Gaminkite be streso

Pandemijos metu išties daug laiko praleidome gamindami namuose, tad atėjus šventėms norisi šiek tiek atsipūsti ir bent jau dalį pasiruošimo darbų patikėti profesionalams. Kartu su „Norfa“ kalėdinį meniu kūręs D. Praspaliauskas žada nustebinti net pačius išrankiausius ir pasakoja, kad šiais metais daugiausiai dėmesio skyrė žemoje temperatūroje gaminamiems mėsos patiekalams, kuriuos pasigaminti namuose patiems pirkėjams bus itin paprasta.

„Žemos temperatūros technika nuo seno naudojama restoranuose – tai apsaugo ruošiamus produktus nuo perkepimo, išsaugo puikų jų skonį. Tad šiais metais stengiamės kurti patiekalus taip, kad pirkėjai gautų aukščiausią kokybę ir pasiruoštų Kalėdų stalą be jokio streso – paprastai ir greitai“, – sako virtuvės šefas.

Marinuotų ir kepimui žemoje temperatūroje jau paruoštų gaminių asortimentą sudaro jautienos išpjova, viščiukas, antis ir trys skirtingi kiaulienos patiekalai: šonkauliai, sprandinė ir karka. Visus šiuos gaminius jau galima rasti „Norfa“ prekybos centruose. Tereiks pašauti į orkaitę ir kepti pagal rekomendacijas, nurodytas ant produkto pakuotės. Paprasta, greitai ir, svarbiausia, labai skanu.

Nauji skoniai jūsų šventiniam stalui

Pasiteiravus, kaip lietuviai priima naujoves ir ar bėgant metams keičiasi jų skoniai, D. Praspaliauskas tikina – lietuviai maisto srityje tikrai nėra konservatyvūs: „Bendraudamas su restorano lankytojais pastebiu, kad lietuviai išties imlūs naujovėms. Neretai paragavę kažko neįprasto, svečiai klausia patarimų, kaip galėtų vieną ar kitą patiekalą pasigaminti patys namuose“.

Vis tik kalbant apie šventinius patiekalus, dauguma linkę laikytis tradicijų – rinktis tai, kas laiko patikrinta. Tad nieko keisto, kad tradiciškai ant šventinio stalo puikuojasi daugumos itin pamėgta baltoji mišrainė, Kalėdoms ruošiame mėsos kepsnius, o pagrindine Kūčių stalo pažiba tampa silkės patiekalai.

„Tradicijas reikia vertinti, tačiau į meniu įtraukti vieną ar kelis dar neragautus patiekalus taip pat verta“, – sako D. Praspaliauskas, kuris šiais metais savo Kūčių stalą puoš naujove – matje silke su jūržolėmis, obuoliais ir avokadu. Patiekalas apima ir tradicijas, ir naujoves, tad išbandyti šį receptą virtuvės šefas rekomenduoja kiekvienam silkės mėgėjui.

Egzotiška matje silkė

Ingredientai: matje silkė, jūržolės, avokadas, obuolys, svogūnas, žaliosios citrinos sultys, sezamo sėklos.

Avokadą perpjaukite pusiau ir vieną jo dalį kartu su obuoliu supjaustykite nedideliais kubeliais. Tuomet likusią dalį sutrinkite, užlašinkite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių ir gerai išmaišykite. Gautą tyrę sumaišykite su smulkinta jūržole, silke, obuolio ir avokado kubeliais. Ant patiekalo viršaus uždėkite pakepintas svogūnų riekeles ir pabarstykite sezamo sėklomis.

Kalėdinių pietų D. Praspaliauskas neįsivaizduoja be keptos anties, kurios garnyrui šefas rekomenduoja rinktis cukruje karamelizuotas bulves. „Esu gyvenęs Danijoje, o saldžios bulvės čia itin populiarios. Tad retkarčiais jų pasigaminu ir namuose. Kalėdiniai pietūs tam tikrai puiki proga“, – sako pašnekovas.

Karamelizuotos bulvės

Ingredientai: 2 kg bulvių, 300 g cukraus, 175 g sviesto.

Pasūdytame vandenyje virkite nenuluptas bulves tol, kol šios pradės minkštėti. Nusunkite vandenį ir leiskite bulvėms atvėsti, tuomet jas nulupkite ir palaukite, kol nudžius. Tuo tarpu keptuvėje ant silpnos ugnies ištirpinkite cukrų. Šiam pradėjus rusvėti ir susidarius burbuliukams, sudėkite sviestą ir lengvai maišykite, kol susiformuos karamelė. Į gautą masę suberkite bulves ir ant silpnos ugnies maišydami jas kaitinkite apie 30 minučių, kol šios pasidengs karamele.

Užsakymo nr.: PT_88972205