Tačiau kibernetinio saugumo specialistai įspėja – populiarios virtualios erdvės privilioja ir daug įvairaus plauko aferistų. Kaip ir socialinių tinklų atveju, piktavalius masina galimybė atlikus keletą nesudėtingų registracijos veiksmų ir pasitelkus įtaigų elgesį išvilioti pinigus iš lengvatikių ar tiesiog romantiškų jausmų išsiilgusių internautų.

Ir jeigu anksčiau žmonės santykius megzdavo tik susitikę gyvai, tai dabar šiam tikslui į pagalbą paslaugiai ateina interneto erdvė ir galybė įvairiausių programėlių. Jose piktavaliams nesunku apsimesti kitais asmenimis, imituoti netikrą gyvenimą ir sukurti fantastiškas legendas, kurios galiausiai baigiasi dramatišku nusivylimu.

Pataiko į jautrią vietą

Specialistai pažymi, kad sukčiams pasitarnauja pažinčių programėlių specifika – dauguma jomis besinaudojančiųjų ieško greitų ir neįpareigojančių santykių, todėl siekiantys ilgalaikio ryšio žmonės gana greitai nusivilia. Tuomet būtent rimtus santykius nusiteikę „puoselėti“ sukčiai pataiko į jautriausią vietą – rimto partnerio ieškantiems jie būna lyg šviežio oro gurkšnis.

Dar viena klaidinanti aplinkybė yra tai, kad neteisingą ar pagražintą informaciją apie save linkę pateikti ne tik sukčiai, bet ir kiti tokių programėlių naudotojai, todėl riba tarp piktų kėslų ir žmogiškųjų savivertės problemų tik dar labiau išblunka.

Didžiausią pažinčių programėlių analizės duomenų bazę turinčios bendrovės „Scamalytics“ duomenimis, savo paskyras dėl vienų ar kitų priežasčių „patobulina“ apie 90 proc. besinaudojančiųjų šiomis paslaugomis.

Saugumo specialistai teigia, kad dauguma virtualių sukčių išsiskiria itin dideliu meilumu, tačiau randa galybę priežasčių nesusitikti realybėje. Labai simptomiška, jeigu jie yra nuolatinėse komandiruotėse užsienyje, dirba svarbiuose projektuose egzotiškose šalyse ar yra solidūs, daug keliaujantys verslininkai, tačiau vieną dieną papuola į fatališkų aplinkybių sukūrį, iš kurio išgelbėti gali tik Jūsų nedidelė finansinė pagalba, po kurios pervedimo ryšys nedelsiant nutrūksta.

Tiesa, žodis „nedidelė“ čia gali būti simbolinis – 2017 metais Jungtinėse Amerikos Valstijose per 15 tūkst. žmonių tokiu keliu prarado apie 211 mln. dolerių, konstatavo šios šalies Federalinis tyrimų biuras. Ir pridūrė, kad realybėje skaičiai dar liūdnesni, nes net 9 iš 10 „romantiškų“ nusikaltimų aukų į pareigūnus nesikreipia dėl gėdos ir psichologinio sugniuždymo.

Kaip atpažinti

Tad į ką verta atkreipti dėmesį, norint išvengti pažinčių sukčių žabangų? Specialistai pradeda nuo sunkiausios dalies – kuo labiau paširdžiuose plazda drugeliai, tuo, deja, labiau reikėtų viską vertinti kritiškai.

Daug dėmesio reikėtų skirti paskyrų pažinčių programėlėje analizei ir papildomos informacijos patikrinimui. Pagrindinis dalykas – tikrinti nuotraukas, nes pomėgis naudoti iš interneto nušvilptas yra viena silpniausių apsimetėlių vietų. „Google“ paieškoje galima patikrinti visas nuotraukas ir sužinoti, ar jų kilmė tikrai autentiška. Pradėjus tikrinti nuotraukas, nesunku atkreipti dėmesį ir į smulkesnes detales: ar sutampa plaukų, akių spalva su profilio aprašu ir pan.

Taip pat rekomenduojama patikrinti naujojo draugo ar draugės profilį „Facebook“ ar kituose socialiniuose tinkluose, kuriais naudojatės: ar žmogus komentuoja ant kitų vartotojų sienų, ar būna pažymėtas draugų įrašuose ir tam tikrose geografinėse vietose? O gal jo „Facebook“ paskyroje vos keliasdešimt draugų ir tik keletas nuotraukų? Tokiu atveju Jūsų galvoje jau turėtų užsižiebti itin ryškūs aliarmo signalai.

„Scamalytics“ taip pat perspėja, kad sukčiai beveik visada stengsis kuo greičiau perkelti bendravimą į kitus virtualius būdus: „Facebook“, „Whatsapp“, „Skype“ ar paprastą telefoną. Taip elgtis juos verčia baimė būti demaskuotiems, nes solidūs pažinčių portalai nuolat tikrina savo narių paskyras. Tikrinamos nuotraukos, ieškoma neįprasto narių aktyvumo ir nukrypimų nuo tradicinių elgesio algoritmų.

Be to, pažinčių programėlėse dirba moderatoriai – žmonės, kurie peržiūri įtartinas anketas bei nuotraukas ir, kilus pagrįstų įtarimų, galintys panaikinti paskyras.

Ir, žinoma, specialistai pataria visuomet vadovautis šaltu protu ir niekada, jokiu atveju nepervesti pinigų jokiems žmonėms, su kuriais bendraujate tik internetu. Pagalvokite paprastai – kaip elgtumėtės ištikus nelaimei Jūs: prašytumėte pagalbos artimiausių šeimos narių ir geriausių draugų ar žmonių, kurių niekada nesate matę gyvai?

Ir pabaigai linksmesnė situacija. Anketą „Tinder“ pažinčių programėlėje buvo susikūręs ir žinomas JAV aktorius Zachas Efronas. Vis dėlto Holivudo žvaigždei teko leidiniui „The Times“ prisipažinti, kad šią patirtį lydėjo nusivylimas. Aktoriaus niekas nenorėjo pasirinkti, nes visi manė, kad jo anketa... netikra.

Užsakymo nr.: PT_82894753