Pažaislis – karūnos verta lokacija

Šį kovą Lietuvą ir pasaulį apskriejo įspūdinga žinia – prie Kauno marių esantis Pažaislio bažnyčios ir vienuolyno ansamblis išrinktas geriausia 2020 metų filmavimo lokacija Europoje – tarptautinei žiuri ir internetu balsavusiems kino gerbėjams didžiausią įspūdį paliko 2018 m. šioje vietoje filmuotas HBO ir „Sky“ keturių dalių TV mini serialas „Jekaterina Didžioji“ (angl. Catherine The Great), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko „Oskaro“ laureatė Helen Mirren. Čia pat, vienuolyne veikiančiame svetingumo komplekse „Monte Pacis“, „imperatorė“ ir apsistojo.

Kadras iš filmo „Jakaterina Didžioji“, aut. Hal Shinnie, Sky HBO.

„Tai buvo mano antrasis filmavimas Lietuvoje ir, viliuosi, jų bus dar“, – po filmavimo Kaune tuomet sakė britė. Apsilankius Pažaislyje galima sudalyvauti mini ekskursijoje po konkrečias vienuolyno vietas, kuriose plušo filmavimo komanda. Taip pat – apsistoti būtent tame numeryje, kuriame gyveno H. Mirren. Na, o šiemet Vokietijos ir Lietuvos kino profesionalai vienuolyne filmavo dar vieną istorinį kūrinį – serialą apie austrų imperatorienę Sisi. Įdomu, kokiu kampu šįkart bus atskleistas Pažaislio grožis!

Viešbutis „lyg iš filmo“

Ne vieną įspūdingą vaidmenį kine yra „atlikęs“ vienas seniausių Kauno centro viešbučių, menantis Laikinosios sostinės aukso amžių – tai autentišku vestibiuliu architektūros gerbėjus žavintis „Metropolis“.

Šiame viešbutyje filmuota lietuviška juosta „Izaokas“, britų serialo „Nacių iškilimas“ scenos. A. Silkinis išduoda, kad jau šių metų pabaigoje galėsime pamatyti, kaip „Metropolis“ ir kitos Kauno vietos – pavyzdžiui, elegantiškasis centrinis paštas, Lietuvos banko rūmai – atrodys švedų kriminaliniame seriale „Klarkas“, kuris bus transliuojamas „Netflix“ platformoje.

Kadras iš fimo „Nacių iškilimas“, aut. Lukas Šalna.

Visai greta „Metropolio“ – ir unikalios tradiciją ir modernumą atspindinčios architektūros pavyzdys, Lietuvos karininkų ramovė. Ją, kaip ir netoli esantį Kauno centrinį knygyną, ekrane užfiksavo norvegų filmo „Vogti arklius“ kūrybinė komanda. 2019 m. filmas laimėjo „Sidabrinio lokio“ apdovanojimą Tarptautiniame Berlyno kino festivalyje. Na, o ramovę, kaip ir daugybę kitų istorinių Kauno vietų, tikrai atpažinsite ir lietuviškame kino hite „Pelėdų kalnas“.

„Černobylio“ palikimas

Bene daugiausiai dėmesio dėl lietuviams artimos istorijos susilaukęs serialas pastaruoju metu – HBO „Černobylis“, kurio didžioji dalis nufilmuota įvairiose mūsų šalies vietose, įskaitant Kauną. Būtent šis kūrinys įrodo, kad Kaunas gali tapti pačiais įvairiausiais pasaulio miestais – net Maskva, kaip įvyko „Černobylio“ atveju. Ir ne tik ja! Mieste jau yra rodyklė į akimirksniu išpopuliarėjusį turizmo objektą, tiltą Petrašiūnuose. Čia buvo filmuojama scena, kurioje Pripetės (Ukraina) gyventojai stebi gaisrą atominės elektrinės reaktoriuje.

Grįžtant prie „Maskvos“ svarbu paminėti, kad mokslininko Legasovo, paskirto dorotis su Černobylio tragedija, namus Kaune „suvaidino“ išskirtinės architektūros tarpukarį menantis pastatas Vytauto pr. 58. Kurį laiką buto, virtusio filmavimo aikštele, šeimininkai siūlė jame apsilankyti ekskursijos metu – apie tokią galimybę ateityje, 2022-aisiais, kai Kaunas taps Europos kultūros sostine, reikėtų pasidomėti papildomai. Tačiau jau vien olandiškosios architektūros mokyklos įkvėpto pastato fasadas vertas asmenukės ar dviejų!

Filmo „Černobylis“ filmavimo vieta Kęstučio gatvėje, Maskvos ligoninė, aut. Aurelijus Silkinis.

Daugybe tarptautinių apdovanojimų įvertintas „Černobylis“ Kaune filmuotas ir Kęstučio gatvėje, kur vienam universitetų priklausiusiame pastate „įkurta“ Maskvos ligoninė. Šiuo metu pastatas jau rekonstruotas, čia šurmuliuoja naujakuriai. Panašus likimas laukia ir buvusios radijo gamyklos, kurioje taip pat sukiojosi HBO kameros.

Po darbų

„Pietų pertraukos sąvoka filmavimų metu neegzistuoja – viskas vyksta čia pat, aikštelėje“, – kvatojasi kino profesionalas A. Silkinis, paklaustas, ar tenka režisieriams, aktoriams, operatoriams rekomenduoti Kauno kavines. Visgi jis sako, kad nekamantinėja užsienio žvaigždžių, kurgi jos eina „po darbo“, malonių atsiliepimų apie miesto svetingumą išgirsti tenka nuolat. Taigi tik sėkmės dalykas, ar vaikštinėdami Kaune susitiksite mylimą aktorių – bet galimybė tikrai yra.

Viena, ką galime išduoti – tai viešbučius, kuriuos renkasi Kaune dirbantys užsienio profesionalai. Skandinavišką kokybę itin vertinantys žmonės neretai apsistoja „Radisson Kaunas“ – ką tik renovuotas viešbutis yra itin kinematografiškai K. Donelaičio gatvėje. Kitas pasirinkimas – „Best Western Santaka“ J. Gruodžio gatvėje. Na, ir, žinoma, jau aptartas „Monte Pacis“!

Kambarys „Radisson Kaunas“, aut. „Radisson Kaunas“.

Daugiau filmavimo kamerai draugiškų vietų rasite „Kaunas IN“ kartu su Kauno filmų biuru išleistame gide „Kaunas Kine“. Čia aprašyti tokių filmų ir serialų, kaip „Tarp pilkų debesų“, „Emilija iš Laisvės alėjos“, „Tokijo teismas“, „Karas ir taika“, užkulisiai, o žemėlapyje pažymėtos tikslios filmavimų lokacijos.

Na, o mėgstantys atrasti vis naują Kauno veidą turėtų pasižiūrėti ir vieną geriausių pastarojo meto lietuviškų filmų „Nova Lituania“, kurio juodai baltoje estetikoje atskleidžiamas modernistinės architektūros ir interjerų žavesys. Taip pat – dokumentinę juostą „Animus Animalis“, kuris kviečia apsilankyti T. Ivanausko zoologijos muziejuje. Filmų sąrašą netrukus bus galima plėsti – A. Silkinis teigia, kad darbų tempas nuolat auga, ir vien iki šių metų pabaigos Kaune planuojami trys tarptautiniai filmavimo projektai.

Užsakymo nr.: PT_87823885