Liepos mėnesį šie netradiciškai saugomas teritorijas pristatantys kupolai iškeliavo į tris Lietuvos nacionalinius parkus. „Lietuva lygiuojasi į pažangias šalis, kuriose tokio tipo edukacijos labai mėgstamos ir vertinamos. Žalieji kupolai leidžia atsidurti užburiančioje gamtoje, kurioje čiulba paukščiai, čiurlena upeliai ir kvapą gniaužia nepakartojami kraštovaizdžiai. Didžiųjų miestų gyventojų susidomėjimas įrodė, kad lietuviams gamta yra labai artima bei jie noriai ja domisi. Dabar kupolai iškeliavo džiuginti nacionalinių parkų lankytojų“, – pasakoja Valstybės saugomų teritorijų tarnybos prie AM atstovė Diana Rakauskaitė.

Žalias kupolas

Žalieji kupolai – kūrybiškos edukacijos pavyzdys

Kaip pasakoja VSTT atstovė, žalieji kupolai buvo sukurti tam, kad kuo daugiau žmonių galėtų sužinoti apie saugomas teritorijas bei jų vertybes, skatintų būti gamtoje ir grožėtis unikaliais kraštovaizdžiais.

„Kai kurie žmonės vengia laiką leisti gamtoje dėl įvairių baimių – čia esančių erkių, įvairių vabzdžių ir pan. Šiuo projektu siekėme parodyti žmonėms, kad jie patys ir yra gamta, – sako D. Rakauskaitė. – Kupolai įrengti interaktyviai. Stiklu dengtos grindų tūrinės ertmės užpildytos natūraliais gamtos objektais: akmenimis, smėliu, uolienomis. Grindys pridengtos nendrėmis, samanomis, medžio stuobriais. Tai sukuria natūralios gamtos iliuziją. Įspūdžiui sustiprinti naudojami garso įrašai su paukščių balsais, skleidžiami natūralūs pušų, laukinių gėlių aromatai.“

Žalias kupolas

Kiekvienas savaip unikalus

Keliaujant po Lietuvą verta aplankyti visus tris kupolus, mat jie – skirtingi ir edukacijos juose taip pat skiriasi. Žaliuosius kupolus šiuo metu galima išvysti Aukštaitijos nacionaliniame parke Palūšėje, Žemaitijos nacionaliniame parke prie Šaltojo karo muziejaus ir Dzūkijos nacionaliniame parke Marcinkonyse.

Žalias kupolas

Dzūkijos nacionalinis parkas – didžiausias Lietuvoje upių ir upelių, laukinės gamtos ir gyvų tradicijų parkas. Jame verta aplankyti net 36 upes: nuo mažiausio šaltinio, upokšnio iki didžiausios Lietuvos upės – Nemuno. Šis parkas išsiskiria didžiausiais laukinės gamtos plotais, grybų ir kitų gėrybių kupinais miškais, bekraščiais pušynais. Čia galima prisiliesti prie gyvų tradicijų ir papročių, senųjų amatų, pavaikščioti po unikalius senosios medinės architektūros tradicijas išsaugojusius kaimus.

Dzūkijos nacionaliniame parke stovinčio žaliojo kupolo tema – saugomas slėnis. Kupolas bus įdomus tiek dideliems, tiek mažiems, mat jame informacija pateikta kūrybiškai ir nenuobodžiai.

Žalias kupolas

„Žaliasis kupolas Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje yra pastatytas prie lankytojų centro. Jis puikai integravosi į parko kraštovaizdį bei papildė gamtinę erdvę. Šis kupolas – nedidelis, tačiau labai erdvus viduje. Jame daugybė naudingos interaktyvios informacijos, kuri pasakoja apie slėnių kultūrą, upių ir upelių skirtumus ir kiekvieno jų išskirtinumą“, – pasakoja Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direktoriaus pavaduotoja Lina Žukauskienė.

Žalias kupolas

Pašnekovė teigia, kad į Dzūkijos nacionalinį parką neretai organizuojamos moksleivių ekskursijos, tad kupolas puikiai pasitarnaus mokomosioms edukacijoms, gamtos muzikos pamokoms. Kadangi Nacionalinis parkas kartu su Čepkelių rezervatu priklauso Europoje vertingiausių laukinės gamtos teritorijų tinklui, išmokti vertingų dalykų čia gali kiekvienas.

Žemaitijos nacionaliniame parke pastatyto kupolo tema – saugoma sengirė. Lankytojai turės galimybę daugiau sužinoti apie gamtą ir tai, kaip ji tvarkosi be žmogaus įsikišimo. Šiame kupole pasakojama apie žmogaus neliestus miškus, kurie auga, bręsta ir patys atsinaujina. Sengirėje galima išvysti daugybę brandžių medžių, pamatyti negyvos medienos, kuri yra daugybės įvairiausių gyvybės formų buveinė. Kupolo lankytojai sužinos, kodėl taip svarbu saugoti šį gamtos stebuklą.

Žalias kupolas

Aukštaitijos nacionaliniame parke pastatyto žaliojo kupolo tema – kalvynas. Kalvynas – sudėtinga gamtos sistema su daugybe kalvų ir kalvagūbrių, dubumų ir klonių, susiformavusi ledynų dėka.

Svarbu paminėti ir tai, kad į žaliuosius kupolus gali įvažiuoti ir judėjimo negalią turintys žmonės, mamos su vaikų vežimėliais, mat kupolai tam puikiai pritaikyti. Visų šių objektų lankymas yra nemokamas.

Užsakymo nr.: PT_87822707