Kodėl žaibavimas toks pavojingas?

Kaip aiškina Kauno technologijos universiteto (KTU) Elektros ir elektronikos docentė Renata Miliūnė, fizikine prasme žaibas yra labai stiprus, aukšto potencialo elektros energijos išlydis. Šis gamtos reiškinys susidaro tarp įsielektrinusių audros debesų ir žemės arba tarp gretimų debesų, taip pat tame pačiame debesyje atsiradus skirtingiems potencialams.

Pašnekovė pastebi, kad žaibas – ne tik nuostabus dangaus vaizdinys, bet ir daug neigiamų padarinių gamtai ir žmogaus veiklai sukeliantis reiškinys.

„Pavojingiausia žaibavimo forma – tiesioginis žaibo smūgis, kuris tiesiogiai veikia statinio konstrukcijas ir juose esančius elektros prietaisus. Dėl tiesioginio žaibo smūgio gali užsidegti ar net sugriūti neapsaugoti gyvenamieji namai, ryšių bei elektros tinkluose kilti viršįtampiai, gali būti sugadinama instaliacija, sukeliami įvairūs trukdžiai, pridaroma daug žalos ne tik pramonei, bet ir patiems gyventojams“, – sako elektros ir elektronikos specialistė.

Tačiau pavojų kelia ne tik tiesioginis žaibo smūgis. Specialistė teigia, kad net ir nutolęs žaibo smūgis gali sukelti įvairių įtampų elektros grandinių pažeidimus, kurie ypač kenkia šiuolaikiniams buitiniams prietaisams, išmaniesiems įrenginiams bei jų sistemoms, mikroelektronikos gaminiams, valdymo grandinėms ir automatikai. Tolimas žaibo išlydis gali būti ir labai pavojingas: pavyzdžiui, sukelti statinio, užpildyto sprogstamųjų dujų ar dulkių mišinių, sprogimą.

Papildomas pavojus saulės elektrinių turėtojams

Saulės jėgainių diegime besispecializuojančios tarptautinės įmonės, „VindoSolar“ projektų vadovas Tadas Malinauskas pasakoja, kad dėl nekokybiškai atliktų saulės elektrinės montavimo darbų, žaibo iškrovos gali tapti gaisro priežastimi.

„Labai svarbu sudedamoji saulės elektrinės dalis – apsauga nuo viršįtampio. Jei apsaugų nebus ar jos bus netinkamai parinktos, galite patirti ne tik didelius finansinius nuostolius – tai kelia pavojų ir pačių žmonių sveikatai, – teigia T. Malinauskas. – Norėdami apsaugoti savo turtą, elektrinės projektavimo metu turite įvertinti galimas rizikas bei pasirinkti tinkamas saugos priemones. Tai gali būti tiek fizinis žaibolaidis, tiek tinklo mazgus nuo viršįtampio saugantys apsaugos įrenginiai. Šiuo atveju labai svarbu rinktis patikimus ir kompetentingus rangovus, kurie parinktų papildomus įrenginius energijos skirstymo taškuose.“

OBO Bettermann nuotr.

Kokią apsaugą rekomenduoja specialistai?

Elektros instaliacinių medžiagų gamintojo dukterinės įmonės Lietuvoje UAB „OBO Bettermann“ produkto vadovas Valdas Stančikas pastebi dėl visuomenės klaidingo supratimo apie žaibų pavojų ir padaromą žalą. Dažnai apie apsaugą nuo žaibų pradedama galvoti tik nutikus nelaimei ir patyrus didelę žalą. Taip pat klaidingai manoma, kad žaibas du kartus į tą pačią vietą netrenkia. Kai kas apsaugos nuo žaibo sistemą puola montuoti savarankiškai, nors tam neturi nei reikalingų žinių, nei įgūdžių.

„OBO Bettermann“ atstovo teigimu, tinkamai suprojektuoti patikimą apsaugos sistemą nuo žaibų nėra taip paprasta, todėl savarankiškai imtis tokių darbų ar pasikliauti patikimos reputacijos neturinčiais rangovais tikrai nevertėtų.

„Netinkamai įrengus apsaugos nuo žaibo sistemą galite sulaukti atvirkštinio rezultato, t. y. sistema neapsaugos, o priešingai – gali sukelti gaisrą pastate, sugadinti įrenginius ir sunaikinti brangų turtą, – sako ekspertas. – Norint užtikrinti kokybišką apsaugą, patariu kreiptis į patikimus ES gamintojus, kurių įranga atitinka visus reglamentuotų standartų reikalavimus ir suteikia ilgalaikę garantiją. Kartu su montavimo bei priežiūros darbų kokybe, tai lemia sistemos patikimumą ir ilgaamžiškumą.“

Įmonės „OBO Bettermann“ atstovas pasakoja, kad pilnavertę apsaugos nuo žaibų sistemą sudaro išorinė (neleidžianti kilti gaisrams) ir vidinė (sauganti elektros prietaisus) apsaugos.

„Išorinę apsaugą sudaro tiesioginio žaibo išlydžio priėmiklių sistema. Po žaibo smūgio į objektą, tinkamai įrengtas žaibolaidis žaibo išlydžio srovę nukreipia į žemę, kad ji nepažeistų saugomo objekto ir žmonių, esančių to objekto viduje ar išorėje. Europos Sąjungoje (taip pat ir Lietuvoje) galiojantis standartas IEC 62305 (Lietuvoje LST EN 62305) reglamentuoja kompleksinės apsaugos nuo žaibo sistemos projektavimą, montavimą ir priežiūrą. Remiantis šiuo standartu, sumontuota pasyvi išorinės apsaugos nuo žaibo sistema maksimaliai padidina apsaugos patikimumą, – paaiškina „OBO Bettermann“ specialistas. – Vidinė apsauga nuo žaibo užtikrina elektrinių ir elektronikos prietaisų saugumą. Statistika rodo, kad nuostoliai dėl žaibų sugadintos įrangos ženkliai auga. Gamyboje tai įtakoja duomenų praradimus, gamybines prastovas. O koks diskomfortas atsiranda buityje, kai po vasaros perkūnijos nebeveikia šaldytuvas, sugenda televizorius ir nebėra interneto. Šiuo atveju gali padėti apsaugos nuo viršįtampio prietaisai, kurie žaibo išlydžio atveju sumažina milžiniškus elektros įtampos šuolius ir neleidžia pažeisti prietaisų. - Įsirengę visapusišką, patikimą apsaugos nuo žaibo sistemą, net ir didžiausios perkūnijos metu, galėsite ramiai miegoti, dirbti arba tiesiog pro langą grožėtis galingais žaibo išlydžiais.“

Užsakymo nr.: PT_87438931