Piece of touch – lengvas ir subtilus keramikės prisilietimas prie kasdienybės

Priežastimi aplankyti pietryčių Latviją, Preili miestelį, gali tapti jaunos meistrės Sintijos porceliano dirbtuvės Piece of touch. Įsikūrusi nedideliame miestelyje keramikė dalinasi žiniomis ir įkvėpimu, mintimis apie porceliano medžiagos lengvumą, skaidrumą ir subtilumą. Apsilankyti ir net dalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse čia galima su visa šeima ar didesne grupe. Piece of touch dirbtuvėse ne tik sužinosite apie darbo su keramika procesus bei medžiagų įvairovę, bet ir susikursite savo unikalų keramikos indą ar dekorą. Argi ne puiki dovana sau ir jaukiems namams?

Laima Ceramics – meno, meistriškumo ir dizaino susiliejimas

Latvijos kaime veikiančios keramikos dirbtuvės Laima Ceramics patiks vertinantiems unikalumą bei tvaraus gyvenimo būdo idėjas. Menininkė apie save ir kūrybinius impulsus kalba: „aš kuriu unikalius daiktus, kad tapčiau jūsų gyvenimo istorijos dalimi. Man svarbu suteikti klientui geriausią kokybę ir patvarumą“. Viskas, ką rasite šiose dirbtuvėse – gaminama lėtai ir rankų darbo. Anot keramikės, jos tikslas – kurti indus, kurie įneštų šiek tiek tylaus grožio į kasdienį gyvenimą. Tai indai skurti dėkingumo ir džiaugsmo dvasioje, su pagarba gamtai ir viskam, kas mus supa kasdieniame gyvenime.

Laima Ceramics studiją rasite Zemgalės kaime, 25 km nuo Bauskos ir apie 70 km nuo sostinės Rygos. Keramikė į savo dirbtuves kviečia ir kitus kūrėjus ieškančius erdvės dirbti su konkrečiu projektu, plėtoti tyrimus ar eksperimentus studijoje. Menininkų rezidencija apsupta didžiulių laukų ir užburtų obelų sodų – atvira visiems, norintiems pasinerti į savo kūrybines praktikas atokiau nuo miesto. Net jei neturite patirties su keramika, menininkė užsimena, kad kiekvieną mėnesį priima po du pradedančiuosius mokinius. Mažos grupės sukuria jaukią, draugišką atmosferą, o už lango besidriekiantys laukai ir kaimo grožis įkvepia kurti.

„Baltojo aukso“ ieškotojai vyksta į Priebalgą

Menininko Jānis Ronis puoselėjamas Piebalgos porceliano fabrikas yra vienintelis toks fabrikas Latvijoje. Fabrikas veikia nuo 2007 m. ir per daugiau, nei dešimtmetį prekės ženklas „Piebalgas Porcelāna Fabrika“ tapo vienu iš Piebalgos simbolių. „Baltojo aukso“ gamyba vyksta buvusiame Vecpiebalgos pieno fabrike ir savo neįprastais bei originaliais meno kūriniais kelia ne tik vietinių, bet ir užsienio svečių smalsumą. Gamykla atvira lankytojams ne tik ieškantiems unikalių indų, suvenyrų ar specialių dovanų, bet ir siekiantiems atskleisti trapaus porceliano gaminimo paslaptį. Atvykę net gali patys pabandyti dekoruoti porceliano dirbinius.

„Rozenthal Jewelry“ lengvumas ir formos paprastumas įkvėptas Latvijos gamtos

„Rozenthal Jewelry“ kolekcijų įkvėpimo šaltinis – gamtoje randamos formos ir spalvos. Paprastus, lengvus ir malonius dirbinius kuria dizainerė Madara Rozentale. Kiekvienas kūrinys unikalus – pagamintas autorine technika ir dekoruojamas rankomis. Pirmiausia formuojamas neapdorotas porceliano molis, kurį uždegus molio gabalėliai turi būti poliruoti ir glazūruoti. Antrą kartą išdegus nuglazūruotus dirbinius jie vėl dažomi aukso arba platinos blizgesiu ir trečią kartą keliauja į krosnį, kur temperatūra siekia ne mažiau, kaip 1260 °C. Tai ilgas, kruopštumo reikalaujantis procesas, kurio rezultatas visuomet stebinantis ir unikalus.

Tiems, kurie nori išlaisvinti kūrybiškumą ir susikurti sau unikalų dirbinį „Rozenthal Jewelry“ siūlo keramikos užsiėmimus. Tai puikus būdas atsipalaiduoti ir pasimėgauti akimirka, pamirštant dienos šurmulį ir nukreipti mintis. Dirbtuvių metu protas sutelkia dėmesį į procesą, kurio metu kiekvienas gali išreikšti save taip, kaip jam patinka. Galutinis rezultatas visada bus maloni staigmena, nes rankų darbo keramikos rezultatą kūrėjas išvysta tik po paskutinio degimo krosnyje. Norintys patys pasigaminti sau išskirtinį papuošalą ar dekoruoti jau pagamintus dirbinius gali tai padaryti be jokių išankstinių žinių, nes pamokų metu vyksta demonstracija bei individualios konsultacijos.

Atraskite tamsiąją keramikos pusę

Jei porceliano dirbiniai žavi savo baltumu ir lengvumu, tai charizmatiška pora Aivaras ir Vēsma Ušpeļi siūlo atrasti tamsiąją keramikos pusę. Garkalnėje, Rėzeknės rajone, jie įkūrė keramikų ir tapytojų dirbtuves Malny Vylky (Juodieji vilkai). Pora daugiausiai dėmesio skiria molio apdirbimo technikos tyrimams ir išsaugojimui. Apsilankiusiems meninnkai siūlo pasižvalgyti po senovės dirbinių kolekciją, taip pat šeimininkės Vēsmos sukurtus paveikslus. Norėtumėte patys nusižiesti tokią juodosios keramikos puodynę – užsirašykite į dirbtuves ir sužinokite ne tik šios technikos subtilybes, bet ir parsivežkite puikų akcentą namams!

Vaidava ceramics iššūkis vartotojiškumui

Vaidava Ceramics patiks vertinantiems rankų darbą, šiuolaikinį dizainą ir sekantiems tvarumo idėjomis. Vaidava – tai šeimai priklausanti istorinės keramikos dirbinių ir indų gamintoja. Jau daugiau, nei 40 metų įdirbis atsiskleidžia ne tik funkcionaliose formose, bet ir rodant pagarbą istoriniams gamybos metodams. Indus rankomis gamina 15 patyrusių amatininkų, pradedant molio paruošimu, baigiant pakuotėmis. Kūrėjai tiki, kad paprastumas ir švarios linijos gali užtikrinti ilgaamžiškumą: indai turėtų tarnautų ilgai, o ne būti pakeisti.


Vaidava meta iššūkį vartotojiškumui ir šiuolaikinėms tendencijoms. Visos gamybos atliekos dirbtuvėse naudojamos pakartotinai, glazūrose nerasite švino, o molis kasamas tik Latvijoje. Norintiems atvykti į dirbtuves rengiamos ekskursijos, galima susipažinti su gamybos procesu ir patiems išbandyti jėgas lipdyboje.

Užsakymo nr.: PT_85579227