LR Vyriausybės Ministrės Pirmininkės patarėjas Rimantas Žylius sako, kad atviri valstybės ir viešųjų įstaigų duomenys yra svarbūs ne tik kaip skaidrumo ir demokratijos principų įtvirtinimo priemonė. Anot jo, jau dabar atviri duomenys (AD) tapo esmine sėkmingų verslo, visuomeninių, technologinių inovacijų, mokslo projektų dalimi.

„Vertiname, kad atvirų duomenų panaudojimas gali sukurti 2 procentus bendrojo vertės produkto arba vieną milijardą eurų šiuo metu. Tai – milžiniškas potencialas, kurį išnaudoti kviečiame absoliučiai visus“, – sako R. Žylius.

Atviri viešojo sektoriaus duomenys yra kaupiami ir prieinami AD interneto portale adresu Data.gov.lt. Vieno langelio principu veikiantis portalas startavo 2020 m. liepą, o šiuo metu jame įvairiomis formomis yra pateikiami 1578 duomenų rinkiniai iš 138 organizacijų ir šis skaičius nuolat auga. Portalą tvarko Informacinės visuomenės plėtros komitetas, teikiantis konsultacijas viešojo sektoriaus institucijoms ir vykdantis duomenų atvėrimo veiklas.

AD portale prieinami didelės vertės duomenų rinkiniai. Tarp jų – aplinkos stebėjimo, geoerdviniai, įvairūs judumo, meteorologiniai, finansiniai, bendrovių valdymo, nuosavybės teisių, gyventojų užimtumo ir kiti duomenys. Rinkinių skaičius sparčiai didėja, nes viešosios įstaigos pateikia vis daugiau duomenų.

Atvirų duomenų portale galima ne tik naršyti po pateiktus rinkinius, bet ir teikti poreikį institucijų inventorizuotiems atvertinų duomenų rinkiniams.

Raginami prašyti duomenų iš įvairiausių sričių

Vystant portalą, itin svarbus žingsnis buvo žengtas praėjusių metų viduryje. Nuo tada apsilankiusieji čia gali ne tik rasti pateiktus duomenų rinkinius, bet ir teikti poreikį institucijų inventorizuotiems atvertinų duomenų rinkiniams. Kitaip tariant, gali suformuluoti konkrečiai pageidaujamų duomenų užklausą, į kurią institucijos yra įpareigotos atsakyti. Pateikus užklausą, jos vykdymo būseną galima stebėti iki kol bus pranešta apie atvertą rinkinį.

Ši portalo funkcija suteikia pačių įvairiausių galimybių: kurti naujus produktus ir paslaugas, vystyti šiuolaikines technologijas kaip daiktų internetą ar dirbtinį intelektą, diegti mokslo inovacijas, analizuoti šalies raidą ir perspektyvas. Turimų duomenų apimtis yra didžiulė tiek kiekybiškai, tiek sričių įvairove.

„Duomenis įdarbinti gali ne tik valstybės institucijos ir verslo organizacijos – kalbame ir apie akademines bendruomenes, NVO sektorių, pagaliau, kiekvieną besidomintį žmogų. Atviri duomenys prisideda prie faktais grįsto ir į rezultatus orientuoto valdymo, kuriamų strategijų ir jų stebėsenos vykdymo. Jie padeda atlikti įvairiausius tyrimus ir analizes, suteikia medžiagą prognozėms“, – teigia Vyriausybės kanceliarijos patarėja IT ir ryšių saugumo klausimais Diana Seredokaitė.

Tarp atvirų duomenų panaudojimo pavyzdžių yra kelionių planavimo ir viešojo transporto bilietų įsigijimo programėlė „Trafi“, regionų geoinformacinės aplinkos paslauga „Regia“, NT ir gyvenimo kokybę vertinantis projektas Kurgyvenu.lt, Lietuvos nevyriausybinių organizacijų registras „NVO atlasas“ ir kiti.

Kuo skiriasi atviri ir viešieji duomenys?

Svarbu atkreipti dėmesį, kad atviri duomenys nėra tas pats, kas vieši duomenys, nors šios sąvokos yra labai dažnai tapatinamos.

Atviri duomenys yra taip vadinamųjų žalių duomenų rinkiniai, kuriuos vartotojas pats gali analizuoti įvairiais pjūviais, pasitelkdamas analitinius įrankius. AD yra skirti antriniam panaudojimui, kurio metu gali atsirasti nauji produktai ar paslaugos. O vieši duomenys, kuriuos skelbia institucijos ar organizacijos, yra atrinkti ir skelbiami visuomenės informavimo arba organizacijos savireklamos tikslais. Jie skelbiami tam tikrame kontekste ir turi savitą tikslą.

AD portale pateikiamus duomenis paprasčiausia analizuoti, naudojantis nesudėtingais duomenų analizės įrankiais. Pasak AD portalo kūrėjų, prie šiuolaikinių informacinių technologijų įpratęs vartotojas jas įvaldo per labai trumpą laiką.

Lietuvos atvirų duomenų politika ir jos įgyvendinimas vertinamas 14 vieta tarp 34 Europos šalių.

Lietuva – viena sparčiausiai atvirų duomenų projektą vykdančių šalių

2021-ųjų pabaigoje Europos duomenų portalo ataskaitoje Lietuvos AD politika ir jos įgyvendinimas buvo įvertintas 14 vieta tarp 34 šalių. Lietuva įsitvirtino sparčiųjų sekėjų grupėje kartu su Norvegija, Vokietija, Italija, Austrija ir kitomis. Ataskaitoje pažymėta ir pažanga: padidėjo Lietuvos AD portalo naudojimas, pritaikymas ir atveriamų duomenų kokybė, taip pat išaugo poveikis politinei, socialinei bei ekonominei sritims. Lietuvos pasiekti rezultatai viršija Europos Sąjungos 27+ šalių vidurkį.

Duomenų atvėrimas įgyvendinimas pagal Lietuvos Respublikos teisės gauti informaciją ir duomenų pakartotinio naudojimo įstatymą, kurio nauja redakcija priimta 2021 m. birželio 30 d. Kartu su juo įsigaliojo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos patvirtinti reikalavimai viešojo sektoriaus institucijoms atverti duomenis AD portale.

Siekiant palengvinti ir pagreitinti procesą, atvėrimas vykdomas per Statistikos departamento Valstybės duomenų valdysenos informacinę sistemą. Ji leidžia suvienyti įvairių institucijų tvarkomus duomenis ir taip suformuoti naujus rinkinius.

Prie LR Vyriausybės kanceliarijos ir ministerijų vykdomo atvirų duomenų valdymo koordinavo prisideda ir LRVK įgyvendinamas projektas „Į rezultatus orientuoto valdymo gebėjimų stiprinimas“, finansuojamas iš Europos socialinio fondo. Projektas kartu padeda įgyvendinti šios Vyriausybės programos nuostatas dėl duomenų atvėrimo ir skaitmeninės transformacijos veiksmų.

2021 m. buvo surengtos trijų dalių diskusijos-dirbtuvės, skirtos ministerijų preliminariems AD rinkinių sąrašams parengti, bei gerosios atvirų duomenų valdysenos patirties renginys su Suomijos viešojo valdymo institucijomis. Buvo stiprinti LRVK ir ministerijų darbuotojų strateginio valdymo ir AD valdysenos įgūdžiai, siekiama orientuotis į rezultatus valstybės valdyme ir pagerinti institucijų tarpusavio bendradarbiavimą.

Projekto komanda toliau rengia suburiančias ir įdomias atvirų duomenų veiklas. 2022 m. vasario pabaigoje organizuojamas nuotolinis renginys „Skaitmeninė transformacija, strateginis valdymas ir atviri duomenys, skirtas visuomenei pristatyti atvirų duomenų naudojimo galimybes viešajame sektoriuje. Jo metu bus parodytas praktinis AD panaudojimo procesas, jau sukurti produktai bei sėkmės istorijos. Daugiau informacijos bus paskelbta LRVK socialinių tinklų paskyrose.

Užsakymo nr.: PT_89334615