Senąją techniką stumia naujovės

R. Janarausko teigimu, šiai dienai konkurencija žemės ūkyje yra išties nemaža, todėl sėkminga šio sektoriaus veikla yra sunkiai įmanoma be investicijų į naujausias technologijas.

„Šiuo atveju, mes kalbame apie žolės apdorojimo techniką, kuri yra neatsiejama nuo gyvulininkystės sektoriaus, todėl žmogui, kuris užsiima šia veikla, prioritetų viršūnėje atsiranda tinkamas pašarų paruošimas: greitas ir lygus nupjovimas, kokybiškas supresavimas, vytinimas ir konservavimas. Ir šioje grandinėje atsiranda technologijų vaidmuo. Tai reiškia, kad didelė dalis sėkmingo pašarų paruošimo priklauso nuo to, kokios inovacijos yra taikomos ūkyje bei koks augintojo turimų žolės apdorojimo mašinų efektyvumas ir našumas“, – sako R. Janarauskas.

Pasak jo, Lietuvos ūkininkai, suprasdami naujųjų technologijų svarbą, keliasdešimties metų ir dar senesnes žemės ūkio mašinas labai drąsiai keičia į naujesnę ir kur kas pažangesnę techniką.

„Visa neseniai teko bendrauti su vienu ūkininku, kuris iki šiol naudojo Lenkijoje pagamintą šienapjovę, bet šiuo metu jau yra užsisakęs Vakaruose sukurtą šienapjovę. Pagrindiniai jo argumentai, kodėl jis priėmė tokį sprendimą, buvo nepakankamas senosios technikos efektyvumas ir noras turėti komfortišką, konkurencingą bei našumą didinančią technologiją. Panašią nuomonę turi ir kiti ūkininkai, su kuriais mes bendradarbiaujame, todėl galima daryti prielaidą, kad mūsų žemės ūkio sektorius supranta, jog tik nauja ir efektyvi technika gali atnešti norimus rezultatus bei leisti uždirbti pinigus“, – teigia „Stokker“ atstovas.

Nuo smulkaus iki stambaus ūkio

Tai, kad kuo technologija yra naujesnė, tuo jos galimybės yra didesnės – abejoti nereikėtų, visgi R. Janarausko pasiteiravome, ar tikrai visi šalies ūkininkai yra pajėgūs įsigyti naujausią žemės ūkio techniką.

„Nepriklausomai nuo ūkio dydžio, kiekvieno jo tikslas yra augti, todėl kai jis pasiekia tam tikrą lygį – turimų resursų jau nebepakanka, atsiranda natūralus poreikis naujai technikai. Ir šioje vietoje reikėtų suprasti, kad nors ir stambieji ūkiai galimybių keisti ir naujinti savo žemės ūkio technikos parkus turi daugiau, jiems tai daryti taip pat reikia dažniau. Tuo metu smulkesniuose ūkiuose, kuriuose darbo natūraliai yra mažiau, technika gali tarnauti kur kas ilgiau. Todėl, mano nuomone, kiekvienas ūkis, įvertindamas poreikį, galimybes ir gaunama grąžą, tikrai turi galimybių įsigyti naujausią žemės ūkio techniką“, – sako pašnekovas.

Šiai dienai viena lyderių traktorių ir žemės ūkio technikoje yra laikoma Japonijos korporacija „Kubota“, kuri, įsigijusi žinomą Norvegijos įmonę „Kverneland Group“, pradėjo prekybą puikiai visiems žinomais žemės ūkio padargais.

„Kadangi, vertindami ir stebėdami sandorius su ūkininkais, matome, kad galimybių įsigyti naujausią techniką jie tikrai turi, tereikia pasidomėti ir išsirinkti labiausiai ūkiui reikalingą bei didžiausią naudą galinčią duoti technologiją. Šiuo atveju „Kubota“ siūlo sprendimus tiek patiems mažiausiems ūkiams, kuriuose auginama, pavyzdžiui 10–20 karvių, tiek ir vidutiniams bei stambiems ūkiais, kuriuose galvijus galima skaičiuoti šimtais ar tūkstančiais“, – sako R. Janarauskas.

„Kubota“ padargai

Šiuo metu „Stokker“ asortimente galima rasti šiuos „Kubota“ žemės ūkio padargus: presus, smulkintuvus, rulonų smulkintuvus ir vyniotuvus, grėblius, vartytuvus ir šienapjoves.

Kintamos kameros presą sudaro 5 diržai ir 3 volai. Šis daugiafunkcinis presas yra skirtas silosui, šienui ir šiaudams presuoti. Jame naudojama „PowerBind“ technologija, kuri užtikrina tikslų ir patikimą tinklo padavimą, todėl darbus galima atlikti bet kokiomis sąlygomis. Naujas važiuoklės dizainas nereikalauja didelio priežiūros poreikio, tačiau garantuoja ilgesnį tarnavimo laiką ir patikimą valdymą.

Tuo metu fiksuotos kameros presas pasižymi automatiniu grandinės tepimu. Tokius presus dėl „Focus 3“ terminalo valdyti ypač paprasta, nes visos funkcijos yra rodomos dideliame, aiškiame skaitmeniniame ekrane. „DropFloor“ preso grindų atidarymo mechanizmas, užtikrina neprilygstamą užsikimšimo šalinimo galimybę, „PowerMax“ ryšulių kamera su 17 sustiprintų briaunotų volų, leidžia dirbti drėgno siloso gamybos sąlygomis, o „PowerBind“ sistema – garantuoja greitą ir patikimą surišimą.

Vieno būgno 3-jų kubinių metrų talpos prikabinami „Kubota“ rulonų smulkintuvai sukurti su giliu išlenktu bagažinės dangčio dizainu, kuris užtikrina, kad rulonas būtų tvirtai laikomas smulkintuvo viduje. Šie smulkintuvai pasižymi aukščiausios kokybės elektriniu valdymu, pasukamu lataku ir lengvai valdoma vairasvirte. Galima rinktis ir pakabinamą 2-jų kubinių metrų talpos rulonų smulkintuvą, kuris yra ypatingai kompaktiškas, todėl idealiai tinka mažesnėms tvartams ir uždaroms patalpoms, ypač ten, kur gali prireikti atbulinės eigos.

Prikabinamas „Kubota“ rulonų vyniotuvas yra skirtas mažo galingumo traktoriams ir maksimaliai gali suvynioti 1000 kg svorį. Žemo profilio vyniotuvo konstrukcija užtikrina švelnų ryšulių pakrovimą ir iškrovimą, o žemai esantis svorio centro taškas garantuoja puikų stabilumą bet kokiomis darbo sąlygomis. Negano to, du dideli varomi volai ir keturi diržai leidžia rulonams sukti tolygiai ir net ir sunkiausiomis sąlygomis.

„Kubota“ SE klasės smulkintuvų, priklausomai nuo pakabos tipo, darbinio pločio ir traktoriaus galingumo, „Stokker“ kataloge galima rasti net 15. Visi jie užtikrina patogų prikabinimą, nepriekaištingą ir tolygų smulkinimą bei gretai ir kokybiškai atliktą darbą.

Tarp šio gamintojo naujovių netrūksta ir pačios šienavimo technikos: grėbliai, vartytuvai, šienapjovės. „Kubota“ profesionalūs grėbliai turi labai tvirtą pagrindo rėmą ir aukštą prošvaisą, kuri užtikrina tobulą darbų kokybę. Tuo metu vartytuvai pasižymi tvirta važiuokle visiškai uždaru pagrindiniu rėmu ir naujomis aliuminio apsaugomis. Na, o „Kubota“ šienapjovėse naudojami trikampiai priešpriešiniai besisukantys diskai bei 3 peiliai viename diske – efektyvaus ir greito darbo garantas. Jų galime pasiūlyti net 39-is skirtingus modelius. Verta paminėti ir tai, kad visa šienavimo technika pasižymi labai mažu energijos suvartojimo ir triukšmo lygiu.

Daugiau informacijos apie „Kubota“ padargus rasite čia.

Užsakymo nr.: PT_86944003