Praėjusiais metais Latvija moksliniams tyrimams skyrė 5 milijonus eurų. „Esame toli gražu ne baltos varnos mokslo pasaulyje!“ – įsitikinęs Mokslų akademijos prezidentas I. Kalvinšas. Pasak jo, Latvijos mokslininkai savo pasiekimais kovos su koronavirusu srityje gerokai aplenkė Estijos kolegas. Kaimyninėje šalyje iš 60 tyrimų Covid-19 tema tik 25 pripažinti įgyvendinami.

Dauguma Latvijos mokslininkų tyrimų rezultatų jau naudojami, likę tuoj bus užpatentuoti ir taip pat darbuosis dėl žmonijos. Artimiausiu metu šalyje ketinama įvesti naują testavimo tvarką – bus naudojami latviški 20 minučių greitieji testai. Jau gaminami bekontakčio testavimo aparatai, veikia latviška kaukių ir patalpų dezinfekavimo kokybės tikrinimo technologija, kuri per 10 minučių išvalo virusus iš 25 kv. metrų ploto patalpos, kai joje yra žmonių, oro.

Ypatingas I. Kalvinšo pasididžiavimas – medžiagų, kurios viruso koncentraciją sumažina 157 kartus, sukūrimas ir, žinoma, tyrimas, kuris parodė, kad dar tarybiniais laikais sukurtą meldonį galima naudoti širdies komplikacijoms švelninti sergant sudėtingomis Covid-19 formomis.

Latvijos biomedicinos studijų ir tyrimo centro biologijos mokslų daktaras K. Taras ištyrė meldonio poveikį gyvūnams, turintiems širdies ir kraujagyslių sutrikimų, panašių į tuos, kurie nustatomi žmogui, patyrusiam komplikacijų dėl Covid-19. Taras priėjo prie išvados, kad meldonis gerina širdies funkciją, didina atsparumą deguonies badui ir stiprina energijos susidarymą širdies mitochondrijose. Šie rezultatai suteikė mokslininkui pagrindo rekomenduoti tęsti tyrimus klinikoje su meldonį vartojančiais pacientais.

Meldonio formulę I. Kalvinšas sukūrė aštuntajame dešimtmetyje kariškių užsakymu. Jis norėjo padėti Afganistane tarnaujantiems kariams sumažinti mirtingumą nuo patiriamo per didelio krūvio. Preparatas gaminamas Latvijoje, posovietinėje erdvėje jo paklausa yra labai didelė. 2017 metais Pasaulio antidopingo komitetas įtraukė meldonį į sportininkams draudžiamų vartoti preparatų sąrašą, prilyginęs jį dopingui. Tokį žingsnį Kalvinis pavadino „nusikaltimu sportininkams“. Mokslininko teigimu, meldonis padeda sportininkams atlikti darbą per treniruotes, saugo širdies ir kitus raumenis nuo pažeidimų. Viena kovos su mildronato „auka“ tada tapo tenisininkė Marija Šarapova, kuri jį reguliariai vartojo. Dabar preparatas turi progą reabilituotis visame pasaulyje.

Apie savo įžvalgas ir atradimus, kovojant su koronavirusu, Latvijos mokslininkai pranešė per viešą ekspertų diskusiją „Mokslas prieš Covid-19“.

Užsakymo nr.: PT_86497669