Valstybinė saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) iniciatyva sukurtas Saugomų teritorijų pasas, kaip aiškina šios tarnybos atstovė Diana Rakauskaitė, tai keliauti po Lietuvą skatinanti ir kviečianti edukacinė priemonė.

„Tai savotiškas vasaros kelionių konkursas, kurio metu specialų pasą turintys nacionalinių ir regioninių parkų lankytojai gali rinkti antspaudus ir dalyvauti žaidime. Aplankę visus 35 valstybinius parkus – galite gauti knygą apie saugomas teritorijas, o įsigijus dar ir lankytojų bilietus – kelionių kuprinę“, – aiškina D. Rakauskaitė.

Pasak jos, tokie Saugomų teritorijų pasai pasaulyje nėra naujiena, o Lietuvoje veikia jau antrus metus.

„Pavyzdžiui, JAV tokie pasai yra labai populiarūs, tačiau yra mokami ir, priklausomai nuo kainos, galioja vienam arba visiems nacionaliniams parkams. Mes Lietuvoje tokią akciją išbandėme pernai ir galime sakyti, kad ji pasiteisino – labai daug žmonių susidomėjo šiuo saugomų teritorijų pasu, keliavo ir lankėsi po mūsų šalies saugomas teritorijas. Todėl buvo nuspręsta šią iniciatyvą pratęsti ir šiais metais, kadangi saugomų teritorijų infrastruktūra auga, atsiranda naujų lankytinų objektų, pažintinių takų, apžvalgos aikštelių ir panašiai“, – pasakoja VSTT atstovė.

Saugomų teritorijų pasą visiškai nemokamai galima gauti nacionalinių ir regioninių parkų lankytojų centruose arba atsispausdinti internetu. Tuo metu, nukeliavus į saugomą teritoriją, antspaudą ant paso galima gauti specialiose to parko vietose netoli lankytojų centrų.

 Nemuno deltos RP

„Jūsų paso antspaudų rinkimo pradžia gali būti bet kuris nacionalinis ar regioninis parkų lankytojų centras, o vėliau juos pildyti galima keliaujant po kitas saugomas teritorijas. Surinkus visus antspaudus, reikia atvykti į Nacionalinį saugomų teritorijų lankytojų centrą Vilniuje, Antakalnio g. 25, kuriame ir galima atsiimti knygą. Tačiau mes labai raginame nusipirkti ir simbolinį lankytojų bilietą, nes tokiu būdu ne tik turite galimybę gauti kuprinę, bet ir prisidedate prie saugomų teritorijų puoselėjimo, nes už šiuos bilietus surinkti pinigai keliauja atgal į gamtą“, – sako D. Rakauskaitė.

„Karantino laikotarpiu, kai buvo galimybė keliauti, saugomų teritorijų lankomumas labai išaugo. Tampa aišku, kad žmonės ieško psichologinės pusiausvyros, galimybių ištrūkti iš miesto, atgauti jėgas, pasikrauti energijos ir tuo pačiu gauti naujų žinių ir įspūdžių. Tad manome, kad šiais metais tikrai nereiks raginti žmonių pažinti mūsų kraštą ir keliautojų skaičius tik didės“, – neabejoja D. Rakauskaitė.

Metelių regioninis parkas

Kaip sako Metelių regioninio parko direktorius Ramūnas Krugelis, Saugomų teritorijų pasas, neabejotinai, paskatino turistus lankyti Lietuvos nacionalinius bei regioninius parkas, ne išimtis – Metelių regioninis parkas.

„Šis pasas, tai lyg papildoma motyvacija keliauti ir pamatyti įdomiausius bei vertingiausius Lietuvos kampelius, o įdomybių bei neatrastų vietų netrūksta ir Metelių regioniniame parke. Kadangi mūsų lankytojų centras stovi ant Dusios ežero kranto, tai jau savaime labai patraukli vieta, nuo kurios prasideda ir visa kelionė po saugomą teritoriją: garsusis Dusios ežeras, dar vadinamas Dzūkijos jūra, kalvos, piliakalniai, daubos, apžvalgos aikštelės ir kitos įvairios lankytinos vietos“, – sako R. Krugelis.

 ST pasas

Ir nors ne visi parko lankytojai, kaip teigia jo direktorius, žinojo apie Saugomų teritorijų pasą, keliautojai džiaugėsi lankytojų centre gavę jį ir užsidėję antspaudą.

„Pastebime, kad yra tikrai nemažai „užkietėjusių“ keliautojų, kurie aktyviai keliauja po Lietuvą, lankosi saugomose teritorijose, įsigyja lankytojų bilietus bei, žinoma, su savimi turi Saugomų teritorijų pasą. Visgi, tiems, kurie nežino apie jį, lankytojų centro darbuotojai ir parko specialistai visuomet informuoja, kad yra tokia tokią galimybė rinkti antspaudus“, – teigia R. Krugelis.

Pašnekovo pasiteiravus, kaip jis vertina, kad Saugomų teritorijų paso „galiojimas“ buvo pratęstas ir šiems metams, regioninio parko direktoriaus teigimu, puikios iniciatyvos turi tęstis.

„Pažinti mūsų kraštą, manau, yra privalu kiekvienam: tiek jaunam, tiek vyresniam, todėl tikimės, kad šiais metais sulauksime dar daugiau lankytojų, norinčių pamatyti mūsų unikalią gamtą ir tuo pačiu sudalyvauti šiame puikiame žaidime“, – sako Metelių regioninio parko direktorius.

Asvejos regioninis parkas

Saugomų teritorijų pasais nešini lankytojai neaplenkė ir Asvejos regioninio parko, kurio specialistė Laura Leškevičiūtė sako, kad ši akcija greitai patraukė lankytojų dėmesį.

„Įdomiausia tai, kad dalis turistų savo kelionę po saugomas Lietuvos teritorijas pradėdavo būtent mūsų parke ir čia gaudavo pirmąjį atspaudą, tačiau dalis pas mums atvykdavo „užsidėti“ paskutinių antspaudų, kas reiškia, kad tokie žmonės apkeliavo visus šalies nacionalinius ir regioninius parkus“, – pasakoja L. Leškevičiūtė.

 Žemaitijos NP

Pasak jos, nors aplankius visas Lietuvos saugomas teritorijas galima gauti puikius prizus, tai tikrai nėra pagrindinis keliautojų tikslas.

„Žinoma, azartas, antspaudų rinkimas ir šis žaidimas tikrai sužadiną norą keliauti, tačiau visos šios akcijos prasmė ir tikslas, kuriuos, manau, supranta ir lankytojai, – smagiai praleisti laiką gamtoje, sužinoti ir pamatyti kažką naujo bei suprasti mūsų kraštovaizdžio ir biologinės įvairovės svarbą, unikalumą“, – sako L. Leškevičiūtė.

Šiuo atveju, Asvejos regioniniame parke įdomių ir išskirtinių vietų bei objektų tikrai netrūksta.

„Saugoma teritorija be gyvos gamtos neįsivaizduojama – ilgiausias Lietuvoje Asvejos ežeras, Dubingių piliavietė, unikalus Jurkiškių upelis, pilkapynai, ežerų pakrantės piliakalniai bei kitos lankymui pritaikytos kraštovaizdžio vietos“, – pasakoja parko atstovė.

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Užsakymo nr.: PT_87305189