Priežasčių nesirinkti – tiesiog nėra

Kaip aiškina „Samsung“ marketingo bei tiekimo specialistas Tadas Skiparis, oras-vanduo šilumos siurbliai tampa vienu populiariausiu šilumos šaltiniu naujuose ar renovuotuose privačiuose namuose. Tokią jų sėkmę, pasak specialisto, lemia ne vienas, kiekvienam naujakuriai svarbus, aspektas.

„Europos Šilumos siurblių asociacija teigia, kad naujų šilumos siurblių pardavimai auga dėl trijų pagrindinių tendencijų. Pirmiausia, tai kiekvienais metais technologiškai tobulėjantis sprendimas – šilumos siurblių veikimo temperatūra siekia net iki -25 laipsnių, o tiekiamo karšto vandens iki + 65 laipsnių. Tai suteikia galimybę įrengti šilumos siurblius ne tik naujos statybos pastatuose, tačiau ir renovuojamuose namuose.

Kita priežastis – vyriausybės dėmesys atsinaujinantiems šilumos ir karšto vandens gamybos šaltiniams, kitaip tariant, subsidijos. Konkrečiai Lietuvoje, Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) šildymo įrenginių atnaujinimui teikia paramas, kuriomis pasinaudojus, galima gauti iki 30 proc. kompensaciją įrenginiui.

Trečioji ir bene svarbiausia tendencija – žemesnės elektros kainos bei galimybė pasigaminti elektrą kiekvienam asmeniškai. Tokia galimybę suteikia saulės elektrinės. Tą sutaupymą puikiai iliustruoja paskutiniai iš kliento, pas kurį buvo susimontuota ši sistema, gauti duomenys. Dabartinėmis oro sąlygomis sunaudojama elektra, įskaitant ir šildymui bei karštam vandeniui, per dieną jam kainuoja vos 1,7 euro. Tai, neabejotinai, yra maža suma, kai kalbame apie privataus namo elektros suvartojimą“, – sako T. Skiparis.

Pasak jo, ne ką mažiau yra svarbus ir ekologiškumo faktorius. „Tai pagrindinis šaltinis šildymui bei karšto vandens gamybai, kuris kitaip nei kietas kuras, neišmeta anglies dvideginio ir kitų kenksmingų medžiagų, todėl yra draugiškas aplinkai – šiluma yra gaminama iš atsinaujinančio energijos šaltinio – elektros“, – teigia „Samsung“ marketingo bei tiekimo specialistas.

Samsung nuotr.

Nesudėtingas įdiegimas ir lengvas naudojimas

Kaip pasakoja T. Skiapris, tokios sistemos įrengimas nereikalauja daug laiko ir išteklių, o ją valdyti yra ypač paprasta.

„Sistemą įrengti paprastai užrunka vos keletą dienų. Statomi du blokai – vienas lauke, kitas – namo viduje, paprastai, katilinėje. Juos jungia du pagrindiniai vamzdynai, kurių net nevertėtų vadinti vamzdžiais, greičiau – sprindžio dydžio vamzdeliai ir vienas komunikacijos kabelis.

Tokia sistema taip pat pasižymi patogiu ir intuityviu valdymu: ją galima integruoti ir išmanųjį namą, turint papildomą „Wi-Fi“ priedelį, galima valdyti nuotoliniu būdu: savo išmaniajame telefone matyti, kaip veikia sistema, reguliuoti temperatūrą, įjungti išjungti, stebėti energijos suvartojimo kiekius“, – pasakoja T. Skiparis.

Ir nors oras-vanduo šilumos siurbliai ir naudoja elektrą, anot specialisto, sistemą laikyti elektriniu šildymu yra klaida.

„Kartais žmonės galvoja, kad jei šilumos siurbliai naudoja elektrą, tai jau yra elektrinis šildymas, tačiau taip tikrai nėra. Oras-vanduo šilumos siurblių veikimo principas yra visai kitoks nei elektrinio šildymo. Išorėje esantis blokas absorbuoja lauke esančią oro energiją, oro ir freono pagalba jį paverčia šiluma, kuri sušildo vandenį, patenkantį į šildymo sistemą“, – aiškina T. Skiparis.

Naujausios tendencijos rinkoje

Nors rinkoje galima surasti ne vieno gamintojo siūlomus oras-vanduo šilumos siurblius, šiai dienai „Samsung Climate Hub“ šildymo sistemą galima vadinti viena iš pažangiausių.

„Tai naujos kartos oras-vanduo šildymo sistemų sprendimas su integruotu boileriu ir naujos kartos R32 šaltnešiu, kuris yra draugiškas aplinkai. Tokios sistemos turi gamykliškai integruotą didelę nerūdijančio plieno talpą karštam vandeniui, todėl nėra reikalingi du įrenginiai, o tai leidžia sutaupyti vietos katilinėje. Vandens talpos priklausomai nuo modulio siekia iki 260 litrų, o vanduo gali būti pašildomas iki 65⁰C temperatūros“, – pasakoja T. Skiparis.

Samsung nuotr.

Naujos kartos šilumos siurbliai atitinka vis griežtėjančius triukšmo reikalavimus, todėl „Samsung Climate Hub“ 4-ių pakopų tylusis režimas leidžia sumažinti lauko bloko triukšmo lygį iki vos 35 dbA. „Dėl tylaus išorinio bloko veikimo, nelieka baimės, kad bus kažkokia papildoma vibracija ar trukdysite kaimynų ramybę“, – tikina specialistas.

„Samsung Climate Hub“ sistemai yra suteikiama penkerių metų gamintojo garantija, kuri užtikrina įrenginio ilgaamžiškumą ir patikimumą.

„Priklausomai nuo namo ploto ir diegiamo modulio, tokių siurblių įrangos bei montavimo kaina vidutiniškai siekia 5000–8000 eurų, tačiau pasinaudojus APVA parama, galima sutaupyti kone trečdalį sumos“, – sako T. Skiparis.

Pasak jo, naujos kartos „Samsung Climate Hub“ šilumos siurbliai oras-vanduo neabejotinai užtikrina tobulą mikroklimatą ir efektyvų šildymą.

„Tai yra A+++ energinės klasės šilumos siurblys, kurio efektyvumas šildant yra labai aukštas. Energijos vartojimo efektyvumui įvertinti yra naudojamas COP koeficientas, kuris parodo, kiek pagaminto šalčio ar šilumos (kW) tenka 1 kW sunaudotos elektros energijos. Šiuo atveju „Samsung“ efektyvumas šildant – 4.45 – 4.58.

Tokia sistema pastovų šildymą palaiko iki -25 laipsnių lauko temperatūros bei turi gamykliškai integruotą vėsinimo funkciją, kuri užtikrina idealų mikroklimatą ištisus metus. Na, o suderinus išmanųjį tinklą ir saulės elektrinę – galima naudotis ekonomiškai efektyviu ir tvariu energijos tiekimu“, – teigia T. Skiparis.

Užsakymo nr.: PT_85700985