bei asmeniniais klausimais konsultacijų programa „Gali mumis pasikliauti“.

„Lidl Lietuva“ šiuo metu dirba daugiau nei 2,5 tūkst. darbuotojų. Lietuvoje iš viso veikia 60 „Lidl“ prekybos tinklo parduotuvių 24-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose bei Rokiškyje.

Užsakymo nr.: PT_89338819