Šiuolaikinių statybos produktų įvairovė leidžia pasirūpinti pastato hidroizoliacija tiek statomuose, tiek renovuojamuose pastatuose. Beje, kokybišką hidroizoliaciją galima įrengti bet kuriuo metų laiku. Svarbiausia sąlyga – atidžiai laikytis visų gamintojo ant pakuotės nurodytų sąlygų. „Kalbėdami apie pastatų hidroizoliaciją, dažniausiai galvojame apie stogą ir pamatus“, – sako „TN International“ techninis vadovas Virginijus Balsys. Pasak jo, stogas – labai svarbi pastato dalis. Jei namo sienų tinkami nedengia stogas, pastato konstrukcijas veikia drėgmė. Jei tai tęsiasi kelis sezonus, pastatas labai greitai virsta neeksploatuojamu.. Stogo hidroizoliaciją reikėtų patikrinti bent keturis kartus per metus: būtina apžiūrėti stogo dangą ir jo konstrukciją – galbūt yra vėjo ar žmonių padarytos žalos. Jei stogas nesandarus, svarbu suprasti, kodėl.

Taip pat reguliariai rekomenduojama tikrinti ir pamatus: svarbu įsitikinti, kad jie iš vidaus yra sausi. Rūsyje susidarančios drėgmės dėmės rodo, kad pamatai jau pažeisti. Taip pat gali būti, kad į pastato vidų patenka gruntinio vandens, todėl ir sudrėksta rūsys. Ant senesnių sienų, kurių hidroizoliacija pažeista, pradeda rastis balkšvos druskų dėmės. „Pastaraisiais metais, kai nuotolinis darbas daugeliui tapo kasdienybe, vis daugiau žmonių nusprendžia atnaujinti savo šeimos namus. Dažnai jie susiduria su netikėtomis kliūtimis“, – pasakoja Virginijus Balsys. – Mūsų senoliai, statydami savo sodybas, žinojo svarbią statybų paslaptį. Mes patys, apšiltindami pastatus, nukasame žemę nuo pamatų, nuvalome nuo jų viską, kas, mūsų manymu, nereikalinga. Vėliau suprantame, kad nebeišmanome senųjų statybos gudrybių: nugramdėme senąsias žinias, todėl dabar pamatai tiesiog mirksta vandenyje... Bet, žinoma, ir šią situaciją galima išspręsti. Tik nereikėtų ilgai atidėlioti, nes pamatų įtrūkimuose kaupiasi vanduo, kuris žiemą užšąla ir kenkia visai pastato konstrukcijai. Ar pastatas sugrius – tik laiko klausimas.“

Žemos temperatūros – ne kliūtis

Žemos temperatūros – ne kliūtis

Hidroizoliacijai rudenį ir žiemą reikėtų rinktis polimerinio bitumo ritinines dangas arba specialias bitumo ar bitumo polimerines mastikas. Šios hidroizoliacinės medžiagos tinkamos kloti šaltuoju metų laiku, kai kurios net esant –25 ºC temperatūrai. „Norint užtikrinti kokybišką rezultatą, svarbu, kad darbų metu nebūtų lietaus, sniego ar stipraus rūko. Bet kokiomis kitomis oro sąlygomis galima dirbti laikantis gamintojo reikalavimo dėl temperatūros“, – aiškina „TN International“ techninis vadovas Virginijus Balsys.

Polimerinio bitumo ritininės dangos, pavyzdžiui, „TN International“ gaminamos „Technoelast“ arba „Unifleks“, yra skirtos plokštiems ir (arba) sutapdintiems stogams. Tenka šiek tiek daugiau padirbėti, bet šias dangas galima kloti ir ant šlaitinių stogų. „Lyjant darbai turi sustoti, – primena „TN International“ techninis vadovas. – Dauguma stogo dangų klojamos šildant atvira liepsna, o vanduo, susidūręs su liepsna, virsta garais. Vasarą tose vietose, kur garų pateko tarp hidroizoliacijos sluoksnių, susidarys pūslės ir, laikui bėgant, jos pažeis hidroizoliaciją.“

Pamatams – patogesnė mastika

Pamatų hidroizoliacijai galima naudoti ne tik polimerinio bitumo ritinines dangas, bet ir bitumą arba bitumo polimerines mastikas. „Paprasčiausia naudoti yra tepamoji hidroizoliacinė medžiaga – bituminė mastika, kurią patogu užtepti ant kampų ar išsikišimų. Šiek tiek sudėtingiau kloti ant pagrindo išlydant ritininę dangą“, – pasakoja Virginijus Balsys. Dirbdami su šiomis dangomis būtinai atsižvelkite į montavimo temperatūrą, nurodytą ant gaminio pakuotės. „Pavyzdžiui, pamatams ir kitoms požeminėms konstrukcijoms iš betono, gelžbetonio ir medienos naudojamos hidroizoliacinės mastikos „Technonicol Nr. 24“ klojimo temperatūra yra –20ºC“, – aiškina „TN International“ atstovas ir priduria, kad svarbus polimerinio bitumo ritininių dangų parametras yra elastingumas žemoje temperatūroje, iki kurios jos išlaiko savo savybes. Esant žemesnei temperatūrai, klojama danga lūžinės ir hidroizoliacijos sluoksnyje susidarys mažyčių įtrūkimų. Per kelerius metus, prasiskverbus vandeniui, įtrūkimai padidės ir susidarys skylės.

Pamatams – patogesnė mastika

Svarbu prisiminti, kad vandens pagrindo hidroizoliacinės mastikos nerekomenduojamos šaltuoju metų laiku. Paviršius, ant kurio bus klojamas hidroizoliacijos sluoksnis, turi būti sausas – išdžiovintas šildytuvais. Be to, svarbu nepainioti medžiagos eksploatacinės ir naudojimo temperatūros, nurodytos ant pakuotės. „Nepamirškite, kad bet kokios lauke laikomos medžiagos temperatūra tampa būti tokia pati, kokia yra lauke, – aiškina Virginijus Balsys. – Jei naktį buvo 19 °C šalčio, o etiketėje nurodyta, kad medžiagą galima kloti esant –15 °C, prieš klojant ją reikėtų pašildyti. Priešingu atveju medžiaga bus standi ir lūžinės, daugiau paspaudus. Geriausia, jei hidroizoliacinės dangos rulonai per naktį paliekami kambario temperatūroje“.

Užsakymo nr.: PT_89314227