Kai prie stalo daug skirtingų skonių – gaminame takus (tacos)

„Mano namuose šventė, kai gaminame takus. Taip, taip, ne cepelinus, ne bulvinius blynus, o patiekalą, kurio esmė, kad kiekvienas gali pasigaminti, „susikonstruoti“ pagal save. Takai – individualus maistas, kurio gaminimas yra paprasčiau nei paprastas. Patiekalas maistingas, jame daug ingredientų, jis spalvotas, ryškus. Takai išsprendžia skirtingų šeimos narių skonių problemą, nes kiekvienas yra savo lėkštės šeimininkas. Pavyzdžiui, mano šeimoje vienas narių nori valgyti tik sūrį. Kitas visai nemėgsta jokios mėsos. Na, o man patinka, kad patiekalas būtų gausus ir skoniais, ir produktų įvairove, todėl takuose panaudoju tiek mėsą, tiek sūrį, tiek daržoves, tiek padažus bei prieskonius“, – pasakoja garsi moteris.

Daugelis šeimų visi kartu prie stalo susirenka tik vakare po darbų, darželių, mokyklų, ir, aišku, visi alkani. Ką gaminti, kad liktų laiko dienos aptarimui, nuoširdžiam pokalbiui ir akimirkoms kartu, o ne tik tektų stovėti prie puodų? B. Nicholson sako, kad jų šeimoje toks visų laikas prie stalo – labai svarbus.

„Aš nepataikauju visiems – negaminu kiekvienam atskiro patiekalo ir nepykstu, jei ne viskas ant stalo yra suvalgyta bei pagirta. Man patinka principas, kad ant stalo sudedi visko po truputį ir tada jau šeimyna pasiskirsto, kas ko nori – tas tą dedasi. Pavyzdžiui, jau minėta „Tex Mex“ virtuvės takų vakarienė yra labai tinkamas variantas mūsų šeimai, kad vakarienė būtų greita ir visi galėtų valgyti pagal savo norus“, – apie šeimos vakarienes pasakoja pašnekovė.

Pasak kulinarinių laidų kūrėjos ir vedėjos, takų vakarienė – tai išsigelbėjimas tiems, kas turi visai mažai laiko ir ribotą kiekį ingredientų. Pasak jos, visko esmė – tortilijos. Labiausiai tinka nedidelės, tačiau net ir su didesnėmis galima viską puikiai pasigaminti. Pavyzdžiui, jas padalinus į dvi ar net keturias dalis.

Ko prireiks takams ir kaip juos gaminti?

Taigi, prieš sėdant prie bendro šeimos stalo, kviečiame pasigaminti du puikius takų receptus pagal Beatą: meksikietiškos kiaulienos su paprika ir traškios vištienos takus.

Pradėję gaminti takus netrukus pamatysite, kiek daug laisvės fantazijai šis patiekalas suteikia. Naudokite ką turite ir ką mėgstate, o mes primename, ko takų vakarienei jums gali prireikti:

1. Kokybiškų tortilijų. Rekomenduojame rinktis „Santa Maria“ tortilijas, nes jos be konservantų ir be palmių riebalų! Takams geriausiai tinka mažos tortilijos, nes jų lankstyti tada nereikia – dedate įdarą, perlenkiate perpus ir valgote, laikydami už viršaus. Jei norite, kad įdaras tvirčiau laikytųsi, galima naudoti vidutinio dydžio tortiliją ir užlankstyti apatinį jos kraštą. Tortilijos bus skanesnės, jei jas prieš valgydami šiek tiek pašildysite. Jei liks nesuvalgytų, sandariai uždarytas laikykite šaldytuve – jos dar kelias dienas išliks šviežios ir galėsite kada panorėję pasigaminti kesadilijų.
2. Mėsos, žuvies arba mėsos alternatyvų. Galite rinktis kiaulieną, jautieną, vištieną ar mėgstamą mėsą pakeičiantį produktą – tofu ir pan. Svarbiausia čia prieskoniai – jie turi ruošiamam patiekalui suteikti Meksikos virtuvės spalvų. Klasikinis variantas „Santa Maria Taco Spice Mix“ – jie tiks ir mėsai, ir daržovėms.
3. Daržovių. Jos tiks tiek šviežios, tiek konservuotos. Pasitelkite fantaziją ir eksperimentuokite. Taip pat – būkite ekologiški ir ekonomiški, nes takams idealiai tiks visi daržovių likučiai iš jūsų šaldytuvo.
4. Padažų. „Tex Mex“ virtuvėje mėgstami pomidorų pagrindu gaminami padažai (salsa). Bet padažu gali tapti ir grietinė arba natūralus jogurtas (paįvairinimui jį galite pagardinti mėgstamų prieskonių mišiniu).
5. Gvakamolės. Tai trintų avokadų padažas, kurio receptų daug. Paprasčiausias – prinokusį avokadą sutriname šakute ir pagardiname žaliosios citrinos sultimis bei druska.
6. Pabaigai nepamirškite tarkuoto sūrio, aitriosios paprikos arba jalapenų.

Takams su meksikietiška kiauliena reikės:


- 400–500 g maltos kiaulienos;
- šiek tiek alyvuogių aliejaus;
- 1 raudonos paprikos;
- 2 skiltelių česnako (nebūtina);
- „Santa Maria“ prieskonių mišinio „Taco Original“;
- švelnaus takų padažo „Santa Maria Taco Sauce“;
- gvakamolės.

Santa Maria

GAMINIMAS:

1. Keptuvę įkaitiname, pilame šlakelį aliejaus ir beriame maltą kiaulieną. Maišydami kepame, kol išgaruoja vanduo ir mėsa šiek tiek apskrunda.
2. Kol mėsa kepa, sutriname česnako skilteles ir nedideliais gabaliukais supjaustome papriką.
3. Kai kiauliena apskrunda, sudedame sutrintas česnako skilteles, paprikos gabaliukus ir suberiame „Taco Spice Mix“. Galima įpilti šlakelį vandens ir kepame dar 10 – 15 minučių.
4. Tortilijas pašildome orkaitėje, mikro bangų krosnelėje arba sausoje keptuvėje.
5. Ant stalo dedame pašildytas tortilijas, mėsą, išdėliojame priedus: takų padažą, gvakamolę, tarkuotą sūrį, pjaustytų salotų ar kitų žalumynų. Leidžiame kiekvienam savąjį taką dėliotis pačiam.

Takams su traškios vištienos juostelėmis reikės:

- 400 g vištienos krūtinėlės vidinės filė;
- šiek tiek aliejaus;
- „Santa Maria“ prieskonių mišinio „Crispy Chicken“;
- 3 mažų arba pusės ilgavaisio agurko;
- 200 g ridikėlių;
- 1 ryšelio kalendrų;
- 1 žaliosios citrinos;
- konservuotų kukurūzų;
- šiek tiek medaus.

GAMINIMAS:

Traškios vištienos paruošimas:

1. Orkaitę įkaitinam 200 °C.
2. Pašlakstome vištieną aliejumi. Į dubenį suberiame prieskonių mišinį „Crispy Chicken“. Apvoliojame mėsos gabaliukus prieskonių mišinyje, kad vienodai pasidengtų.
3. Dedam gabaliukus į kepimo skardą ir šaunam į orkaitę 20 minučių.
4. Kol vištiena kepa, gaminame gaivią salsą: ridikėlius ir agurkus supjaustome mažais kubeliais, suberiame smulkintas kalendras ir konservuotus kukurūzus. Viską sumaišome, gardiname medumi ir žaliosios citrinos sultimis.
5. Tortilijas pašildome pagal nurodymus ant pakuotės.
6. Vištieną, agurkų ir ridikėlių salsą, supjaustytas salotas, takų padažą bei tortilijas išdėliojame ant stalo ir leidžiame kiekvienam savąjį taką dėliotis pačiam − į tortiliją dedame vištienos juosteles, gaivios salsos, pjaustytų salotų, gardiname padažu.

Gaminame gvakamolę:

Reikės:
- 2 avokadų;
- 1 pak. prieskonių mišinio gvakamolei „Santa Maria Dip Mix Guacamole“.

GAMINIMAS:

1. Avokado minkštimą dėkite į dubenį ir sutrinkite šakute.
2. Įberkite gvakamolės prieskonių mišinio, gerai išmaišykite ir patiekite.

Norite kažkaip pakeisti gvakamolę? Kodėl nepabandžius pagaminti gvakamolės su grietine arba nepridėjus keleto žaliųjų alyvuogių? Patarimas! Du naujus gvakamolės skonius gausite įmaišę granatų sėklų arba pusę kubeliais supjaustyto mango.

Visą gaminimo eigą kartu su Beata ir pokalbį su santykių ekspertu rasite videoreportaže.

Užsakymo nr.: PT_86724801