Koją pakiša stereotipai

Praėjusiais metais įsisiūbavusi koronaviruso pandemija dalį paliko be darbo, paskatino galvoti apie naujas karjeros galimybes. Viena iš perspektyviausių sričių vadinamas technologijų sektorius: specialistų poreikis didelis, atlygis konkurencingas, tačiau dirbančių moterų šioje srityje – mažuma.

Kaip pastebi „Women go tech“ įkūrėja Žydrūnė Vitaitė, moterims technologijų sektoriuje durys atviros, tačiau visuomenėje vis dar vyrauja nuomonė, esą ši sritis – išimtinai vyriška, apimanti vien tik programavimą.

„Priežastys, dėl kurių moterys nesirenka karjeros technologijų sektoriuje, tiek Lietuvoje, tiek ir kitose Baltijos bei Šiaurės šalyse yra panašios: pradedant nuo pamokų diferencijavimo berniukams ir mergaitėms ugdymo įstaigose, baigiant paprasčiausiu informacijos trūkumu apie esamas darbo galimybes technologijų srityje, – sako Ž. Vitaitė. – Šią tendenciją pastebėjome drauge su Šiaurės ministrų tarybos biuru Lietuvoje vykdydami diskusijas skirtingose Europos šalyse. Siekdami keisti nusistovėjusius stereotipus, jau antrus metus rengiame moterims skirtą nuotolinio mokymo programą „Atrask technologijas“, leisiančią iš arčiau susipažinti su technologijų sektoriumi ir sužinoti apie čia esančias karjeros galimybes.“

„Women go tech“ įkūrėja Žydrūnė Vitaitė

Mokymų programa „Atrask technologijas“ pakvies į 14-kos paskaitų ciklą, atskleisiantį technologijų pasaulio pozicijų įvairovę ir karjeros galimybes. Per beveik du mėnesius, dukart per savaitę dalyvių lauks naujos 45–60 min. trukmės sesijos, kurias ves ekspertai iš įvairiausių technologijų kompanijų Lietuvoje.

„Ši programa yra skirta ir jokios patirties technologijų srityje neturinčioms moterims. Savo sričių specialistai pristatys 10 skirtingų technologijų krypčių – papasakos, ką reiškia dirbti kokybės analitiku, analizuoti duomenis, kurti ir valdyti produktus. Visa tai leis nupiešti bendrą paveikslą ir susidaryti įspūdį apie galimas karjeros perspektyvas technologijų srityje. Programos pabaigoje specialistai padės susidaryti asmeninį karjeros planą bei duos tvirtą startą karjeros pokyčiams. Mes tikime, kad net ir nuo pačio mažiausiu laiptelio galima užkopti iki aukšto lygio specialisto, svarbiausia yra pradėti“ – sako Ž. Vitaitė.

Karjeros galimybių įvairovė plati

Apie tai, kad darbas technologijų srityje ne tik perspektyvus ir įdomus, bet ir puikiai tinkantis moterims, iš savo patirties gali patvirtinti ir IT srityje save atradusi Aliona Viršutienė – pirmojo Lietuvoje vienaragio „Vinted“ inžinerijos direktorė.

„Jei prieš kokius 17 metų kas nors būtų pasakęs, kad dirbsiu vienoje nuostabiausių Lietuvos įmonių inžinerijos direktore ir vadovausiu techniniam departamentui, būčiau tik garsiai nusijuokusi. Tuo metu man tikrai neatrodė, kad kursiu savo profesinį gyvenimą IT srityje, – tikina A. Viršutienė, pati susidūrusi su klaidinančiais stereotipais šioje nišoje. – Džiaugiuosi, kad vis daugiau moterų atranda technologijų sritį, ypatingai jaunesnės kartos atstovių tarpe. Didžiuojuosi, kad turiu garbės dirbti vadovų komandoje, kurioje yra ne viena moteris.“

„Vinted“ inžinerijos direktorė Aliona Viršutienė

Kaip pastebi pašnekovė, lyčių įvairovė svarbi kiekvienoje srityje, tame tarpe ir technologijų sektoriuje. Juk kuo daugiau skirtingų patirčių ir požiūrių kampų, tuo lengviau rasti geriausius sprendimus.

„Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad specialistų poreikis šioje srityje, ypatingai vertinant dabartines aktualijas, nuolatos auga. Tačiau pastebime, kad susidomėjimas studijomis šiek tiek mažėja. Labai norisi padėti moterims atrasti technologijų sritį, paskatinti jas ir čia ieškoti galimybių“ – sako A. Viršutienė.

Siekiant padėti moterims įgyvendinti savo norus ir svajones, „Vinted“ kompanija įsteigė net 1000 stipendijų, leisiančių prisijungti prie mokymų programos „Atrask technologijas“ visiškai nemokamai. Prie gražios iniciatyvos prisidėjo ir kitos Lietuvoje puikiai žinomos įmonės, įsteigusios dar 240 stipendijų: „Wix“, „TransUnion“, „Luminor“, „Cognizant“, „Telia“, „Swedbank Lietuvoje“, „Ignitis grupė“ ir „Axioma Metering“.

„Norime padėti moterims, kurios nori mokytis ir tobulėti, tačiau šiuo metu turi ribotas finansines galimybes – galbūt studijuoja, neturi pastovaus darbo ar augina vaikus. Tikimės, kad tai taps įkvėpimu ir paskatinimu sudalyvauti, įgyvendinti savo svajones ir atrasti technologijų sritį“ – sako „Vinted“ inžinerijos direktorė A. Viršutienė.

Praėjusiais metais pirmą kartą vykę „Atrask technologijas“ mokymai sulaukė rekordinio skaičiaus dalyvių – į nuotolinius kursus užsiregistravo daugiau kaip 6000 dalyvių. Nemaža dalis jų, kaip pasakoja „Women go tech“ įkūrėja Žydrūnė Vitaitė, kandidatavo ir į mentorystės programą.

„Tai rodo, kad mokymų metu dalyvės iš tiesų atrado technologijų sritį, susidomėjo ja ir norėjo mokytis papildomai, planuoti savo karjeros kelią būtent šioje srityje. Žinoma, per vieną dieną specialistu netampama, tačiau svarbiausia yra pradėti. Einant teisingu keliu, kelerių metų perspektyvoje norai neabejotinai taps realybe“ – tikina Ž. Vitaitė.

Galvojančioms apie karjeros galimybės technologijų srityje ir norinčioms prisijungti prie mokymų programos, tereikia užpildyti anketą https://womengotech.com/atrask-technologijas/ puslapyje. Iki rugpjūčio 16 dienos bilietą į nuotolinę mokymo programą galima įsigyti už 30 eurų, tuo tarpu norinčioms kandidatuoti į stipendiją reikėtų suskubti – paraišką galima užpildyti iki rugpjūčio 10 dienos.

Programos trukmė: rugpjūčio 17 d. – rugsėjo 30 d. Paskaitos bus pasiekiamos specialioje platformoje per asmeninę paskyrą, į kurią prisijungimus gaus visos programos dalyvės. Visos paskaitos bus prieinamos neribotą kiekį kartų iki pat spalio 31 d. Tiek pat laiko išlieka galimybė atsakius į testo klausimus gauti programos baigimą patvirtinantį sertifikatą.

Užsakymo nr.: PT_87912299