Kas yra išmanus televizorius (Smart TV)?

Vertėtų pažymėti, kad kaip išmanaus televizoriaus funkcija „Smart TV“ nuolat vystoma ir tobulinama. Pradžioje su „Smart TV“ buvo tiesiog toks įrenginys, kuris pasižymėjo tinklo jungiamumu (prieiga prie interneto) ir turėjo tiesiog integruotą interneto naršyklę bei kelias iš anksto įdiegtas programėles. Šiandien išmanaus televizoriaus naudotojai turi prieigą prie daugybės papildomų parinkčių.

Televizorius su „Smart TV“ funkcija yra toks įrenginys, kuris turi integruotą prieigos prie interneto galimybę ir interaktyvias funkcijas, kurios leidžia mėgautis muzikos ir vaizdo įrašų transliacijomis, žiūrėti nuotraukas ir kitą turinį, naudotis interneto naršykle. Išmanūs televizoriai be tradicinių televizoriaus funkcijų siūlo internetinės televizijos ir interaktyvių online medijų galimybes. Įdomu tai, kad „Smart TV“ sistema taip pat gali būti suderinama su kitais prijungtais namuose įrenginiais: apšvietimu, durų spynomis ir kitais jutikliais, o kai kurie televizoriai šiandien gali būti aprūpinti specialiu visų šio tipo išmanių namų įrangos prietaisų valdymui skirtu pultu. Varlė.lt specialistai pažymi, kad šiandien jau didžioji dauguma prekyboje esančių televizorių turi „Smart TV“ funkciją, todėl pasirinkimo galimybės išties plačios. Norint mėgautis išmanaus televizoriaus privalumais, reikalingas interneto ryšys. Absoliuti išmanių televizorių dauguma – modeliai su WiFi, kas reiškia, kad galima juos belaidžiu būdu sujungti su maršrutizatoriumi arba kitais įrenginiais, pvz., išmaniais telefonais.

Varlė.lt specialistai atkreipia dėmesį, kad sklandžiam išmanaus televizoriaus veikimui reikalingas spartus ir patikimas interneto ryšys. Koks interneto ryšio greitis yra pakankamas tam, kad programėlės ir filmai būtų rodomi be trukdžių? Bendrai laikoma, kad programėlių atveju, turėtų užtekti 10 Mbps, HD (720p) filmams – bent 10 Mbps, o Full HD (1080p) filmams mažiausiai 20 Mbps interneto greičio.

Kokias galimybes suteikia Smart TV funkcija?

Televizoriai su Smart TV funkcija, panašiai kaip išmanieji telefonai ir kiti išmanūs namų įrenginiai pasižymi prieigos prie interneto galimybe, kuri leidžia naudotis įvairiomis programėlėmis. Ši galimybė atveria platų pramogų ir turinio peržiūros pasaulį: nuo vaizdo įrašų transliacijų, žaidimus, naršymą socialiniuose tinkluose ir kt. Norint žiūrėti paprastą televiziją, tikrai nebūtina išmanaus televizoriaus prijungti prie interneto, tačiau prijungimas prie tinklo suteikia nemažai privalumų:

• Naudojimasis programėlėmis. Paprastai išmanaus televizoriaus sistemoje yra keletas gamintojo iš anksto įdiegtų programėlių, tačiau daugiau jų visada galima atsisiųsti iš skaitmeninių programėlių parduotuvių. Svarbu atkreipti dėmesį, kad išmanus televizorius reiškia galimybę žiūrėti turinį internete, tačiau tai nereiškia, kad turint tokį įrenginį, naudotojas turės prieigą prie „Netflix“, „HBO Go“ ir panašių platformų turinio nemokamai.
• Naršymas internete. Daugumoje išmaniųjų televizorių yra integruotos interneto naršyklės, kurių dėka galima patogiai naršyti internete panašiai kaip naudojantis kompiuteriu.
• Transliacijos ir srautinis perdavimas. Smart TV televizoriai leidžia belaidžiu būdu persiųsti filmus, muziką ir nuotraukas iš telefono, nešiojamo ar planšetinio kompiuterio tiesiogiai į televizorių.
• Galimybė žaisti žaidimus be žaidimų konsolės ar kompiuterio. Smart TV dėka galima į televizorių atsisiųsti žaidimus, tačiau čia svarbu nepamiršti, kad ne kiekviena sistema turi tas pačias galimybes. Jeigu jums aktualu, kad išmaniajame televizoriuje būtų prieinama kuo daugiau žaidimų, rinkitės „Android“ operacinę sistemą arba „Tizen“.

Vertėtų paminėti, kad rinkoje yra praktiškas sprendimas tiems, kurie turi televizorių be Smart TV funkcijos, dar nenorėtų pirkti naujo, tačiau norėtų naudotis išmanaus televizoriaus privalumais. Tai yra specialūs priedėliai Smart TV Box – nedideli įrenginiai, kurie prie televizoriaus prijungiami HDMI jungties dėka. Šie priedėliai yra tarsi maži kompiuteriai su savo operacine sistema, kuri užtikrina prieigą prie internetinio turinio.

Į kokius parametrus atkreipti dėmesį renkantis Smart TV?

Smart TV modelių įvairovė šiandien milžiniška, todėl gali kilti klausimas: kaip rasti geriausią išmanųjį televizorių? Renkantis išmanųjį televizorių svarbu atkreipti dėmesį praktiškai į tuos pačius parametrus, kaip ir renkantis televizorių be Smart TV funkcijos.

Televizoriaus ekrano įstrižainė

Televizoriaus ekrano dydį nusakančią įstrižainę reikėtų rinktis atsižvelgiant į kambario kuriame stovės televizorius dydį ir atstumą, kuris skirs ekraną nuo žiūrovų.

Matricos tipas

Šiandien siūlomi LED ir OLED televizoriai. LED televizoriai lyginant su OLED matricų modeliais pasižymi mažesnėmis energijos sąnaudomis, tačiau OLED televizoriai yra plonesnio dizaino bei siūlo kur kas geresnės kokybės vaizdą.

Raiška

Kuo didesnę raišką turi televizorius, tuo ryškesnį ir detalesnį vaizdą jis perteikia. Pasak Varlė.lt specialistų, šiuo metu populiariausi yra 4K televizoriai, pasižymintys itin aukšta 3840 × 2160 pikselių raiška. Smart TV 4K UHD televizorius užtikrina itin malonią aukštos raiškos turinio peržiūros patirtį, kadangi garantuoja tikrai nuostabius vaizdo efektus.

Smart TV operacinės sistemos

Populiariausios išmaniųjų televizorių operacinės sistemos yra tokios:

Android TV

„Android TV“ operacinę sistemą turi „Sony“, „TCL“, „Philips“ gamintojų modeliai. Televizoriai su „Android TV“ turi daug funkcijų, tačiau jose nėra daug programėlių.

webOS TV

„webOS TV“ operacinę sistemą galima rasti „LG“ televizoriuose. Ši išmanaus televizoriaus sistema pasižymi veikimo greičiu ir skaidria bei intuityvia vartotojo sąsaja.

Tizen TV

„Tizen TV“ operacinę sistemą turi „Samsung“ televizoriai. Ši sistema yra sujungta su „Smart Hub“ platforma, kurios dėka galima naudotis įvairiomis VOD platformomis (pavyzdžiui „HBO Go“, „Netflix“), socialiniais tinklais (pavyzdžiui, „Facebook“, „Instagram“), muzikos platformomis (pavyzdžiui, „Spotify“), elektroniniu paštu ir pan.

My Home Screen

„Panasonic“ televizorių „My Home Screen“ sistema siūlo nedaug programėlių, tačiau pasižymi plačiomis personalizavimo parinktimis ir siūlo pagrindinį išmanių funkcijų paketą.

Apibendrinant reikėtų teigti, kad išmanus televizorius yra ženkliai daugiau nei paprastas antžeminės ar palydovinės televizijos imtuvas. Prieiga prie interneto bei daugybės programėlių lemia, kad televizorius su Smart TV yra tikras namų pramogų centras, kurio dėka būtent jūs sprendžiate, ką ir kada žiūrėsite.

Užsakymo nr.: PT_87095499