Santa Maria“ kartu su sezoninius receptus kuriančia tinklaraštininke ir kulinarinių knygų autore Renata Ničajienė kviečia palengvinti apsisprendimą dėl to, kas šiais metais bus ant jūsų šventinio stalo. Ne vieną receptą rasite nemokamoje el. knygelėje „Velykų vaišės. Sezoninė mėsa“, kurią parsisiųsti galite ČIA.

Kiek bus valgančių?

R. Ničajienė sako, kad prieš renkantis, ką gaminti Velykų stalui, labai svarbu suskaičiuoti, kiek prie jo šiais metais bus valgančių: „Jei šeima gausi, patarčiau Velykoms iš ūkininko užsisakyti ir iškepti ėrienos šlaunį. Tai tikras Velykinis kepsnys, kuriuo pradžiuginsite ir pamaitinsite gausią šeimą. Jei šeima nėra didelė, o vaikai maži, svarbu, kad maistas visiems patiktų. Tokiu atveju, atsisakykite labai įmantrių patiekalų, visiems šeimos nariams turėtų patikti maltos kiaulienos terinas su žirneliais, kuris skanus tiek karštas, tiek šaltas. O jei šventes teks sutikti dviese ar vienam, puikus pasirinkimas – traškūs veršienos muštiniai“.

Pasak jos, svarbu neplanuoti didelio maisto kiekio, jei žmonių bus vos keli. „Visai neekonomiška dviem asmenims kepti ėrienos šlaunį, abejoju, ar ją pavyktų įveikti. Na, o kai apsispręsite dėl pagrindinio patiekalo, reikėtų pagalvoti ir apie garnyrą arba priedus prie jo. Jei pagrindinis patiekalas kilęs iš tam tikros šalies virtuvės, rinkitės ir prie jo derančius garnyrus. Pavyzdžiui, prie graikiškai keptos ėrienos šlaunies visada tiks alyvuogės, graikiškos salotos ir jogurto padažas.“

Mėsos patiekalai – įprasta lietuvių stalo tradicija

„Sezoninės virtuvės“ kūrėja sutinka, kad lietuviams po kiaušinio antras svarbiausias patiekalas – mėsa: „Nuo Velykų tiesiog neatsiejamas yra ir maltos mėsos netikras zuikis. Bet kiekviena šeima turi savo firminius velykinius patiekalus. Pavyzdžiui, manoji Velykų neįsivaizduoja be troškinto triušio arba keptos ėrienos šlaunies. Paprastai šiai šventei žmonės renkasi jaunų gyvulių mėsą – ėrieną ir veršieną, taip pat triušieną bei kiaulieną. Mėsa irgi turi savo sezoniškumą, todėl keptus kalakutus, antis ir žąsis geriau palikti Kalėdoms“.

Kas mėsos patiekalams suteikia ypatingumo?

Dažnu atveju mėsos patiekalo sėkmę ar nesėkmę nulemia ne tik pačios mėsos kokybė, tačiau ir prieskoniai bei žolelės, kuriuos naudojame jos marinavimui ar gardinimui.

„Santa Maria“ virtuvės šefas Artūras Braslauskas sako, kad kokybiški prieskoniai yra galingas ingredientas, nes jie sudaro tik vieną ar du procentus patiekalo kainos, bet maisto skoniui ir aromatui jų įtaka ženkliai didesnė. Garsus virtuvės šefas pastebi, kas prieskoninių žolelių skonį lemia daug veiksnių: kur ir kaip jos buvo augintos, kokiose klimato sąlygose, kokia augalo rūšis, kaip nurenkamas ir apdorojamas derlius.

„Kaip pirkėjai gali įvertinti žolelių kokybę? Pirmiausia, atkreipkite dėmesį į išvaizdą. Kokybiškos žolelės turi būti ryškios žalios spalvos, neišblukę. Tokios žolelės bus neperdžiūvę ir išlaikę aromatinius aliejus. Pakuotėje turi matytis tik žolelių lapeliai ir žiedynai, be stiebelių, pagaliukų ar kitų priemaišų, o pakuotės dugne neturi būti susikaupusių dulkių bei kitų nuosėdų. Atidarę pakuotę, iškart pajusite kvapą. Žolelių kokybę nusako jose esančių aromatinių aliejų kiekis – kuo šių aliejų daugiau, tuo stipresnį, malonesnį kvapą pajusite pirmą kartą pradarę pakuotę. Kai kurių žolelių kokybę įvertinti galite ir tokiu būdu – užplikykite jas neseniai užvirusiu vandeniu, tarsi darytumėte šių žolelių arbatą. Palaukite porą minučių ir ragaukite. Taip geriausiai pajusite, kokį skonį ir aromatą žolelės suteiks gaminamam patiekalui“, – keliomis gudrybėmis dalinasi A. Braslauskas.

„Sezoninės virtuvės“ kūrėja Renata Ničajienė

Kiekviena mėsa turi savo mėgstamus prieskonius

Pasak R. Ničajienės, nereikėtų aklai ant mėsos berti prieskonių ir žolelių. Ji dalinasi keliais patarimais, kas ir su kuo tinka. „Triušienos ir veršienos nereikėtų per daug skaninti prieskoniais, šiai mėsai parinkite švelnesnius prieskonius: petražoles, krapus, čiobrelius. Ėrieną, visai kitaip, galite gardinti intensyvesnio skonio prieskoniais, su ja puikiai dera rozmarinai, raudonėliai, bet jų reikėtų berti mažiau nei ruošiant avienos mėsą. O štai riebiai kiaulienai labiausiai tiks virškinimą skatinantys prieskoniai: šalavijai, peletrūnai, pankolio sėklos.“

Maisto ekspertė taip pat pastebi, kad mėsos marinavimas su žolelėmis yra labai palankus, taupant savo laiką, mat viską galimą pasiruošti prieš dieną, kad per pačias Velykas reikėtų patiekalą tik pašauti į orkaitę kepti, o patiems džiaugtis švente ir bendravimu su artimaisiais.

R. Ničajienės dalinasi ir trimis mėsos patiekalų receptais, kurie puikiai tik Velykų stalui.

Triušienos šlaunelės kokosų piene su žirneliais ir morkomis

Triušienos šlaunelės

Reikės:

  • 2 triušienos šlaunelių
  • 250 ml kokosų pieno „Santa Maria“ 18 proc. riebumo
  • 300 ml vištienos sultinio
  • 1 svogūno
  • 2 šaukštelių džiovintų „Santa Maria“ krapų
  • 250 g šaldytų žirnelių
  • 250 g šaldytų mažų morkyčių
  • 250 g šaldytų pupų
  • žiupsnelio juodųjų Tellicherry pipirų
  • druskos pagal skonį
  • kokybiško alyvuogių aliejaus kepti

Patiekti:

  • bulvių košės
  • šviežių žirnelių daigų

Gaminimas:

Triušienos šlauneles nuplaukite, nusausinkite, ištrinkite druska ir maltais pipirais, apibarstykite džiovintais krapais. Triušienos kulšeles apkepkite keptuvėje ant alyvuogių aliejaus iš abiejų pusių, kad gražiai apskrustų. Į keptuvę įmeskite pusiau perpjautą svogūną, kad jis kartu apkeptų.

Į troškinimui skirtą puodą pilkite sultinį ir sudėkite apkeptas triušienos šlauneles su svogūnu. Troškinkite uždengę puodą ant vidutinės kaitros apie 1 valandą.

Iki troškinimo pabaigos likus 15 minučių, išimkite suvirusį svogūną, suberkite šaldytas morkytes ir pupas, pavirkite 7–8 minutes, tada supilkite kokosų pieną ir galiausiai suberkite šaldytus žirnelius. Troškinkite ant žemos temperatūros dar 5 minutes.

Triušieną patiekite su bulvių koše, ją apliekite padažu kartu su spalvotomis daržovėmis, puoškite šviežiais žirnelių daigais.

Traškieji veršienos muštiniai, kepti orkaitėje

Veršienos muštiniai

Reikės:

  • 500 g veršienos nugarinės
  • 1–2 kiaušinių
  • 2 šaukštų šviesių speltų ar kvietinių miltų
  • 100 g nesaldintų kukurūzų dribsnių
  • 1 šaukštelio maltų juodųjų Tellicherry pipirų
  • 1 šaukštelio „Santa Maria“ džiovintų krapų
  • druskos pagal skonį
  • purškiamo aliejaus
  • Patiekti:
  • žaliųjų žirnelių su sviestu

Gaminimas:

Veršienos nugarinę supjaustykite vidutinio storumo riekelėmis, kad gautųsi 4 gražūs gabaliukai. Kiekvieną jų iš suvyniokite į maistinę plėvelę ir gerai išmuškite, kad būtų kuo plonesni. Jei neturite specialaus plaktuko mėsai mušti, jį puikiai atstos kočėlas. Svarbu tai atlikti atsargiai, kad mėsos struktūra nesuirtų, o maistinė plėvelė nesuplyštų. Tikslas – kuo plonesni ir kuo didesni muštiniai. Kiekvieną muštinį iš abiejų pusių apibarstykite druska, maltais pipirais ir džiovintais krapais.

Kiaušinius įmuškite į indelį ir lengvai šakute išplakite. Kitoje lėkštėje pasiruoškite miltus. Kukurūzų dribsnius suberkite į maišelį ir kočėlu susmulkinkite iki maltų džiūvėsėlių rūpumo.

Kiekvieną muštinį pirmiausiai apvoliokite miltuose, tada merkite į kiaušinio plakinį ir galiausiai – į smulkintus kukurūzų dribsnius.

Paruoštus muštinius guldykite kepimo skardoje ant kepimo popieriaus ir lengvai iš viršaus apipurkškite arba apšlakstykite aliejumi.

Paruoštą skardą su mėsa pašaukite kepti į įkaitintą iki 200 laipsnių orkaitę 20-30 minučių. Per tą laiką mėsa iškeps, o jos plutelė taps traški. Muštinius patiekite su virtais šaldytais žirneliais, skanintais sviestu.

Maltos kiaulienos terinas su žirneliais

Kiaulienos terinas

Reikės:

  • 1 kg malto kiaulienos kumpio
  • 200 g plonai pjaustytų šoninės riekelių
  • 100 g šaldytų žirnelių
  • 1 raudonojo svogūno
  • 1 geltonojo svogūno
  • 1 šaukštelio „Santa Maria“ česnakinės druskos
  • 1 šaukštelio maltų juodųjų Tellicherry pipirų
  • 2 šaukštelių džiovintų „Santa Maria“ sodo prieskoninių žolelių mišinio
  • 1 šaukštelio rudojo cukraus
  • druskos pagal skonį
  • kokybiško alyvuogių aliejaus kepti

Gaminimas:

Maltą kiaulieną apibarstykite maltais pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, česnakine druska. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite alyvuogių aliejuje keptuvėje. Į kepamus svogūnus berkite žiupsnelį druskos ir šaukštelį cukraus. Apkepusius svogūnus suberkite į maltą mėsą kartu su šaldytais žirneliais ir gerai rankomis išmaišykite, kad viskas vienodai pasiskirstytų.

Pailgą kepimo formą išklokite plonomis šoninės juostelėmis, jų kraštus palikite formos išorėje, kad vėliau galėtume užlenkti. Ant šoninės patalo sukrėsite maltos mėsos ruošinį, rankomis jį paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų ir neliktų oro tarpų. Šoninės juosteles užlenkite, o ant viršaus uždėkite likusias šoninės riekeles.

Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Kepimui paruoštą teriną apdenkite folija ir statykite į kepimo skardą, pripiltą vandens, taip, kad nors pusę kepimo formos būtų apsemta. Taip kepimui paruoštą teriną pašaukite į orkaitę kepti 2 valandoms.

Terinas bus iškepęs, kai aplink jį kepimo formoje susidarys skaidrios mėsos sultys, o įsmeigus į jį pagaliuką iš jo bėgs skaidrios mėsos sultys be rausvos spalvos. Iškepusį teriną palikite ataušti, kai atšals, dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų. Pjaustykite ir valgykite teriną šaltą su krienais, garstyčiomis, majonezu. Iš atlikusių nuo kepimo mėsos sulčių taip pat galite pasiruošti padažą.

Užsakymo nr.: PT_83990183