G. Germanavičius pastebi: vienas didžiausių investavimo į nekilnojamąjį turtą privalumų – pakankamai nesudėtinga ir lengvai suprantama paties proceso eiga. Priešingai, nei investuojant į akcijų biržas, fondus ar kitus investicinius instrumentus, investicijos į nekilnojamą turtą nereikalauja didelio finansinio raštingumo – tuo gali užsiimti ir neturintieji investicinės patirties.

„Investavimo į NT formulė gana paprasta – surenkamas kapitalas, pinigai skiriami projekto vystymui ar objekto įsigijimui, o siekiant uždirbti iš kapitalo prieaugio, turtas yra parduodamas. Norint gauti stabilų pajamų srautą – nuomojamas. Natūralu, kad daugeliui žmonių, turinčių bazinius finansinio raštingumo pradmenis, toks investavimo būdas tampa labai patrauklus“, – sako specialistas.

Nors investavimas dažnai siejamas su galima rizika, NT rinka nuo senų laikų laikoma gana stabilia ir saugia investicija, ilguoju laikotarpiu galinčia ne tik atnešti ir didelę grąžą, bet ir tapti finansine apsauga nuo infliacijos.

„Investuoti į NT žmonės renkasi ir todėl, kad ši rinka pasižymi stabilumu ir ilgalaikiu vertės kilimu. Žvelgiant istoriškai, NT kainos visada svyruoja – būna aukštesnės, žemesnės, tačiau tik trumpuose, maždaug 2-4 metų perioduose. Vertinant ilgesnius periodus (5-10 metų) NT rinka turi tendenciją augti kartu su infliacija. Jei infliacija kasmet paauga po 2 proc., tarkime, dvidešimtmetį, tai palaipsniui auga ir NT kaina. Žinoma, negalima atmesti ekonominių ir politinių veiksnių, kurie gali daryti teigiamą ar neigiamą įtaką. Tačiau žvelgiant į statistiką, galima teigti, kad NT yra geras priešnuodis prieš infliaciją“, – teigia pašnekovas.

Nekilnojamas turtas

Dar viena investuoti į nekilnojamąjį turtą skatinanti priežastis – paprasčiausias finansinio saugumo jausmas. Tačiau kaip pastebi specialistas, jaunesnioji karta, priešingai nei jų tėvai ar seneliai, nėra linkę turėti daug nuosavo turto, tad investicijų į nekilnojamąjį turtą srityje pastaruoju metu itin populiarėja įvairios investavimo platformos. Tai – galimybė užsitikrinti finansinį stabilumą net ir neturint nuosavo turto.

Svarstantiems apie tokias investavimo galimybes, nerimą neretai kelia augančios NT kainos. Paklaustas, ar dabar tikrai tinkamas metas investuoti, G. Germanavičius pastebi: nors kainos su kiekvienais metais auga, investuotojų atbaidyti jos neturėtų, jeigu nuomos grąža išlieka konkurencinga arba irgi auganti. .

„Augant kainoms, krenta grąža, todėl jei anksčiau sakydavome, kad nuomos grąža yra apie 6 proc., tai dabar ji apie 4-5 proc., nes išaugus turto kainai, nuomos kainos jos prisivyti kol kas nespėjo. Štai, pavyzdžiui, didžiuosiuose Vakarų miestuose nuomos grąža siekia vos 1-2 proc., todėl kyla natūralus klausimas, ar išvis verta investuoti. Tačiau kita vertus, grąža susideda ne vien tik iš nuomos, bet ir iš vertės pabrangimo. Kadangi Lietuva vis dar yra jauna ir besivystanti valstybė, tiek ekonomikai, tiek ir NT kainoms didžiuosiuose miestuose vietos augti yra“, – teigia „InRento“ vadovas.

Patraukliau už sutelktinį finansavimą?

Jei investavimas į NT nuomą iš tiesų toks puikus būdas „įdarbinti“ savo pinigus, kodėl netrūksta žmonių, kurie susidomėję tokia investicija, greitai savo planų atsisako? Specialistas pastebi: norint įsigyti turtą nuomai, reikia sukaupti nemenką kapitalą, o ir vėliau šiai veiklai reikia skirti ne tik laiko, bet ir papildomų finansinių resursų. Būtent šias dvi problemas investuotojams ir padeda spręsti „InRento“ platforma.

„Jau ir anksčiau pradinis kapitalas buvo vienas esminių veiksnių, stabdančių nuo investavimo į NT. Dabar, pakilus kainoms, ši problema tapo dar aktualesnė. „InRento“ platformoje siūlome žmonėms investuoti į NT projektus pagal savo poreikius ir finansines galimybes nuo 500 eurų. Mūsų platformoje suteikiama galimybė investuotojams investuoti kartu su patyrusiais nekilnojamojo turto administratoriais, kuriems reikalingos lėšos turto įsigijimui. Tai gali būti tiek komercinės, tiek gyvenamosios, sandėliavimo ar kitos paskirties objektai, skirti nuomai. Visos investicijos metu investuotojų investicijos yra apsaugotos NT pirminiu įkeitimu, investuotojų vardu Nauda abipusė, tačiau investuotojas gauna didžiąją dalį, t. y. apie 80% nuomos pajamų. Likusi dalis atitenka projekto savininkui už turto administravimą. Investuotojas uždirba tiek iš nuomos, tiek ir tada, kai turtas dėl kapitalo prieaugio yra parduodamas brangiau“, – pasakoja G. Germanavičius.

Nekilnojamas turtas

Kokio dydžio grąžos galima tikėtis, labai priklauso ir nuo administravimo sąnaudų. Pavyzdžiui, įsigijus didelį objektą, jį suskaidyti ir išnuomoti kaip individualias darbo vietas pavieniams dirbantiesiems visada apsimoka kur kas labiau, tačiau tokios nuomos administravimo sąnaudos taip pat didžiulės ir reali grąža gali būtu mažesnė, nei tikėtasi.

„Nuomos administravimas užima laiko ir papildomai kainuoja. Norint savęs neužkrauti papildomais rūpesčiais, galima šį darbą perleisti kažkam kitam, bet tai taip pat kainuoja ir mažina realią grąžą. Mūsų platformoje projekto savininkas administruoja visą turtą. Tai reiškia, kad žmogus yra investavęs į NT objektą, tačiau jam pačiam administruoti nuomininkų nereikia. Investuoti per „InRento“ verta ir todėl, kad yra užtikrinami papildomi saugikliai: jei nutinka taip, kad nuomininkas neatsiranda, projekto savininkas kas mėnesį moka fiksuotas palūkanas. Tai reiškia, kad net ir „neįdarbintas“ turtas investuotojams vis tiek neša pajamas“, – aiškina G. Germanavičius.

Kitoks požiūris į NT

Kaip pasakoja G. Germanavičius, Lietuvoje sparčiai populiarėjanti „InRento“ investavimo platforma – unikali visoje Europoje. Čia siūlomas investavimas paremtas ne ateities pardavimų projekcijomis, o dabartine situacija.

„Tai reiškia, kad mūsų investicijos yra paremtos pinigų srautais – objektas yra išnuomojamas ir generuoja pajamas, kurios išmokamos investuotojui. NT nuoma istoriškai yra žemesnės rizikos investicija nei NT vystymas. Natūraliai tai generuoja ir mažesnę grąžą. Tačiau mūsų produktas yra orientuotas į žmones, kurie siekia saugoti savo pinigus nuo infliacijos. Nuomos sutartys yra suindeksuojamos su infliacija, todėl kylant nuomos kainoms, nuomos grąža turėtų taip pat kilti . Tas pats ir su NT verte – parduodant, dalis pelno išmokama investuotojui“, – sako specialistas.

Nežinantiems, nuo ko pradėti, tačiau norintiems investuoti į NT nuomą, G. Germanavičius pirmiausia siūlo susisiekti su specialistais.

„Kiekvienam investuotojui skiriame daug dėmesio, todėl lengviausias būdas pradėti – užsiregistruoti mūsų platformoje, paskambinti ar parašyti el. laišką. Besikreipusiems individualiai paaiškiname, kaip viskas veikia, išklausome jų poreikius ir lūkesčius, – sako „InRento“ vadovas. – Mes orientuojamės į skirtingus NT segmentus: gyvenamuosius butus tiek miesto centruose, tiek užmiesčiuose, įvairaus dydžio biurų pastatus, sandėlius ir kitokios paskirties objektus. Skaidant investicijas galima įsivertinti, kas labiausiai patrauklu, kas geriausiai išpildo lūkesčius. Didelį dėmesį skiriame ir rizikų vertinimui. Kiekvieną projektą pagal specialius kriterijus analizuojame ir pateikiame galimų rizikų išvadas, su kuriomis supažindiname ir investuotojus.“

Užsakymo nr.: PT_87978473