„TikTok“

Šioje programėlėje vartotojai dalinasi trumpais 3 – 15 sekundžių klipais, kuriuose jie gali kūrybiškai save išreikšti. Vartotojai gali registruotis programėlėje nuo 13 metų, tačiau programėlė amžius nėra tikrinamas. Pavojų programėlėje taip pat kelia viešumas. Tam, kad galėtum naudotis programėle registracija nėra reikalinga, tad bet kas gali susisiekti su vartotojais ir kreiptis į juos asmenine žinute.

„YouTube“

Tai viena didžiausių video žiūrėjimo ir dalinimosi platformų internete. Registruoto vartotojo informacija apriboja turinį kurį jis gali matyti, tačiau nemažai žalingos informacijos yra pasiekiama visoms amžiaus grupėms. Problemų kelia ir informacijos kiekis, kuris yra pasiekiamas šioje platformoje. Dėl jo platformos administracijos vartotojai tiesiog nespėja peržiūrėti visų video, kurie galima gali būti žalingi nepilnamečiams.

„Tinder“

Tai programėlė, kurioje asmenys gali susipažinti ir bendrauti. Pagrindinis jos tikslas – susirasti partnerį romantiškiems santykiams. Nors programėlė orientuota į asmenis, kurių amžiaus vyrauja nuo 17 metų, į ją gali prisiregistruoti būdamas ir 13 metų. Tai kelia seksualinio priekabiavimo, persekiojimo ir kitų nusikaltimų pavojų, kuriuose dalyvauja žmonės, kurie neatskleidžia tikros informacijos apie save. Programėlėje taip pat dalinamasi nuotraukomis ir atskleidžiama informacija apie vartotojo lokaciją.

Instagram

Vienas populiariausių socialinių tinklų, sukurtas nuotraukų ir video turinio dalinimuisi. Nors programėlė orientuota į vartotojus, kurių amžius vyrauja nuo 13 metų, joje galima rasti daug turinio skirto suaugusiems. Pavojų kelia ir daugybė netikrų profilių esančių platformoje. Žalinga informacija neretai skleidžiama ir komentaruose, kurie gali būti itin negatyvus ir taip paveikti jaunų žmonių emocinę būklę. Nustatymuose vartotojai gali pakeisti savo profilį iš matomo viešai į privatų, tačiau tai dažnai sumažina ir kitų varytojų įsitraukimą, kurio siekia beveik kiekvienas „Instagram“ vartotojas. Viešumas suteikia prieigą kitiems vartotojams matyti informaciją apie jūsų vaikų veiklą, jų buvimo vietą ir galimybę su jais susisiekti beveik realiu laiku.

Tumblr

Dar vienas populiarus socialinis tinklas, kuriame vartotojai gali dalintis nuotraukomis, video turiniu bei bendrauti tarpusavyje. Tačiau socialinių tinklų ekspertai įspėja apie šioje platformoje plintantį vaikams žalingą turinį. Platformoje vartotojai lengvai gali pasiekti pornografinį, smurtinį ir kitą nederamą turinį. Svetainėje pastebėtas ir turinys, kuris veikia paauglių psichinę sveikatą, skatina valgymo sutrikimų atsiradimą tarp paauglių ar net savęs žalojimą.

Kokių saugos priemonių gali imtis tėvai

Siekdami apsaugoti savo atžalas nuo internete sklindančio žalingo turinio tėvai turėtų imtis bent kelių saugumo priemonių. Pirmiausia, susipažinkite su visoms mobiliomis programėlėmis, kuriomis naudojasi jūsų vaikas. Peržiūrėkite visus saugumo nustatymus ir apribokite informaciją, kuria jūsų vaikai gali dalintis savo profiliuose. Susitarkite, kad jūsų vaikas prieš atsisiųsdamas naują programėlę, visada jūsų atsiklaus, net jei tai nemokama mobili aplikacija.

Taip pat galite naudotis specialiomis programėlėmis, kurios padeda kontroliuoti nepilnamečių veiklą įrenginiuose. Jos padės kontroliuoti atsisiuntimus, apribos registraciją naujose platformose, priklausomai nuo įrenginio savininko amžiaus, leis stebėti vartotojų veiklą bei susirašinėjimus. Pavyzdžiui, galite išbandyti tokias programėles, kaip „Qustodio“, „MamaBear“, „MamaBear“, „YouTube Kids“.

Bendraudami su šiek tiek vyresniais vaikais tėvai taip pat turėtų riboti laiką, kurį jų vaikai praleidžia prie telefonų, planšečių ar kompiuterių. Tėvai taip pat turėtų nuo kuo mažesnio vaikų amžiaus kalbėti apie galimas kibernetines grėsmes ir supažindinti šeimos narius su institucijomis, į kurias galima kreiptis patyrus kibernetinę ataką ar pamačius žalingą turinį.

Užsakymo nr.: PT_85416349