Sarema

Didžiausia ir garsiausia Estijai priklausanti sala yra Sarema (Saaremaa). O garsiausi objektai – sostinėje Kuresarėje esanti Viduramžių pilis ir didžiausias Baltijos šalyse Kaali meteorito krateris, kuriame šiuo metu tyvuliuoja ežeras. Manoma, kad krateris susidarė prieš 4 tūkst. metų, kai meteoritas išmušė 110 m skersmens ir 22 m gylio duobę. Šalia dabar įsikūręs muziejus, kuriame apie meteoritus galima sužinoti beveik viską. Beje, Estija – tankiausiai meteoritų kraterių nusėta valstybė pasaulyje.

Apsilankę saloje tikrai rasite daug daugiau objektų, kuriuos verta pamatyti. Sala garsėja vėjo malūnais, kurie anksčiau buvo pastatyti kiekviename kaime, tačiau dabar galima pasigrožėti tik Anglos kaime išlikusiu penkių malūnų kompleksu.

Ieškantiems įspūdingų panoramų būtina nuvykti prie Panga skardžio – 21 metrą virš jūros iškilusios uolos bei aplankyti Kaarma dolomitų kasyklą. Beje, pastarajame miestelyje rasite dar vieną Viduramžių tvirtovę, kurioje 1260 metais įvyko paskutinis mūšis tarp germanų ir Saremos gyventojų, po kurio vietovę tuomet užėmė germanai.

Ar yra čia ką veikti ilgais žiemos vakarais? Tikrai taip – Sarema garsėja savo SPA centrais, kurių čia yra net 7.

Moksleiviams Sarema tiesiog būtina aplankyti alternatyvios istorijos muziejų „Thule Koda“, kuriame pristatoma ne tik salos istorija, bet ir mitinės būtybės bei kiti personažai, apie kuriuos vargu ar sužinosite mokykloje.

Ne mažiau smagiai praleisite laiką interaktyviame laisvalaikio centre „WOW Family“, suskirstytame į aktyvaus poilsio, vandens, energijos bei virtualios realybės zonas, tad veiklos jame ras kiekvienas.

Muhu

Trečiąją pagal dydį Estijos salą labai paprasta pasiekti iš Sarema salos, su kuria ji sujungta pylimu, kuriuo nutiestas kelias. Tačiau į ją galima patekti ir ganėtinai dažnai kursuojančiu keltu, o šaltą žiemą ir ledo keliu.

Muhu sala – rojus tiems, kas nori susipažinti su senaisiais Estijos amatais, tradicijomis ir liaudies menu. Bene geriausia tai padaryti Kogyvos etnografiniame kaime-muziejuje, kuriame įrengta apie 100 autentiškų kaimo statinių.

Saloje rasite ir daugiau autentiškų žvejų kaimelių, vis dar veikiantį Eemu vėjo malūną, vaikams tikrai bus smagu aplankyti Muhu stručių fermą. Tai pat čia jie galės išvysti ir jų giminaičius iš Australijos Emu, kengūrų, zebrų bei alpakų.

Hyjuma

Tai antra pagal dydį Estijos sala, kurios administracinį vienetą sudaro dar dvi mažesnės salos: Kassari (19 kv. km) ir Vohilaid (4 kv. km).

Vieną šios salos išskirtinį objektą - Kõpu švyturį dažnai išvysite Estiją (ypač jos salas) pristatančiose nuotraukose. 1531 m. pastatytame švyturyje įrengta 100 m aukštyje esanti apžvalgos aikštelė, iš kurios smagu pasižvalgyti po apylinkes.

Hyjuma (Hiiumaa) saloje kiek mažiau išvystyta turizmo industrija, tad ji labiau tinka ramybės ir vaizdų mėgėjams. Sala pasižymi išskirtiniu ir labai skirtingu pajūriu. Vienoje jos pusėje krantą puošia daug uolų, iš kitos pusės prisijungęs anksčiau sala buvęs Kõpu pusiasalis, su smėlio paplūdimiais ir kopomis, pamėgtas banglenčių sporto mėgėjų.

Taip pat puiki vieta pasivaikščiojimui - apie 2 km į jūrą išsikišusi nerija Sääre.

Šeimai, norinčiai pramogų būtina apsilankyti pramogų centre „Windtower“, kur galėsite išbandyti aukščiausią, net 20 m., laipiojimo sienutę, išmokti valdyti orus ir sužinoti daug naudingų dalykų, nes tai muziejaus, tyrimo centrų ir žaidimų pasaulio derinys.

Šios trys salos – toli gražu ne vienintelės, kurias galima aplankyti viešnagės Estijoje metu. Į kai kurias jų kelia keltai, kai kurias pasieksite tik valtimis ar laivais. Tačiau, patikėkite, šalyje, kuriai priklauso 2222 salos, tikrai rasite tokią, kuri visiškai atitiks jūsų poreikius ir į kurią norėsite sugrįžti dar ne kartą.

Daugiau apie keliones į Estijos salas galite rasti čia: visitestonia.com/en/

Užsakymo nr.: PT_88483655