Kosulys – naudingas organizmo refleksas, atsirandantis tuomet, kai sudirginami bronchai arba receptoriai esantys trachėjoje. Išprovokuoti kosulį gali tiek aplinkoje esantys dirgikliai, tokie kaip dulkės ar cheminės medžiagos, tiek į kvėpavimo takus patekę svetimkūniai. Būtent kosulio dėka šie dirgikliai iš organizmo pasišalinami, taip apsaugant plaučius nuo pažeidimų.

Kosulys ne visuomet susijęs su procesais, vykstančiais kvėpavimo takuose. Išprovokuoti jį taip pat gali gastroezofaginis refliuksas, širdies ligos, alergija, sinusitas, kai kurių vaistų vartojimas, rūkymas.

Gydymas priklauso nuo kosulio tipo

Pagal savo specifiką kosulys gali būti skirstomas į du tipus: sausą ir drėgną. Virusinių kvėpavimo takų infekcijos pradžioje įprastai pasireiškia sausas kosulys, dar kitaip vadinamas neproduktyviuoju. Pirmąją dieną jis būna nestiprus, bet pakankamai dažnai pasikartojantis. Infekcijai plintant, kosulys stiprėja ir dažnėja.

Po 3 – 5 dienų, kai pradedama sveikti, sausas kosulys pereina į drėgną. Tuomet sekretų pavidalu kartu su ligos sukėlėjais iš kvėpavimo takų pasišalina gleivinės išskyros. Atsikosėjant reikėtų stengtis šio sekreto nenuryti, o jį pašalinti.

Sauso kosulio nereikėtų slopinti ar gydyti vaistai, nes tai – natūrali apsauginė organizmo reakcija. Kur kas svarbiau reguliariai vartoti kuo daugiau skysčių – šiltos arbatos bei paprasto vandens. Esant galimybei, pravartu atlikti ir inhaliacijas. Tik tuomet, kai kosulys nerimsta ir intensyvėja, tikslinga pradėti vartoti kosulį slopinančius preparatus. Nors sausas kosulys pakankamai varginantis, skubėti gerti gleives skystinančių vaistų nepasitarus su gydytoju ar vaistininku nereikėtų, mat taip galite suerzinti kvėpavimo takus ir dar labiau suintensyvinti kosulį.

Drėgno kosulio slopinti taip pat nereikėtų. Priešingai, patartina jį skatinti, kad greičiau pasišalintų dirgikliai. Tam skiriami atsikosėjimą gerinantys vaistai. Tokių vaistų vartojimo dažnumą turėtų nurodyti gydytojas ar vaistininkas, atsižvelgęs į kosulio stiprumą, trukmę, įvertinęs greta esančius kitus simptomus. Vaisto formą (sirupas, tabletės, milteliai, lašeliai) galite pasirinkti ir patys.

Priešingai nei dauguma mano, vaistų stiprumas ir efektyvumas dažniausiai nepriklauso nuo jo formos. Skirtingi to paties vaisto pateikimo būdai sukurti tam, kad turėtumėte galimybę pasirinkti patogesnį, priimtinesnį variantą. Kaip ir esant sausam kosuliui, taip ir drėgnam – skysčių vartojimas būtinas.

Kada būtina kreiptis pagalbos į gydytoją

Pagal trukmę kosulys skirstomas į tris kategorijas:

• ūminis – iki 3 savaičių;
• užsitęsęs – nuo 3 iki 8 savaičių;
• lėtinis – daugiau nei 8 savaitės.

Tyrimai rodo, kad kosulys vidutiniškai trunka apie 18 dienų. Per šį laiką organizmas natūraliai kovoja su infekcija, tad geriausia pagalba jam – tiesiog netrukdyti. Jei kosulys užsitęsia ilgiau nei 3 savaites arba sukelia diskomfortą bet kuriame etape, rekomenduojama nieko nelaukti ir kreiptis į gydytoją tam, kad būtų diagnozuota priežastis ir paskirtas tinkamas gydymas.

Užsakymo nr.: PT_89019487