Pirmas žingsnis – paruošiamieji darbai

Dažnas žmogus, nusprendęs įsigyti vejos robotą, mano, kad padarys visą darbą savarankiškai: nupjaus žolę patvoriuose, palei sienas, apipjaus medžius ar gebės pravažiuoti siauriais tarpais.

„Deja, taip nėra. Vejų robotų savininkai galės mėgautis šimtaprocentiniu poilsiu tik tada, kai reikiamai paruoš savo sklypą ir sudarys visas sąlygas, kad robotas galėtų dirbti netrukdomai. Jeigu dar tik įsirenginėjate sklypą ir planuojate įsigyti vejos robotą – puiku. Daugelis kraštovaizdžio specialistų šiandien jau žino robotų veikimo specifiką ir gali patarti, kaip suprojektuoti sklypą bei jame esančius objektus, kad darbas vyktų sklandžiai bei neliktų nenupjautų vietų. Jeigu planuojate naudoti vejos robotą jau suprojektuotame ir gyvenamame sklype, visada patariame pasinaudoti specialisto konsultacija. Visų pirma, reikia apžiūrėti plotą ir jį įvertinti. Specialistas gali pasiūlyti persodinti kelis augalus, kraštus prie tvoros iškloti trinkelėmis, sulyginti aukščius ar pašalinti kitus objektus, kurie gali trukdyti roboto darbui. Visus plotus galima pritaikyti vejos robotui. Keli paruošiamieji darbai pradžioje vėliau leis mėgautis daug didesne vejos roboto teikiama nauda“, – savo įžvalgomis dalinasi STOKKER produkto specialistas Tadas Petrauskas.

Perimetro laido instaliaciją geriau patikėti specialistams

Dalis žmonių nusprendžia perimetro laidą instaliuoti patys, tačiau neretai tai baigiasi nesėkme, nes jie nesilaiko instrukcijų, palieka klaidų, ir specialistams tenka jas taisyti.

„Geriau šį darbą patikėti tiems, kas tai daro nuolat, o ne pirmą kartą. Taip turėsite garantiją, kad viskas atlikta teisingai, o jų patarimai ir konsultacijos padės dar efektyviau išnaudoti vejos roboto galimybes,“– pataria T. Petrauskas.

Svarbu sklypo plotas ir jo sudėtingumas

Šiandien rinkoje yra tokių vejos robotų, kurie gali susidoroti su 70 arų, vieno ar net 2 hektarų ploto sklypais. Kiekvieno įrenginio specifikacijoje gamintojas nurodo maksimalų sklypo plotą, kurį galėtų nupjauti robotas. Tačiau nereikėtų pamiršto, kad, pavyzdžiui, dešimties arų sklypui naudodami vejos robotą, skirtą dešimties arų sklypui, išnaudosite visas jo galimybes ir resursus.

„Visada patariama rinktis bent 20 proc. didesnių resursų robotą nei jūsų sklypas. Žinoma, teoriškai net ir 6-ių arų sklypui skirtas robotas galėtų nupjauti 10 arų sklypą, tačiau rezultatas jūsų nedžiugins: veja bus nupjauta netolygiai ir praras dalį savo grožio, o greičiausiai ir pjovimo laikas bus ilgesnis, todėl vietoj to, kad laiką leistumėte savo vejoje, turėsite nuošalyje stebėti, kaip dirba robotas. Renkantis aktualus ne tik sklypo plotas, bet ir sudėtingumas. Jei sklypas yra sudėtingos formos, jame yra kokių nors objektų, pavyzdžiui: tvenkinys arba didelis gėlynas, tai, savaime suprantama, kad robotui teks įveikti daug ratų pirmyn ir atgal, apvažiuojant didžiąsias kliūtis, todėl jo darbo laikas prailgės, jam dažniau teks krauti bateriją, o tolimiausi taškai nuo kliūčių bus mažiausiai pjaunami, taip sukursite vejos netolygumo problemą. Šis pavyzdys geriausiai iliustruoja, kodėl reikėtų rinktis didesnių pajėgumų robotą, nei jūsų sklypo plotas“, – pasakoja specialistas.

T. Petrauskas taip pat priduria – kai sklypas sudėtingas, reikėtų apsvarstyti tokį modelį, kuriame atskirai programuojamos skirtingos pjovimo zonos. Renkantis vejos robotą, taip pat aktualu sklype esančios įkalnės ir nuokalnės. Standartiškai robotai įveikia 35–40 proc. sukilimą. Rinkoje yra specialių robotų, skirtų būtent šlaitų vejos priežiūrai. Jų įveikiamas nuolydis siekia net 75 proc.

Nuo baterijos priklauso roboto vejapjovės darbo trukmė

Kuo didesnės talpos baterija, tuo ilgiau vienu įkrovimu gali dirbti robotas. Robotas su mažesne baterija turės dažniau krautis, o tai reiškia, kad jam reikės daugiau valandų paroje žolei pjauti. Kuo dažniau ir ilgiau robotas kraunasi – tuo mažiau laiko galėsite mėgautis savo veja.

„Robotą, su didesnės talpos baterija, leidžiančia vienu įkrovimu išdirbti iki 2,5 valandos, galime užprogramuoti taip, kad jis dviem išvažiavimais per dieną nupjautų 10 arų ploto sklypą. Tokio ploto sklypui pasirinkus mažesnės talpos bateriją, robotas bus priverstas krautis 3–4 kartus, todėl jam teks dirbti savo darbą iki pat vėlaus vakaro. Kartais tenka padėti klientams, kurie jau turi įsigiję robotą su per mažos talpos baterija. Tais atvejais – programuojame roboto darbą nakčiai, tačiau tai nėra pats geriausias sprendimas, jei norite mėgautis ramybe ir išlaikyti gerus santykius su kaimynais“, – paaiškina ekspertas.

Išmanus vejos robotų valdymas

Šiandien rinkoje nerasite nei vieno gaminio, kuris būtų valdomas tik mygtukais. Beveik visi įrenginiai turi specialias, jų valdymui sukurtas, mobiliąsias programėles. Svarbesnis klausimas: ar norite roboto, kurį būtų galima valdyti nuotoliniu būdu? Tuomet jums reikėtų rinktis robotą, kuriame yra GPS sistema ir SIM kortelės skaitytuvas.

„Rinkoje yra vienas roboto modelis, kuris turi galimybę prisijungti prie bevielio namų interneto tinklo. GPS funkciją diegia visi gamintojai, tačiau pirkdami turėtumėte atkreipti dėmesį, kokiam tikslui: saugumo funkcijai užtikrinti ar roboto darbui atlikti. Vejos robotai, naudojantys GPS sistemą darbui, braižo planus, fiksuoja sklypo vietas, kuriuose jau buvo, o kuriuose dar nevažiavo, todėl gali apskaičiuoti ir adaptuoti savo važiavimo kryptis, taip didindami savo efektyvumą“, – sako T. Petrauskas.

Vejos robotai – visiškai saugūs įrenginiai

Dažnas, prieš įsigydamas tokio tipo įrenginį, pagalvos, ar jis saugus?

„Noriu akcentuoti, kad visi robotai yra saugūs. Jie turi atitikti europinius standartus. Pakėlus robotą peilis privalo sustoti. Tam tikru atstumu nuo roboto korpuso privalo būti speciali metalinė apsauga. Ji apsaugo nuo sužeidimų, jei, pavyzdžiui, robotas užvažiuotų ant kojos, peiliai tiesiog negalėtų pasiekti pirštų. Vejos robotuose yra įmontuoti davikliai, kurie reaguoja į kliūtis. Taip pat kiekviename įrenginyje yra ryškus, gerai matomas, lengvai pasiekiamas išjungimo mygtukas.

Siekiant maksimaliai apsaugoti gyvūnus ar mažus vaikus, galima naudoti specialius pakabukus. Tuomet vejos robotas gali identifikuoti šalia jo esantį pakabuką ir pakeisti kryptį. Tokį pakabuką paprasčiausiai galima užkabinti ant vaiko rankytės ar prisegti prie gyvūno antkaklio“, – pasakoja STOKKER ekspertas.

Tinkamai paruoštas sklypas, teisingai instaliuotas perimetro laidas, apgalvotos smulkmenos ir gerai parinktas, poreikius atitinkantis vejos robotas leis mėgautis nuostabaus grožio veja bei sutaupyti daugybę laiko, kurį anksčiau skirdavote vejos pjovimui. Norėdami džiaugtis visais roboto vejapjovės privalumais, būtinai konsultuokitės su specialistais, nes kiekvieno lūkesčiai ir vejos ypatumai yra individualūs. STOKKER ekspertai jums padės išvengti klaidų ir sutaupyti nereikalingų išlaidų.

Užsakymo nr.: PT_86767829