Renata Ničajienė, tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ kūrėja, sako, kad žinant keletą paprastų taisyklių grilinti gali išmokti kiekvienas. Pašnekovė papasakojo apie meilę gaminimui gryname ore, kodėl sugalvojo savo skaitytojams padovanoti grilio receptų knygą ir su kokiais patiekalais niekada neprašausite.

 Renata Ničajienė. Nuotraukos autorius Eglė Juzumas

Prasideda šiltasis metų sezonas. Su kokiais patiekalais jis jums asocijuojasi?

Vasara man labiausiai kvepia uogomis ir kepsninės dūmais. Jau daug metų mudu su vyru, atėjus vasarai, savo virtuvę iškeliame į terasą, arčiau kepsninių. Lauke ruošiamas maistas visada būna skanesnis, o ir jį gamindami daugiau laiko praleidžiame gryname ore. Šį lietingą pavasarį grilio sezonas kiek vėlavo, todėl ypatingai laukėme vasaros ir šiltesnių orų, bei virtuvės iškraustymo į lauką.

Ar pastebėjote, kad pastaraisiais metais labai išpopuliarėjo kamado tipo griliai?

Pastaraisiais metais ypač išpopuliarėjo receptai pritaikyti griliams. Atrodo, kad dabar kiekviename kieme stovi po kamado tipo kepsninę. Mes tokią turime jau ne vienerius metus, nors per savo grilinimo karjerą su vyru esame turėję septynių skirtingų tipų kepsnines. Paskutiniais metais lietuviai gamina vis daugiau ir įvairesnių patiekalų kepsninėse bei iš tradicinių šašlykų kepėjų tampa pačių įvairiausių pasaulio virtuvių patiekalų lauko virtuvių šefais.

 Knyga „Susitikime prie grilio!“

Esate viena žinomiausių šalies maisto tinklaraštininkių. Kaip kilo idėja paruošti nemokamą receptų knygą savo sekėjams?

Tai – jau ketvirtoji nemokama elektroninė receptų knyga, kurią lengvai ir paprastai, vieno mygtuko paspaudimu skaitytojai gali parsisiųsti iš mano tinklaraščio. Šias elektronines knygas paruošiau kartu su „Santa Maria“. Ši, naujausioji knygelė yra dedikuota vasaros sezonui ir vadinasi „Susitikime prie grilio!“

Be elektroninių knygų esu sukūrusi 7 tradicines spausdintas kulinarines knygas. Skaitytojams vis labiau besidomint elektroniniu turiniu ir lengvai pasiekiamais receptais internete, kilo mintis kurti remiamas temines elektronines receptų knygas, kurias skaitytojai galėtų visiškai nemokamai parsisiųsti iš mano tinklaraščio (spauskite ČIA). Iš šių knygelių parsisiuntimo skaičiaus suprantu, kad jos skaitytojams labai patinka!

Ką skaitytojai ras jūsų knygelėje? Ji labiau skirta pradedantiesiems grilio patiekalų mėgėjams, o gal išskirtinių receptų ras ir patyrę kulinarai?

Naujoje el. knygoje „Susitikime prie grilio!“, kurią kūrėme drauge su vyru Martynu, kiekvienas suras receptų savo skoniui. Pagrindinis kriterijus atrinkinėjant receptus knygai – laiko patikrinti, nesudėtingi ir daugumai patinkantys kepsninės receptai. Knygoje 12 naujų receptų, iš kurių 3 vištienos, 2 jautienos, po 2 kiaulienos ir žuvies receptų ir net 1 desertas. Parūkyti vištienos blauzdelių „ledinukai“, „traiškyti“ mėsainiai su svogūnais, kepsninėje keptos ir išrūkytos bulvės, kiaulienos šoninė traškia plutele, rūkyta skumbrė bei rabarbarų ir braškių kobleris. Tai – tik keletas pavadinimų receptų, kuriuos rasite naujojoje knygoje.

 Rabarbarų ir braškių kobleris

Kokių patarimų duotumėte žmonėms, kurie pirmaisiais metais pradėjo domėtis gaminimu grilyje? Į ką verta atkreipti dėmesį, kokių klaidų geriau nedaryti?

Visų pirma reikėtų išsirinkti jūsų poreikius atitinkantį grilių, jei gaminate retai ir labiausiai mėgstate kepsnius ant atviros ugnies, rinkitės atviras kepsnines. Jei maisto gaminimas lauke jau spėjo tapti jūsų hobiu – kamado tipo kepsninė – idealus pasirinkimas. Joje galėsite lengvai ir tvarkingai kepti, rūkyti ir troškinti norimus patiekalus.

Norėdami, kad grilyje kepta mėsa būtų sultingesnė ir skanesnė, ją iš šaldytuvo išimkite ir palaikykite kambario temperatūroje bent kelias valandas prieš kepimą. Taip pat, nemarinuokite mėsos labai ilgą laiką – tam tikrai pakaks valandos ar dviejų. Norėdami pasiekti greitą tobulo skonio rezultatą, pasinaudokite „Santa Maria“ skystaisiais marinatais.

Kad daržovės būtų skanesnės, jas irgi rekomenduoju trumpai marinuoti alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių ir prieskonių mišinio, skirto daržovėms kepti, marinate. Toks derinys labai tinka smidrams, žiediniams kopūstams, cukinijoms ir kitoms vasaros daržovėms.

Glazūravimas – tai mėsos ar daržovių padengimas BBQ padažu, kuris kepsniams suteikia daugiau skonio ir blizgesio. Tai daryti lengviausia konditeriniu teptuku, o kadangi BBQ padažuose daug cukraus, šiuos padažus ant kepsnių tepkite tik pačioje kepimo pabaigoje, kad neapdegtų.

Kokie yra jūsų mėgstamiausi grilio patiekalai? Kokius patiekalus patartumėte išbandyti pirmus kartus grilį išbandantiems žmonėms? O kas labiausiai tinka vakarėliui, kai reikia „pamaitinti“ daugiau žmonių?

Norint pamaitinti daugiau žmonių visada tinka didesnis mėsos gabalas, keptas kepsninėje lėtai ir ilgai, netiesioginėje ugnyje. Vienas tokių patiekalų – graikiškai kepta ėrienos koja. Jos receptą galima rasti mano tinklaraštyje.

Vaikai labiausiai mėgsta mėsainius. Naujoje el. knygoje pateikiau mūsų šeimos mėgstamiausių „traiškytų“ mėsainių su keptais svogūnais receptą. Jų kepimo būdas kiek kitoks, nei tradicinių, o kartu su mėsa kepti svogūnai mėsainiams suteikia pikantiškumo. Tai – mūsų šeimos firminiai mėsainiai, kurie skaniausi su naminėmis bandelėmis, kurių receptas yra aprašytas „Sezoninė virtuvė“ tinklaraštyje.

Jei esate pradedantysis grilio kepėjas, išbandykite keptas ir išrūkytas bulves, kurias galėsite įdaryti pačiais įvairiausiais įdarais. Naujoje el. knygelėje, dūmais kvepiančias keptas įdarytas bulves rekomenduoju praturtinti graikiškais skoniais: fetos sūriu, graikiško jogurto padažu, sezoniniais ridikėliais ir agurkais.

Ką begamintumėte, savo patiekalams pagardinti pasirinkite kokybiškus prieskonius. Net pačius brangiausius produktus galima sugadinti naudojant nekokybiškus prieskonius arba naudojant jų per daug.

 Greitai kepta lašiša su vasabių padažu ir keptais smidrais

Kas svarbiausia grilio patiekalams – kokybiška mėsa, šviežios daržovės, patikimi prieskoniai?

Svarbu visuma. Gaminat kokybišką maistą kepsninėje viskas svarbu kokybiški ingredientai ir jų gaminimo procesas. Siekiant maisto nesudeginti būtinos kokybiškos anglys, ant kurių gaminate ir kurių dūmais persismelkia ruošiamas maistas. Taip pat svarbu ir kokybiški prieskoniai, kurie, kaip maisto kvepalai, gaminamam patiekalui suteikia daugiau skonių ir kvapų.

Pavyzdžiui, „Santa Maria“ „BBQ“ produktų linija sukurta būtent tam, kad nereiktų gaišti laiko ruošiant sudėtingus marinatus, o šaldytuve visada būtų galima rasti kokybiškus padažus, kurie patiekalams suteiks ypatingą skonį ir net pasitarnaus kaip glazūra.

Kokius prieskonius būtina turėti savo spintelėje, ruošiant grilio patiekalus? Kokie padažai ir pagardai labiausiai tinka?

Savo lauko virtuvės spintelėje visada turime kokybiškų Tellicherry pipirų ir akmens druskos malūnėlį, skystus ir sausus marinatus. Pastarieji gelbsti, kai norisi greitai, lengvai ir skaniai ruošto maisto kepsninėje. Taip pat visada turime įvairių BBQ padažų, kuriais jau įpratome kepimo pabaigoje glazūruoti mėsą ir net daržoves. Taip jos iškepa neatsivalgomai skanios. Šalia lauko virtuvės pakeltose lysvėse auginu šviežių prieskoninių augalų darželį. Be jų neįsivaizduoju savo vasaros patiekalų.

Kokias prieskonines žoleles ir daržoves rekomenduotumėte auginti grilio mylėtojams?

Šalia kepsninės auginti prieskonius lysvėje arba vazonuose labai patogus pasirinkimas, nes šviežios prieskoninės žolelės visada po ranka. Prieskonius, visų pirma, siūlyčiau suskirstyti pagal zonas – Viduržemio jūros regiono prieskoniai: rozmarinai, čiobreliai, raudonėliai, šalavijai. Jie reikalauja mažiau vandens, gali augti ir sausesnėje žemėje. Kitoje zonoje rekomenduoju auginti lietuviškuosius prieskonius. Šio darželio neįsivaizduoju be krapų, petražolių, peletrūnų, gelsvės. Vasaros metu stengiuosi naudoti kuo daugiau šviežių prieskoninių žolelių, kurias papildau tos pačios rūšies džiovintomis, kad išgaučiau išraiškingesnį skonį.

„Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė ir „Santa Maria“ dalinasi leidiniu nemokamam parsisiuntimui „Susitikime prie grilio!“ (atsisiųskite ČIA) bei gardžiu traiškytų mėsainių su keptais svogūnais receptu.

 Traiškyti mėsainiai su keptais svogūnais

Traiškyti mėsainiai su keptais svogūnais

Originaliai šis mėsainis vadinamas Smash burger, jis kildinamas iš JAV Oklahomos miesto. Mūsų šeimoje šio tipo mėsainiai dažniausiai gaminami ir labiausiai mėgstami. Mėsos paplotėlį patogiausia kepti ant įkaitusios ketaus plokštės, kuri dedama ant tiesioginės ugnies arba paprasčiausioje ketaus keptuvėje. Ne veltui šis mėsainis vadinamas “traiškytu”, jį ruošiant iš maltos mėsos suformuojamas rutuliukas, kuris dedamas ant įkaitusio pagrindo ir smarkiai suspaudžiamas mentele, kad taptų mėsos blynu, tada ant viršaus dedami plonai pjaustyti svogūnai, kurie mėsainiui suteikia saldumo, pikantiškumo ir traškumo. Šio mėsainio išskirtinumas – gardi keptų svogūnų ir gerai apkepusios mėsos pora, prie kurių idealiai tinka salsvas chipotle aitriųjų paprikų padažas ir naminės brioche mėsainių bandelės (jų receptą rasite mano bloge).

4 dvigubiems mėsainiams reikės:

• 800 g maltos jautienos
• 4 didelių svogūnų
• 8 riekelių čederio sūrio
Santa Maria druskos iš malūnėlio
Santa Maria Tellicherry juodųjų pipirų iš malūnėlio

Patiekti:

• 4 bandelių mėsainiams
• salotų lapų
Santa Maria BBQ padažo Sweet Chipotle

Iš maltos mėsos suformuokite 8 mėsos rutuliukus po 100 gramų, kiekvieną rutuliuką apibarstykite maltais Tellicherry pipiriais ir padėkite bent valandai į šaldytuvą.

Bandeles perpjaukite pusiau ir trumpai apkepkite nupjauta puse žemyn. Apkeptas bandeles uždenkite rankšluosčiu, kad neatšaltų.

Kepsninėje įkaitinkite ketaus plokštę arba didesnę ketaus keptuvę. Kepimo pagrindą apipurkškite aliejumi, ant jo dėkite kelis mėsos rutuliukus. Mėsos rutuliukus stipriai paspauskite mentele, kad jie pataptų mėsos blynais, kuriuos apibarstykite druska ir vieną pusę kepkite 2-3 minutes. Tada ant mėsos viršaus uždėkite po saują, plunksnelėmis plonai pjaustytų, svogūnų ir apverskite kepti ant kitos pusės, kad svogūnai gražiai apkeptų, o ant apkeptos mėsos pusės uždėkite riekelę čederio sūrio. Kol apkeps svogūnai, sūris spės išsilydyti.

Formuokite mėsainį. Vieną bandelės nupjautą pusę patepkite BBQ padažu, uždėkite salotų lapus, tada dėkite vieną mėsos paplotėlį lydytu sūriu į viršų, o ant jo uždėkite ir antrąjį, keptais svogūnais į apačią. Mėsą uždenkite salotų lapais ir pavožkite padažu aptepta antra bandelės puse. Skanaukite kol šilta!

Užsakymo nr.: PT_87429165