Savo apžvalgą padalinsiu į dvi dalis. Pirmoji bus skirta daugiau techniniams sprendimams, įdiegtiems šiose ausinėse (patikėkite, yra ką papasakoti). O antroji dalis – bus mano asmeninis jų vertinimas, ergonomikos, garso, bei, žinoma, kokia reali sprendimų nauda vartotojui.

Triukšmo slopinimas ir garso atkūrimas

Į šias ausines gamintojas integravo naują garso apdorojimo procesorių „V1”. Ankstesnės 1000-osios serijos ausinės garsėjo kaip vienos geriausių triukšmą slopinančių ausinių rinkoje, tačiau šiose minėta funkcija tapo dar veiksmingesnė. Efektyviam triukšmo slopinimui naudojami du didelio jautrumo mikrofonai. Be to, į vieną lustą integravus tiek garso apdorojimą, tiek ir “Bluetooth” ryšio funkciją, sumažėja energijos sąnaudos, taigi ausinės ilgiau groja vienu įkrovimu.

Beje, gamintojo teigimu, „V1” procesoriaus dėka pagerintas ir belaidžio ryšio stabilumas, taigi tikėtina, kad telefonui ar kompiuteriui esant toliau nuo ausinių, neturėtų būti jokių garso pertrūkių. Patikrinsime.

Ausinių garsiakalbių diafragma – 6 mm, magnetas, palyginus su praeitu modeliu, padidintas 20 procentų. Taigi turime dar daugiau gilesnių žemų dažnių. Prie kokybiškesnio skambesio prisideda ir naujo dizaino ausų kištukai, pagaminti iš itin minkšto poliuretano, prisitaikančio prie jūsų ausies kanalo formos (komplekte yra trijų dydžių kištukai). Taip jūsų ausis izoliuojama nuo išorės garsų.

„Sony" ausinės

Ausinės naudoja LDAC glaudinimo standartą, kuris leidžia perduoti 3 kartus daugiau duomenų nei įprastas „Bluetooth” ryšio standartas. Tad jeigu jūsų telefonas ar kompiuteris palaiko šį standartą, mėgausitės dar kokybiškesne muzika.

Aplikacija „SONY | Headphones Connect” ir funkcijos pokalbiams

Ausines galima suporuoti su jūsų įrenginiu įprastuoju būdu per „Bluetooth” meniu. Tam reikia įsikišti ausines į ausis, ir 5 sekundes laikyti nuspaudus ausinių sensorinius mygtukus. Tačiau tokiu būdu neišnaudojate visų „WF-1000XM4“ galimybių. Patikėkite, aš net neįsivaizdavau, kad kišamos į ausis ausinės gali turėti tiek visokių funkcijų, o aplikacija labiau primena virtualią garso laboratoriją.

Visų pirma, funkcija „Adaptive Sound Control”, pati atpažįsta jūsų aplinką ir atsižvelgiant į tai parenka optimalų triukšmo slopinimo lygį. Aplikacija gali ilgainiui įsiminti dažniausiai jūsų lankomas vietas, pavyzdžiui, darbą, namus, sporto klubą ar kavinę, ir taip automatiškai parinkti tinkamus nustatymus. Šias lankomas vietas galite pažymėti žemėlapyje ir patys.

„Sony" ausinės

Nenaudojant aplikacijos galite rinktis triukšmo slopinimo režimus „Noise Canceling” (tai aktyvus triukšmo slopinimas) arba „Ambient Sound” (į garsiakalbius perduodami aplinkos garsai). Visgi aplikacija suteikia daug daugiau papildomų funkcijų.

Pavyzdžiui, pasirinkus „Noise Canceling” galima papildomai pasirinkti automatinį vėjo keliamo triukšmo slopinimą. Tai itin aktualu bėgiojant ar tiesiog kai lauke vėjuota.

„Ambient Sound” funkcija taip pat turi kelias parinktis. Visų pirma, galima pasirinkti pageidaujamą girdimų aplinkos garsų lygį. Papildomai galima įjungti funkciją „Focus on Voice”. Jos dėka į garsiakalbius garsiau transliuojami žmonių balsai, taigi galėsite susikalbėti nestabdydami muzikos.

„SONY | Headphones Connect” aplikacijoje taip pat rasime funkciją „Speak-to-Chat”. Ši fiksuoja pokalbį, automatiškai išjungia triukšmo slopinimą bei laikinai sustabdo muziką. Man asmeniškai iki šiol priimtiniau buvo išsitraukti vieną ausinę ir tuomet bendrauti. Ausinės ir šiuo atveju laikinai sustabdys dainą ar vaizdo įrašą.

„Sony" ausinės

Tačiau yra ir ketvirtas būdas. Pridedate pirštą prie kairės ausinės, tuo metu garsas sumažinamas ir išjungiamas triukšmo slopinimas. Tai „Quick Attention” funkcija, kuri man, dirbant studijoje, labai padėdavo trumpiems pokalbiams su kolegomis, tuo metu, kai bandžiau ausines.

Ausinių valdymas ir pokalbiai

Jau minėjau, kad „WF-1000XM4“ ausinėse sumontuoti sensoriniai mygtukai. Kairiuoju mygtuku keičiami triukšmo slopinimo režimai, bei įjungiama minėta funkcija „Quick Attention”. Dešiniuoju mygtuku valdomos dainos, pradedami ir užbaigiami pokalbiai bei iškviečiama valdymo balsu komanda, suderinama su „Android”, „Apple” įrenginiais bei „Amazon Alexa”.

Tiesa, ir čia į pagalbą ateina „SONY | Headphones Connect” aplikacija, leidžianti mygtukus konfigūruoti savaip.

Pokalbių kokybė

Pokalbių kokybei pagerinti „SONY” panaudojo technologiją, kuri man skamba lyg iš kosmoso srities – „Precise Voice Pickup Technology” jutikliai fiksuoja per kaulus sklindančias vibracijas ir kartu su įmontuotais mikrofonais atskiria tariamus žodžius nuo aplinkos triukšmo.

„Sony" ausinės

Realiame gyvenime pokalbiai atrodo maždaug taip – aš pašnekovą girdžiu labai gerai, pašnekovas mane taip pat girdi gerai, tiesa, pašnekovas pajuto, kad kalbama ne tiesiai į telefono mikrofoną. Ši savybė būdinga absoliučiai visoms iki šiol bandytoms ausinėms. Visgi pasakysiu taip - nė karto nebuvo noro pokalbio metu persijungti iš ausinių į telefono mikrofoną. Taigi pokalbių kokybę vertinu labai gerai.

Taip pat išbandžiau ir pokalbius dideliame triukšme, prie pat Geležinio Vilko g. tunelio, šalia nuolat važiuojančių automobilių. Ir mano nuostabai, pašnekovas automobilių gausmo visiškai negirdėjo, tik pastebėjo, kad juntama, jog kalbu ne į telefono mikrofoną, spėjo, kad gal įsijungiau laisvų rankų funkciją sėdėdamas automobilyje. Žodžiu, „SONY” aktyvus triukšmo slopinimas įspūdingas.

Garso kokybė

Ką gi, pats metas pakalbėti apie garso kokybę. Orientacinė šių ausinių kaina yra apie 280 eurų, tad tai tikrai aukštos klasės ausinės, ir aš tikėjausi, kad jos skambės atitinkamai. Prieš pradėdamas testą, išjungiau ekvalaizerį, kad garsas būtų maksimaliai neutralus, ir jokios natos nebūtų dirbtinai ryškinamos. Paprastai į ausį kišamos ausinės pasižymi giliu ir dažnai kiek per gausiu kiekiu žemų dažnių, kadangi garsas neturi kaip ištrūkti iš ausies kanalo. Todėl „SONY” turėjo atsakingą užduotį dar ir todėl, kad šioje kainų kategorijoje konkuruoja su geriausiais rinkoje.

„Sony" ausinės

Pirmas į galvą šaunantis epitetas garsui apibūdinti – stangrus. Gal tai kiek audiofilinis apibūdinimas, bet pirmiausia užkliūna (gerąja prasme) žemi dažniai, kurie ir gilūs, ir jų daug, bet ne per daug, o net ir žemiausios natos yra puikiausiai girdimos. Antra, į ką atkreipiau dėmesį, tai pakankamai švelnūs ir labai detalūs vidutiniai dažniai. Jie turi esminės įtakos virtualiam scenos pojūčiui. Ir net be papildomų aplikacijos galimybių scena juntama nuostabiai, kiekvienas instrumentas įsivaizduojamas savo scenos vietoje. Aukštų dažnių daug, bet jie nerėžiantys ausies ir yra labai skaidrūs. Jeigu būtų dar šiek tiek, jau nebepatiktų.

Nuo pirmųjų „Pink Floyd – Time” natų man bėgo šiurpuliukai per kūną. Sunkūs, gilūs būgnų dūžiai kartu su retais gitaros rifais ir tiksinčiu laikrodžiu – labai efektinga ir bauginanti kombinacija. Muzikinė scena puiki. Nuo „Jaco Pastorius – Come On, Come Over” genialaus boso ir funk’o ritmo kūnas negalėjo nejudėti. Net užsimaniau daugiau žemų, tad įsijungiau „Bass Boost” ekvalaizerį, kad visai užvilktų. Ir beje, tai pirmosios ausinės, per kurias išgirdau griausmą pirmosiomis „Evanescence – Bring Me To Life” sekundėmis!

Kitas labai patikęs dalykas – aktyvus triukšmo slopinimas (toliau – ATS). Ne veltui „SONY” liaupsinami kaip vienas geriausių su šia funkcija ausinių gamintojų. Garsas su įjungtu ATS praktiškai neatskiriamas nuo įprastojo režimo, nesvarbu ką beklausyčiau. Prie jau minėto Geležinio Vilko g. tunelio, vidutiniu garsu pasileidau „Red Hot Chilli Peppers – Californication” ir įjungiau triukšmo slopinimą. Automobilių triukšmo beveik visiškai negirdėjau, tik motociklas buvo aiškiau girdimas. Žodžiu, labai labai geras rezultatas. O svarbiausia, kad, kaip ir minėjau, muzikos kokybė su įjungtu ATS praktiškai nesiskiria nuo įprasto režimo.

„Sony" ausinės

Na ir pabaigai, apie ryšio kokybę. Čia neišsiplėsdamas galiu patvirtinti, kad ryšio kokybė stabili, nei technikos gausa studijoje, nei vaikščiojimas po erdves signalui įtakos neturėjo.

Baterija

Naujosios „WF-1000XM4“, palyginus su ankstesnėmis, sumažėjo 10 procentų, o ausinių dėklas net 40 procentų mažesnis, tačiau dėl minėtų įdiegtų technologijų tai niekaip nepakenkė ausinių autonomijai ar garso kokybei. Gamintojas skelbia 8 valandų darbo laiką, dėklas jas įkrauna dar papildomom 16 valandų. Man šie skaičiai neskamba taip įspūdingai kaip vienas faktas – per 5 minutes ausines įkrausite dar 60-iai minučių klausymosi!

Realaus gyvenimo skaičiai – darbo dienai vieno įkrovimo man užtenka. Neįsivaizduoju, kam reikėtų didesnės ausinių autonomijos, nes vis tiek norėsite pasidėti ir tai greičiausiai bus dėklas, tad jūsų ausinės bus nuolat įkrautos.

Ergonomika

„WF-1000XM4“ ausinės atrodo gan masyviai, tad „SONY” sprendimas kažkiek sumažinti naujos kartos modelį yra sveikintinas, mat jei „WF-1000XM4“ būtų nors kiek didesnės, jos keistai žiūrėtųsi mano ausyse, be to, labiau tikėtina, kad dėl savo svorio iš jų kristų. Komplekte yra trijų dydžių kištukai, ir aš naudojausi L dydžiu, man jis pasirodė patogiausias ir ausyse laikosi geriausiai. Naudojantis ausinėmis su pertraukom visą dieną, jokių nepatogumų ar maudimo ausyse nepajutau. Visgi ausų forma - labai individualu, tad šios, kaip ir visos kišamos ausinės, gali tikti ne visiems.

Apibendrinimas

Apibendrinti šias ausines paprasta – už atitinkamus pinigus gaunate išbaigtą produktą - labai gerą ir puikiai subalansuotą garsą, nuostabų triukšmo slopinimą, daug įvairių funkcijų ir galiausiai - labai solidžią autonomiją.

Užsakymo nr.: PT_87988511