„Po tiek metų praleistų Seime, buvo neįprasta atsidurti kitoje erdvėje, kurioje užplūdo viso pasaulio problemos. Gyvenimas pasikeitė ir turiu prisipažinti, kad tai nebuvo lengva – vis tik Lietuvoje dirbta kone 30 metų. Sakoma, kad darbo pakeitimas žmogaus gyvenime yra didžiausias stresas, tad tikriausiai visiems tokių akimirkų pasitaiko“, – apie gyvenimo pradžią Briuselyje pasakoja R. Juknevičienė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad šiuo metu Europos Parlamente itin karšta tema – hibridinė Lukašenkos ataka prieš Lietuvą ir Lenkiją. „Labai svarbu suprasti, kad tai, kas vyksta prie rytinių Europos Sąjungos sienų, nėra tas pats, kas migrantų krizė. Pavyzdžiui, Viduržemio jūros regione iš svečių šalių plūstantys migrantai yra kone kasdienybė. Visa tai yra sudėtingi, jautrūs, daug įtampos keliantys, tačiau natūralūs srautai. Mūsų krizė yra sukelta dirbtinai, tad svarbiausia mūsų užduotis nuo pat liepos mėnesio buvo labai tiksliai įvardinti, kad tai ne įprasta migrantų krizė, o hibridinė ataka“, – pastebi europarlamentarė.

Europos Parlamente sakytoje kalboje R. Juknevičienė tikino – įgyvendinti vien tik vizų režimo nepakanka. Kovojant su Lukašenkos režimu, būtina labai stipri Europos Sąjungos politika. Kitu atveju panašias problemas mums kels ir kitos šalys, kiti režimai. Jei šios atakos šiandien nesustabdysime, ateities problemos gali būti kur kas rimtesnės, nei dabartinės.

Anot pašnekovės, esama situacija išties neeilinė, tad tikėtis paramos iš Europos Sąjungos galima, tačiau iniciatyvos Lietuva turėtų imtis ir pati: „Lietuva, kaip ir Lenkija, gali nemažai padaryti savarankiškai. Galbūt pats neįleidimo į šalį principas nėra deklaruotas ES dokumentuose, tačiau tai nereiškia, kad valstybės narės negali to daryti. Mes turime teisę ginti savo sienas“.

Pašnekovė užsimena ir apie tai, kaip ES pastaruosius metus kovojo su dar viena hibridine ataka – dezinformacija. Anot europarlamentarės, melas apie skiepus kelia pavojų žmonių gyvybėms, todėl tokio tipo dezinformacija šiuo metu yra itin pavojinga.

Šiemet Rasa Juknevičienė tapo Europos Liaudies Partijos frakcijos vicepirmininke. Tai pirmas kartas, kai Lietuvos atstovė užims vicepirmininkės pareigas tokios frakcijos struktūrose. „Europos Parlamentas taip sukonstruotas, kad visa politinė virtuvė, visa tai, ką Europos Parlamentas veikia, prasideda politinėse grupėse. Būti tokios politinės grupės vadovybėje iš esmės reiškia būti pačiame įvykių centre, turėti galimybę išdėstyti savo poziciją partijos frakcijos vadovybei. Pavyzdžiui, nagrinėjant šiuo metu itin aktualius migracijos klausimus“, – sako R. Juknevičienė.

Visą pokalbį su europarlamentare kviečiame žiūrėti Delfi komandos parengtame video reportaže.

Užsakymo nr.: PT_88826969