2020-2030 m. Lietuvos pristatymo užsienyje strategija rodo, jog vienas Lietuvos prioritetų ir toliau išlieka bendras inovatyvaus, modernaus viešojo sektoriaus kūrimas. Viena iš pagrindinių strategijos krypčių kviečia kartu kurti viešojo sektoriaus valdymą (angl. Co-create governance). Inovatyvioms įmonėms ir startuoliams svarbu parodyti, kad siekiame bendradarbiauti ne tiesiog pirkdami informacines sistemas, bet tikimės kartu kurti geresnę visuomenės ateitį pritaikant naujausius technologinius sprendimus.

Savo ruožtu, „GovTech laboratorija“, veikianti Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūroje (MITA), jau porą metų vykdo struktūruotas programas, padedančias viešojo sektoriaus institucijoms bei inovatyviems verslams kartu kurti ir vystyti skaitmeninius sprendimus, leidžiančius kokybiškiau teikti įvairias kasdienes viešąsias paslaugas piliečiams. „Per paskutinius kelerius metus „GovTech laboratorija“ jau padėjo išspręsti apie 60 iššūkių, su kuriais susidūrė mūsų šalies institucijos, padėjome daugiau nei 500 viešojo sektoriaus darbuotojų pagilinti savo žinias inovacijų srityje. Lietuva įkūrė GovTech „smėlio dėžę“ (angl. sandbox), kuri institucijoms suteikė galimybę gauti finansavimą įsigyti bandomąją GovTech sprendimo versiją (prototipą). Tikimės, kad ši iniciatyva paskatins viešojo sektoriaus institucijas drąsiau išmėginti naujausius skaitmeninius sprendimus, vystyti inovacijas ilgalaikėje perspektyvoje, į procesą įtraukiant startuolius ir inovatyvias įmones“, – teigė „GovTech laboratorijos“ vadovė Arūnė Matelytė.

Šiemet GovTech „smėlio dėžė“ suteikė galimybę viešojo sektoriaus institucijoms projekto konkurso būdu įsigyti net 40 GovTech sprendimų prototipų. Iki metų pabaigos planuojama, jog dienos šviesą išvys tokie inovatyvūs sprendimai kaip įmonės „Dizaino kryptis“ kuriamas išmanus psichikos sveikatos asistentas atkryčių prevencijai, „Telesoftas“ rengiamas dirbtinio intelekto pagrindu veikiantis policijos pajėgų reagavimo reikalaujančių įvykių prognozavimo modelis, „Synopticom“ vystomas įrankis Vilniaus ugdymo įstaigų veiklos stebėsenai, analizei ir vertinimui, „Iron Cat“ kuriamas išmanus sprendimas, atversiantis Panevėžio miesto pramonę moksleiviams ir turistams bei daugybė kitų sprendimų.

Dar daugiau viešojo sektoriaus iššūkių ir sprendimų bus pristatoma specializuotoje GovTech sprendimų apžvalgoje jau sausio mėnesį. Nekantraujantys susipažinti su GovTech sprendimais jau dabar yra kviečiami peržiūrėti virtualių „GovTech Demo Days“ renginių įrašus, kuriuose galima išvysti dalies naujausių kuriamų GovTech sprendimų pristatymus, pokalbius su pokyčių lyderiais ir žvilgtelti į tai, kas laukia viešojo sektoriaus skaitmenizacijos ir inovacijų ateityje. Renginių įrašus galima peržiūrėti „GovTech Lab Lithuania“ Youtube kanale.

Užsakymo nr.: PT_88999599