Naujos desertų tendencijos

Mūsų kasdienybę visuomet lydi tam tikros emocijos, tad ir valgant negalime nuo savęs jų atsieti. Tam tikras maistas gali kelti ryškesnių prisiminimų ar asociacijų, ypač, jei juo mėgaujantis patyrėme stiprias teigiamas ar neigiamas emocijas.

„Maisto keliamas asociacijas nulemia ir tai, kokioje geografinėje zonoje gyvename. Pavyzdžiui, vienų desertų labiau norisi vasarą, kitų – žiemą. Visgi, vis dažniau pastebime, kad kai kurių desertų sezoniškumas nyksta. Pavyzdžiui, skandinavai ledais mėgaujasi visais metų laikais, o tai pastaruoju metu pradeda populiarėti ir Lietuvoje“, – kintančias tendencijas pristato UAB „ICECO Holding“ marketingo vadovas Evaldas Kazlauskis.

„Aurum“ nuotr.

Ekspertas pastebi, kad visų namuose, vadinamuosiuose saldumynų baruose, galima atrasti įvairių saldėsių. Tiesa, mūsų krašte dažniausiai įprasta laikyti saldainius, sausainius, tačiau pamažu kelią skinasi ir Vakarų Europoje jau gan seniai įprasti įpročiai. Šiuo atveju – tai nuolat turimos ledų atsargos.

„Aurum“ nuotr.

„Daugelyje Vakarų Europos šalių ledai pardavinėjami ne po vieną porciją, o jau iškart supakuoti po keletą ar keliolika. Tai išsprendžia galvos skausmą, kai ko nors saldaus užsinori artimieji ar norisi palepinti užsukusius svečius. Toks sprendimas – puiki ir šiuolaikiška išeitis. Tik šiuo atveju, desertai bus saugiai laikomi šaldiklyje“, – teigia marketingo specialistas E. Kazlauskis.

Kaip dar kuriasi maisto asociacijos paaiškina ir psichologė Elžbieta Malūnavičienė: „Prie asociacijų kūrimo prisideda ir tai, kad maisto vartojimas aktyvuoja daugybę mūsų pojūčių – kai valgome, dažnu atveju, maistą liečiame, galime pajausti jo faktūrą, užuodžiame kvapą, matome spalvas, tekstūrą, konsistenciją.

Dar kūdikystėje kiekvienas nusiraminimą ir meilę gaudavome žįsdami. Ir vėliau vaikystėje dažnu atveju skanumynais būdavome apdovanojami, paskatinami, sulaukdavome dėmesio ar meilės išraiškos. Tokiu būdu susiejame maisto produktą su tuo metu kylančiomis emocijomis ir formuojame sąsaja tarp maisto produkto ir patiriamos emocijos.“

Šeimą sujungianti tradicija

Psichologė E. Malūnavičienė išskiria, kad tradicijos vienija šeimą ir stiprina ryšius. Jos suteikia šeimai tapatumo bei saugumo jausmą, leidžia pasijausti šeimos dalimi, prisideda prie gerovės, santykių stiprinimo.

„Aurum“ nuotr.

„Kiekvienoje šeimoje tų tradicijų būna pačių įvairiausių: nuo dainavimo kelionėje automobiliu iki šeimos pyrago kepimo, vakarieniavimo kartu ar kassavaitinių susirinkimų. Tokie ritualai padeda kaupti prisiminimus iš paprastų akimirkų, kurias prisiminti malonu.

Šeimos ritualu gali tapti ir ledų porcija po vakarienės. Jei prie to bus įpintas pokalbis apie dienos ar savaitės įvykius, pasidomėjimas kuo kiekvienas iš šeimos narių gyvena, tai gali tapti ryšius stiprinančia bei santykius puoselėjančia tradicija“, – teigia psichologė.

Pasak UAB „ICECO Holding“ marketingo vadovo E. Kazlauskio, porcija ledų bet kuriuo metų laiku gali tapti ir tuo desertu, kuris vakare, po patirto streso, padės atsipalaiduoti ir pagaliau bent akimirką skirti sau. Juk taip svarbu kartais leisti sau atsiriboti nuo lekiančios kasdienybės bei bent trumpam sustoti ir pasimėgauti gardžiu desertu.

„Aurum“ nuotr.

Intuityvaus valgymo ekspertė Ingrida Augutė pastebi, kad pasilepinus, nereikia pradėti sau kelti streso: „Maistas, kurį suvalgome, kartais mums padeda emociškai nuimti įtampą. Saldumynai tiek sukelia malonius prisiminimus, tiek padeda kurti naujus. Toks maistas – tai laimės hormonai. Žinoma, visur svarbu išlaikyti balansą. Svarbu mokytis maistą dažniausiai naudoti pagal paskirtį – numalšinti fiziologinį alkį, bet jei jau leidome sau pasilepinti, nekelkime sau papildomo streso ir nesugadinkime sukurtos jaukios akimirkos.

Apskritai mūsų kūnas pats geriausiai žino, ko nori. Jei žiemą norisi ledų, o vasarą – kokio riebesnio maisto, o ne tik žalumynų, leiskite sau tuo pasimėgauti ir nesprauskite savęs į šabloniškus rėmus.“

O su kokia emocija valgome, priklauso ir kokie prisiminimai lydės suvalgytą maistą. Galime mokytis iš prancūzų, kurių vakarienės trunka 2–3 valandas, ar danų hygge tradicijos, kur vakarais, kai įprasta susiburti kartu su šeima, gyvenimas gatvėse tarsi sustoja.

„Aurum“ nuotr.

Desertas, kuris visada turėtų būti šaldiklyje

Anot marketingo specialisto E. Kazlauskio, ledai – tai desertas, kuris visada gali laukti šeimos šaldiklyje. Ar netikėtai užklupus svečiams, ar jaukiam šeimos pasibuvimui, ar siekiant atsipalaiduoti vienumoje – tai idealus desertas bet kuriuo metų laiku, padėsiantis tiek prisiminti smagius nutikimus, tiek kurti jaukų ryšį dabartyje.

„Ne vienas iš mūsų esame susidūrę su situacija, kad netyčia užklupus svečiui, neturime, kuo jį pavaišinti, ar po šeimos vakarienės dar norisi pratęsti pokalbius su artimaisiais, besimėgaujant kokiu desertu, bet jėgų ar laiko jam ruošti – nebėra. Būtent čia ir gali pagelbėti šaldiklyje laukiantys ledai.

„Aurum“ nuotr.

AURUM yra paruošusi ledų pakuotes, kuriomis gali dalytis visa šeima. Tai didelės, net 800 ml AURUM pakuotės, kurios jau yra itin pamėgtos pirkėjų: vanilės skonio plombyras su šilauogių įdaru ir mėlynėmis bei vanilės skonio plombyras su sūrios karamelės įdaru ir karamelizuotais migdolais. O nuo rudens šį asortimentą papildys ir romo skonio grietininiai ledai su razinomis bei belgiško šokolado įdaru.

Na, ir, žinoma, nepaisant to, koks metų laikas, šaldiklyje turėti ir keliolika porcijų ledų yra tikrai sumanus sprendimas. Ypatingą nuotaiką ir atsipalaidavimo akimirką namuose gali padėti sukurti šie AURUM ledų skoniai: „Love in Milan“ kriaušių–brendžio skonio ledai, glaistyti belgišku pieniniu šokoladu; „French Kiss“ biskvito skonio ledai su aviečių–rose įdaru, glaistyti belgišku pieniniu šokoladu; vanilės skonio grietininiai ledai su vyšnių įdaru ir liofilizuotų vyšnių gabaliukais; maskarponės skonio ledai su braškių-bazilikų įdaru ir kakaviniu glaistu“, – kitokiu požiūriu į ledus dalijasi UAB „ICECO Holding“ marketingo vadovas E. Kazlauskis.

Užsakymo nr.: PT_84791481