Reikšmingas miestui bendradarbiavimas

12-ąjį Forumą, kuriame šiemet bus kalbama apie didelę Baltijos jūros reikšmę visam regionui bei čia gyvenantiems apie 85 mln. žmonių, organizuojantis Kaunas taps ir svarbiu traukos centru. Anot Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio, nors dėl pasaulį sukausčiusios pandemijos bei saugumo renginys ir vyksta nuotoliniu būdu, tai nesumažina pasiruošimo jam svarbos.

„Galimybė organizuoti aukščiausio lygio forumą – dėmesys ne tik mūsų miestui, bet ir visai Lietuvai. Kaunu yra pasitikima kaip stipriu partneriu, kuris gali dalintis gerosiomis praktikomis ir diskutuoti visam Baltijos regionui aktualiomis temomis bei strateginiais klausimais.

Kartu tai yra ir unikali galimybė stiprinti bendradarbiavimą tarp valstybių, miestų, nevyriausybinių organizacijų bei vietinių bendruomenių. Džiaugiamės būdami šio proceso dalimi, nes tik kartu galime skatinti teigiamus pokyčius regione ir tvarią miestų vystymo kryptį“, – sako Kauno miesto savivaldybės meras V. Matijošaitis.

Skatins tvarią ekonomiką

Merui pritarė ir Kauno miesto savivaldybės vicemeras bei Baltijos miestų sąjungos prezidentas Mantas Jurgutis. Jis taip pat pabrėžė, kad šiemet Forumas pasitinka su šūkiu „Atgaivinkime. Atkurkime. Įkraukime.“, todėl šiemet tikimasi diskusijų apie strateginius projektus, kurie skatins tvarią ekonomiką, žaliąją miestų ir šalies kryptį, naujų technologijų taikymą bei glaudų bendradarbiavimą su visuomene.

„Kaunas šiose temose išties turtingas patirtimis – galime pristatyti aukštųjų technologijų vystymo centrus, ar tai būtų Aleksoto inovacijų pramonės parkas, ar vaikų moderniam ugdymui kylanti „Mokslo sala“. Taip pat – ambicijas tapti UNESCO pasaulinio sąrašo dalimi ir kauniečių įsitraukimą į paveldo atgaivinimą.

Miesto infrastruktūros vystymą, darnų judumą bei erdvių pritaikomumą žmonių su negalia poreikiams. Turime kuo pasidžiaugti ir švietimo, sveikatos apsaugos, ekonomikos, kultūros ir kitose srityse. Tačiau tikimės pasisemti ir naujų idėjų bei praktikų, kurias ateityje pritaikytume Kaune. Net neabejoju, kad šis forumas taps nauja platforma tarpvalstybiniam bendradarbiavimui“, – teigė pašnekovas.

Organizatorių minėtos temos ir kiti iššūkiai, su kuriais susiduria Baltijos jūra ir visas Baltijos jūros regionas bei galimi sprendimo būdai bus aptariami ir metinio forumo metu.

Rusėjo 27 – spalio 1 d. vyks dvyliktasis kasmetinis ES Baltijos jūros regiono strategijos forumas, kurį šiemet nuotoliniu būdu organizuoja Lietuva. Pagrindinė forumo tema – žaliasis atsigavimas. Per savaitę įvyks keturiasdešimt diskusijų, seminarų įvairiomis Baltijos jūros regionui aktualiomis temomis. Organizatoriai kviečia atgaivinti Baltijos jūros regiono strategiją, bendromis jėgomis atstatyti nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusias regiono valstybių ekonominę, socialinę, sveikatos ir kitas sritis bei įkrauti energijos, siekiant žalesnio, klestinčio ir atsparesnio Baltijos jūros regiono. Forumą organizuoja Lietuvos užsienio reikalų ministerija, Kauno miesto, Klaipėdos miesto savivaldybės ir Baltijos miestų sąjunga.

Forumas iš dalies finansuojamas ES Interreg Baltijos jūros programos lėšomis.


Užsakymo nr.: PT_88128055