Kas yra atopinis dermatitas?

Atopinis dermatitas – tai odos liga, pasireiškianti odos išsausėjimu, paraudimu, niežuliu. Jis gali pasireikšti bet kurioje kūno vietoje, tačiau dažniausiai pasitaiko kūno raukšlėse (kaklo, pažastų, alkūnių ir kelių linkiuose).

Ligai būdingos dvi fazės:

- Ūminė – odos būklės paūmėjimas
- Lėtinė - laikotarpis tarp paūmėjimų, kai oda išlieka ramesnė

Atopinis dermatitas ypač būdingas vaikams: maždaug 60% visų sergančiųjų liga pasireiškia pirmaisiais gyvenimo metais, 90% – per pirmuosius penkerius metus.

Kas sukelia atopinį dermatitą?

Atopinio dermatito priežastys nėra visiškai žinomos, tačiau pastebėta, kad tai susiję su pažeista odos barjero funkcija ir imuninės sistemos sutrikimais, dėl kurių oda aktyviau reaguoja į aplinkos veiksnius.

Taip pat įrodytas ryšys tarp atopinio dermatito ir alergijos: jei šeimoje kas nors serga šienlige ir (arba) astma, didesnė tikimybė, kad vaiko oda bus atopinė.

Kaip atopinis dermatitas veikia vaikus?

Neabejotinai daugiausia nemalonių pojūčių sukelia atopinio dermatito paūmėjimai, kai oda sudirgsta, ją ima labai niežėti. Natūrali reakcija į odos niežėjimą yra kasymasis, tačiau jis tik dar labiau pablogina būklę. Kasantis plinta bakterijos, niežulys dar labiau sustiprėja, o odą galima pažeisti tiek, kad ji ims šlapiuoti.

Paūmėjimai veikia ne tik odą. Gyvenimas sergant atopiniu dermatitu sukelia nepatogumų ir vargina ne tik vaikus, bet ir tėvus, kurie turi stebėti, kaip kenčia jų vaikai.


Septyni patarimai, padėsiantys sumažinti paūmėjimų skaičių ir nuraminti odą:

1 patarimas. Nustatykite galimus sukėlėjus

Ligos paūmėjimus kiekvienam lemia skirtingi veiksniai. Odos reakciją gali iššaukti šiurkštūs ar sintetiniai drabužiai (tokie kaip vilna ar nailonas) ir alergenai (pvz., žiedadulkės, dulkės ar augintinių plaukai). Nors maisto alergijos vaidmuo sergant atopiniu dermatitu nėra galutinai patvirtintas, nemažai tėvų pastebi vaiko ligos paūmėjimus suvalgius tam tikro maisto.

Atopinę odą gali sudirginti saulė: kūdikius reiktų saugoti nuo saulės, o vaikai saulėje turėtų būti ribotai, dėvėti apsauginius drabužius ir naudoti apsaugos nuo saulės priemones su labai dideliu SPF. Taip pat kenkia pasyvus rūkymas, todėl šalia vaikų pasistenkite niekada nerūkyti.

Pabandykite užvesti mitybos dienoraštį (jei mama žindo, tuomet turi kartu žymėti ir savo suvalgytą maistą. Jei keičiamas mišinys, taip pat pasižymėti į kokį) ir pasižymėti kaip po suvalgyto maisto atrodo oda, kokios įtakos turėjo žarnynui (pilvo pūtimas, viduriavimas, vidurių užkietėjimas), be suvalgyto maisto stebėkite, kokie kiti aplinkos veiksniai daro įtaką jūsų vaiko odos būklei (stresas, gyvūnai, namų kvapai, skalbimo priemonės), ir aptarkite tai su gydytoju. Tai padės nustatyti galimus dirgiklius ir parinkti tinkamiausią odos priežiūros režimą jau pirmo vizito metu.

2 patarimas. Kuo švelniau, tuo geriau

Rinkitės minkštus, odai malonius audinius (tokius kaip medvilnė ar linas), ir išskalbkite naujus drabužius bei patalynę, kad pašalintumėte po gamybos proceso likusius chemikalus. Skalbkite tik bekvapėmis hipoalerginėmis priemonėmis.

Prausiant atopinę odą, venkite agresyvių prausimosi priemonių, kurios gali pašalinti svarbius lipidus ir pažeisti jos subtilų apsauginį barjerą bei drėgmės balansą. Pamirškite vonias su putomis, šarminius muilus ir tokias stiprias medžiagas kaip natrio laurilo sulfatas. Prausimuisi naudokite švelnias priemones be muilo.

3 patarimas. Ką reikia žinoti apie vonią

Mažiems vaikams maudynės vonioje labai patinka. Tai puikus metas smagiai praleisti laiką, tačiau per ilgai būnant karštame vandenyje oda gali išsausėti. Ribokite maudymosi laiką, naudokite šiltą, o ne karštą vandenį, vaikui paaugus, skatinkite praustis ne vonioje, o greitai išsimaudyti duše. Šluostydami odą tapšnokite (netrinkite) minkštu rankšluosčiu ir galiausiai drėgną odą patepkite drėkinamąja priemone, nes taip ji geriau susigeria.

4 patarimas. Reguliariai drėkinkite odą

Rūpinantis atopine vaiko oda - svarbiausia palaikyti jos drėgmę. Rekomenduojama bent du kartus per dieną tepti odą visam kūnui skirta drėkinamaja priemone, rankas ir veidą greičiausiai reikės tepti dažniau. Naudokite priemones, specialiai skirtas atopinei odai, pavyzdžiui Eucerin® AtopiControl.

Gydytoja dermatovenerologė Ugnė Jarilinaitė – Grinaveckė pataria: Eucerin® AtopiControl balzamas, tinkantis kūdikiams nuo trijų mėnesių amžiaus, yra lengvesnės tekstūros, todėl jį rinkitės dienos metu, kai vaikas yra aktyvesnis, nesijaus lipnumo pojūčio ir greičiau susigers į odą. Losjoną, kremą, kurie yra riebesnės tekstūros, tepkite vakare nusiprausus, oda išliks labiau sudrėkinta nakties metu, todėl ir miegas bus ramesnis. Jei sausumas labai stiprus ar yra aktyvus paūmėjimas, kaip papildomą sluoksnį galima naudoti Eucerin® Aquaphor tepalą ar purškalą. Ryte pastebėsite, kad vaiko oda tapo minkštesnė ir švelnesnė, ne tokia paraudusi.

Balzamas taip pat tinkamas kasdienei priežiūrai, nurimus uždegimui, ryte ir vakare. Jei vaikas lanko baseiną, tai puiki priemonė naudoti iš karto po maudynių.

Nepamirškite, kad serga visa vaiko oda, todėl tepti emolientu ne tik bėrimus, bet visą kūną.

5 patarimas. Fazėms pritaikyta priežiūra

Geriausias būdas pailginti laikotarpius tarp paūmėjimų ir nuraminti vaiko odą paūmėjimų metu – rinktis priežiūros priemones atitinkančias odos būklę.

Ūmios fazės metu, kai oda yra labiausiai sudirgusi tepkite odą puoselėjančia ir niežulį mažinti padedančia priemone, pavyzdžiui, Eucerin® AtopiControl intensyvaus poveikio kremu. Po to naudokite įprastą vaiko kasdienę drėkinamąją priemonę.

6 patarimas. Jokio kasymosi

Paprasčiau pasakyti, nei padaryti. Vis dėlto pasistenkite atitraukti vaiko dėmesį nuo kasymosi. Padėti gali mėgstamas žaislas – „kasymo lėlė“ (žaislas, kurį jie gali kasyti vietoje savo odos) ar „kasymosi pirštinės“ (medvilninės kumštinės pirštinės arba pirštinės, ypač mūvimos naktį, kad nagai neliestų odos).

7 patarimas. Nekentėkite tyliai

Jei simptomai nesumažėja, būtinai kreipkitės į gydytoją.

Užsakymo nr.: PT_85653493