Prieš 28 metus įsikūrusios Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje (AISV) atstovai pasakoja, kokius pranašumus šios ugdymo įstaigos programa suteikia moksleiviams.

Akademiniai pasiekimai ir gera emocinė būklė veikia drauge

Pasak mokyklos direktoriaus Stephano Ruzo, AISV mokymosi aplinka diegia tvirtą vaikų vertybinį pagrindą: puoselėja pagarbą, lygybę ir požiūrį, kad kiekvienas mokinys gali būti sėkmingas bei surasti universitetą, kuris geriausiai atitiktų jo poreikius ir norus. S. Ruzas pabrėžia dvi AISV savybes, kurios išskiria mokyklą iš kitų.

„Visų pirma, AISV išsiskiria itin stipriu bendruomeniškumu. Mums svarbu, kad į mokymosi procesą būtų įtraukti visi bendruomenės nariai – vaikai, tėvai, mokytojai. Antra, mokiniai visada, be jokios išimties, turi būti išklausyti, jaustis svarbūs ir gauti asmeninio dėmesio. Todėl mokykloje puoselėjame saugią ir vaikus palaikančią aplinką, kad jiems sektųsi ne tik pamokose, bet ir emociniame bei socialiniame gyvenime“, – sako mokyklos vadovas.

Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje (AISV) nuotr.

Svarbiausios akademinės vertybės amerikietiškoje mokykloje

Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje direktoriaus pavaduotoja Sheryl Salem atskleidžia tris svarbiausias akademines vertybes, kurios atspindi AISV amerikietiška patirtimi įkvėptą mokymosi aplinką.

- Aktyvus ir į mokinį orientuotas mokymas. Pagal aukščiausios kokybės standartais ir inovatyviais tyrimais pagrįstą mokymo programą, kiekvienam vaikui kuriame galimybes, kurios juos įgalina savarankiškai rinktis ir išreikšti savo nuomonę apie tai, ką ir kaip jie mokosi. Kurdami akademinius iššūkius ir reaguodami į vaikų pasiekimus, padedame mokiniams orientuotis į tas sritis, kuriose jų potencialas yra didžiausias.

Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje (AISV) nuotr.

- Socialinė ir emocinė gerovė. Žinome, kad vaikams mokytis geriausiai sekasi tuomet, kai jie jaučiasi saugūs ir sulaukia palaikymo. Todėl skatiname mokinius rizikuoti, įsisavinti suaugusiųjų mąstyseną bendraujant ir atliekant užduotis su visais mokyklos bendruomenės nariais, ne tik savo bendraklasiais.

- Pagarba skirtingumui. Esame tarptautinė bendruomenė, kuri tiki, kad įvairovė ir skirtumai daro pasaulį stipresnį ir įdomesnį. AISV mokyklos bendruomenė jungia beveik 35 skirtingų tautybių šeimas. Užsiimdami įvairiomis veiklomis mokykloje, skaitydami knygas ir bendraudami, ugdome supratimą ir empatiją skirtingiems požiūriams ir tradicijoms.

Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje (AISV) nuotr.

Individualus dėmesys

AISV mokykloje vertiname ir puoselėjame kiekvieno vaiko individualumą. Skiriame kiekvienam reikalingą asmeninį dėmesį atliekant užduotis, bendraujant, atsakant į visus vaikams kylančius klausimus. Mokiniai gali pasirinkti sau įdomias sritis, į kurias nori gilintis bei pasirinkti būdus ir strategijas, kaip jiems mokytis. Taip pat mokykloje dirba specialistai, kurie teikia mokymosi pagalbą: integruoto mokymosi/specialiųjų poreikių mokytojai, anglų kaip antrosios kalbos mokytojai, informacinių technologijų integravimo mokytojai bei mokyklos psichologė. Jie dirba kartu su mokiniais ir mokytojais – kuria strategijas ir tobulina vaikų įgūdžius, kurie skatina jų savarankiškumą ir pasitikėjimą savo jėgomis.

Mokykloje gausu popamokinių veiklų ir papildomų užsiėmimų, kurie skatina lyderystę, socialinius ir komunikacijos įgūdžius bei leidžia susipažinti su skirtingomis sritimis: pavyzdžiui, gilintis į diplomatiją su „Model United Nations“, prisidėti prie mokinių tarybos, mokytis viešo kalbėjimo ir debatų, dalyvauti matematikos ar robotikos konkursuose. Mokykla priklauso Centrinės ir Rytų Europos mokyklų asociacijai (CEESA), kuri leidžia mokiniams bendrauti ir varžytis savo srityse tarptautiniu mastu.

Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje (AISV) nuotr.

Mokytojai yra esminė mokyklos dalis. AISV mokytojai samdomi padedant agentūrai ,,Search Associates“, kuri yra pirmaujanti tarptautinių mokyklų darbuotojų paieškos agentūra pasaulyje. Visi mokyklos mokytojai yra sertifikuoti savo dalyko ekspertai, konkuruojantys darbo rinkoje tarptautiniu mastu. Taigi mokykloje į komandą suburti patyrę pedagogai, kurie yra dirbę Amerikoje ar lyderiaujančiose mokyklose kitose šalyse, kurios puoselėja tokias pat vertybes. Dauguma AISV mokytojų turi magistro laipsnius iš tokių aukščiausio lygmens universitetų kaip Oksfordas, Emory, Stanfordas, Mičigano universitetas, Hiustono universitetas, Arkanzaso universitetas ir kt.

Tarptautinio bakalaureato programa – kelias į pasaulio universitetus

Tarptautinėje Amerikos mokykloje Vilniuje mokiniai yra ugdomi pagal „IB Diploma“ programą. Jie įgyja tarptautinio bakalaureato diplomą, kuris yra pripažintas visų pasaulio universitetų. Ši programa vaikus moko kritiškai mąstyti, plečia jų gebėjimų ir žinių lauką bei ugdo savarankiškumą. Skirtingų užsienio šalių universitetai ypatingai gerai vertina šią programą, nes ji jaunuolį parengia iššūkių kupinam tolesniam akademiniam keliui. Mokiniai taip pat įgyja JAV vidurinės mokyklos baigimo diplomą, kuris pripažįstamas JAV esančiose aukštosiose mokyklose bei kitose JAV tipo aukštosiosiose mokylose.

Svarbu paminėti, kad AISV yra vertinama tarptautinių mokyklų akreditacijos agentūrų NEASC, CIS, IBDP. Taip užtikrinama akademinė kompetencija ir aukščiausi švietimo standartai.

Tarptautinės Amerikos mokyklos Vilniuje (AISV) nuotr.

AISV karjeros konsultantė Claire Ruz pasakoja, kad visi mokiniai lanko karjeros planavimo užsiėmimus mokykloje, kur susipažįsta su universitetais, jų siūlomomis programomis, sužino, kaip galima įstoti į geriausius pasaulio universitetus.

Mokiniai ir jų šeimos gali konsultuotis asmeniškai ir sulaukti pagalbos renkantis universitetą ar studijų programą, sužinoti, ko tiksliai reikia norint įgyvendinti jaunuolio svajonę.

IB programos konsultantė Sofia Segedy sako, jog pernai 100 proc. AISV studentų išlaikė IB egzaminą ir 80 proc. AISV absolventų buvo priimti į vieną iš 3 universitetų, kuriuose jie siekė studijuoti. 2020 m. laidos absolventai išvyko tęsti mokslų į 10 skirtingų pasaulio šalių. Mokinių populiariausios aukštojo mokslo kryptys buvo JAV, Jungtinė Karalystė ir Nyderlandai (Olandija) ir tokie universitetai, kaip NYU, Harvardas, Jeilis, Brownas, Pietų Kalifornijos universitetas, UCL, LSE, Edinburgo universitetas, Science Po, McGillas, Amsterdamo universitetas. Taip pat bendri egzaminų AISV mokinių rezultatai visuomet 4-5 balais lenkia vidutinį rezultatą pasaulyje.

Užsakymo nr.: PT_86589697