Lietuva – geriausių pasaulio valstybių penketuke

V. Uspaskichas suvažiavime tarė „ačiū“ ne tik savo ištikimiems rinkėjams, bendražygiams, bet ir Lietuvai – pasak politiko, šiandien jis nebeklausia, ką valstybė turi duoti jam, greičiau – ką jis gali duoti valstybei.

„Nuo pirmos Nepriklausomybės dienos mačiau, kaip vystosi Lietuva. Nes dvi savaitės po Nepriklausomybės paskelbimo aš įkūriau savo verslą – stebėjau, kokiais keliais ėjo Lietuva, jos ekonomika, kokios buvo padarytos klaidos. Ir esu tikras, kad daugiau jokių klaidų negalime daryti. Iš vienos pusės – tai per brangiai kainuoja, iš kitos – eksperimentuoti neturim nei laiko, nei resursų. Galiu pripažinti, kad prieš 10 metų nebūčiau buvęs pakankamai drąsus teigti, kad galiu prisiimti bet kokią atsakomybę mūsų valstybėje. Šiandien, po trijų dešimčių versle ir dviejų – aktyvioje politikoje, drąsiai sakau, kad esu visapusiškai ir gerai pasiruošęs prisiimti patį atsakingiausią įsipareigojimą, kuris tik yra politinėje arenoje“, – suvažiavime atskleidė partijos vadovas.

Jis pridūrė, kad tokios atsakingos – premjero – pareigos bus iššūkis. Vis tik, politikas įsitikinęs – Lietuvos gyventojai pagrįstai reikalauja kitokio, geresnio gyvenimo, nei jis yra dabar.

„Aš esu pasiruošęs tai užtikrinti – prisiimti asmeninę atsakomybę už savo žodžius, teiginius, net jei man grėstų prarasti viską. Esu pasiruošęs padaryti viską, kad Lietuva patektų į patraukliausių pasaulio valstybių penketuką – ekologiškiausia, demokratiškiausia, socialiai teisinga, saugiam gyvenimui tinkama šalimi“, – kalbėjo Viktoras Uspaskichas.

Visuomenė turi teisę žinoti, kur naudojami jos pinigai

Suvažiavimo metu politikas pristatė ir Darbo partijos programą. Pasak jo, visos numatytos programos dalys privalo būti įgyvendintos net jei Darbo partija nelaimės rinkimų, mat tai – neatidėliotini darbai, gyvybiškai reikalingi Lietuvos progresui. Vis tik, V. Uspaskicho teigimu, nei vienos kitos partijos programoje nematyti net panašių nuostatų, pažadų ir darbų.

„Pradėsiu nuo valstybės valdymo, kurį reikia skaidrinti – reikia įvesti aiškią, kuo mažiau paslapčių turinčią šalies valdymo sistemą. Išslaptinti visus žmones, turėjusius vienokią ar kitokią priklausomybę įvairioms užsienio tarnyboms. Tai reikalinga, kad pasibaigtų spekuliacijos ir nereikalingas laiko švaistymas ginčams. Reikia įvesti aiškius, nedviprasmiškus pavaldumo kriterijus valstybės valdyme ir tarnyboje. Taip pat kriterijus, kurie užkirs kelią dalyvauti valstybės valdyme ir valstybinėse institucijose žmonėms, kurie kelia nepasitikėjimą“, – sakė jis.

Dar vienas programos punktas – užkirsti kelią korumpuotiems, įslaptintiems sprendimams, pavyzdžiui – suskystintų dujų terminalo projektas. „Visuomenė turi žinoti, kaip yra naudojami jų pinigai“, – įsitikinęs politikas.

V. Uspaskichas atskleidė, kad Darbo partijos programoje yra numatyta vieta ir technologinėms naujovėms, tokioms kaip 5G ryšys. Jo teigimu, visi valdžios sprendimai, susiję su technologiniais pokyčiais, keliantys nors mažiausią abejonę dėl poveikio žmonių sveikatai, turi būti suderinti su visuomene, aprobuoti įvairiausių specialistų. Esant galimybei, dėl tokių sprendimų reikia surengti referendumą, kad visuomenė atskleistų, kokia yra jos pozicija.

Partijos vadovas, pristatydamas būsimą programą, palietė ir šiandien itin aktualų – ekonomikos – klausimą.

„Reikia nustatyti strateginę šalies kryptį. Tai yra lengvoji ir maisto pramonė, nes būtent šiose srityse mūsų žmonės turi geriausius įgūdžius ir kitas ūkio šakas, kuriančias eksportą, kuruojančias vidaus rinką. Niekas nesiginčija – tikrai reikia vystyti ir aukštųjų technologijų, finansų sritis, startuolius bei panašius dalykus. Jiems turi būti žalia šviesa, bet reikia suvokti, kad šiuo metu nenukonkuruosime Silicio slėnio ir panašių platformų“, – teigė jis.

Paskutiniam teiginiui V. Uspaskichas pasitelkė skaičius – investicijos, kurių sulaukia JAV technologinio sektoriaus įmonės, 5 tūkst. kartų viršija Lietuvos.

Darbo partijos vadovo teigimu, programoje numatytas ir minimalios algos bei socialinių išmokų subalansavimas.

„Taip būtų išsprendžiama daug klausimų. Žmonės gautų didesnę algą, didėtų darbuotojų suinteresuotumas dirbti Lietuvoje, o ne svetur. Šis subalansavimas skatintų žmones dirbti, o ne laukti iš valdžios pagalbos, išmokos. Mažėtų šešėlinė ekonomika, sumažėtų išlaidos bedarbių konsultavime, susijungtų šeimos, kurios buvo priverstos gyventi atskirai dėl emigracijos, mažėtų nusikaltimų. Labai svarbu, kad kiltų ne tik minimali alga, bet ir vyktų kiti procesai. Neišeina vien pakelti minimalų atlyginimą“, – sakė politikas.

Suvažiavime jis užsiminė ir apie daugiabučių pastatų renovaciją, kuri šiandien – ypač aktuali tema. V. Uspaskicho priminė, kad šis punktas Darbo partijos programoje buvo įtrauktas jau 2008 metais. Vis tik, partija siūlys keisti renovacijos tvarką.

„Nereikia imti pinigų iš žmonių – o kam? Kam žmogų varyti į bankus, kad jis imtų kreditus? Reikia sukurti fondą, kurį visiškai finansuotų valstybė. Mes matome, kad tai yra įmanoma. Po daugiabučių renovacijos sutaupoma elektros, dujų, šilumos ir panašiai. Taip bus galima kompensuoti šio fondo išlaidas. Iš žmonių reikia tik leidimo renovuoti jo būstą, o ne pinigų“, – drąsų planą siūlė Viktoras Uspaskichas.

Didės minimali ir vidutinė alga, kartu – pensijos

Darbo partijos suvažiavimo metu pasisakė ir pirmininko pavaduotojas Vigilijus Jukna, kuris taip pat pristatė partijos programą.

„Darbo partijos programą sudaro 15 skyrių, kurie apima pagrindines gyvenimo sritis ir atliepia gyventojų bei rinkėjų lūkesčius, kad Lietuva būtų viena tarp penkių laimingiausių valstybių. Įgyvendinę visą ekonominį paketą, kadencijos metu pasieksime, kad tiek minimalus atlyginimas, tiek vidutinė pensija būtų aiškiai susieta su vidutiniu darbo užmokesčiu. Įgyvendinę visą ekonominių priemonių paketą, pasieksime, kad vidutinis darbo užmokestis būtų ne mažesnis 1289 eurų į rankas, minimalus mėnesinis atlyginimas – 750 eurų į rankas, t. y. ne mažiau 55 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčius. Tuo tarpu, pensija turėtų būti didesnė nei minimalus mėnesinis atlyginimas ir sudarytų ne mažiau 60 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Tai būtų 773 eurų“, – konkrečius skaičius pateikė jis.

Sudarant partijos programą, didelis dėmesys skirtas ir jaunimui. Pasak V. Juknos, jauni žmonės turi būti aktyvi visuomenės dalis, todėl Darbo partija žada remtis įvairius šalių praktikomis, kad būtų padidintas jaunimo užimtumas, įsitraukimas.

„Pirmiausia, pagerinsime fizinę ir psichinę sveikatą, suteiksime palankias sąlygas gyvenimo startui, realią pagalbą, lengvatines sąlygas, kuriant nuosavą verslą. Užtikrinsime geras sąlygas mokytis, įgyti specialybę, pradėti karjerą Lietuvoje. Tikimės, kad suteikus kokybiškesnį gyvenimą jaunimui, jis norės jį kurti čia, gimtojoje šalyje, o ne emigruoti“, – teigė politikas.

Programoje taip pat paliesti švietimo, savivaldos ir kiti svarbūs visuomenės gyvenimo klausimai.

Partijos sąraše – daug garsių politikų

Tuo tarpu, Darbo partijos štabo vadovas Viktoras Fiodorovas pristatė kandidatus.

„Man teko, turbūt, džiaugsmingiausia dalis – pristatyti žmones, kurie atstovaus mūsų partiją ateinančiuose rinkimuose vienmandatėse“, – kalbėjo jis.

Darbo partijos suvažiavimo metu patvirtinti partijos kandidatai vienmandatėse rinkimų apygardose. Tarp jų – Seimo nariai Andrius Mazuronis, Mindaugas Puidokas, Artūras Skardžius, Valentinas Bukauskas ir Petras Čimbaras, Darbo partijos vicepirmininkas V. Jukna, Klaipėdos „Neptūno“ komandos kapitonas Simas Galdikas, dziudo imtininkas Karolis Bauža, o taip pat ir buvę Seimo nariai Saulius Bucevičius, Viktoras Fiodorovas, Aidas Gedvilas, Raimundas Markauskas, Ričardas Sargūnas, Valdas Skarbalius, Zita Žvikienė.

Politinė reklama bus apmokėta is Darbo partijos sąskaitos, užs. nr. 20-051-DJ-1

Užsakymo nr.: PT_84665771