Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) teigimu, pastaruosius keletą metų nelaimingų atsitikimų darbe skaičius išlieka daugiau mažiau stabilus, netgi įgauna nežymaus mažėjimo tendencijas. Vis dėlto, nepaisant tokio poslinkio, teigti, kad Lietuvoje turime susiformavusią ir tvirtą darbuotojų saugos ir sveikatos kultūrą – dar ankstoka.

Lenkiame estus, o latviai lenkia mus

Pagal „Eurostat“ duomenis, kurie siekia tik 2016 m., Lietuvoje prieš 3 metus fiksuoti 2938 incidentai darbe, tuo metu Latvijoje dukart mažiau – 1445. O štai Estijoje šis rodiklis buvo prasčiausias – 5440.

Pasak VDI specialistų, pirmiausia ir pati svarbiausia priemonė vengiant nelaimingų atsitikimų darbe yra rizikos įvertinimas. Kiekviena įmonė turi detaliai ir aiškiai įsivertinti atliekamus darbus ir iš to kylančias rizikas. Antra – tinkamas darbuotojų saugos ir sveikatos kontrolės organizavimas.

Inspekcijos teigimu, didžiąją dalį nelaimingų atsitikimų darbe lemia tai, kad darbo priemonės neatitinka darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų. Svarbu ne tik tinkamos priemonės, bet ir darbuotojų rizikingo elgesio ir polinkio rizikuoti eliminavimas, taip pat bendras suvokimas, kad visų svarbiausia yra sauga ir sveikata.

Lietuvos įmonė tapo pavyzdžiu

Ir nors bendroji statistika nėra labai palanki Lietuvai, tačiau šalyje turime įmonių, kurių pasiekimai darbų saugos srityje yra sulaukę aukštų įvertinimų. Viena jų – bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA) darykla Utenoje.

„Švyturio-Utenos gamykla“

„Ne paslaptis, kad Lietuva iš anksčiau yra paveldėjusi ne patį geriausią požiūrį į darbų saugą. Tą rodo ir statistika. Tačiau stiprius pokyčių impulsus mūsų šalies įmonėms padiktavo vakarietiškas, ypač – Skandinavijoje susiformavęs požiūris į darbuotojus ir jų saugumą“, – teigia Gražina Satkauskienė, vadovaujanti Baltijos šalių „Carlsberg“ daryklų darbuotojų saugai ir sveikatai.

Būtent taip atsitiko ir ŠUA darykloje Utenoje, kurią įsigijo danų aludaris „Carlsberg“. Kadangi darbuotojų sauga ir sveikata yra vienas pagrindinių strateginių „Carlsberg“ grupės uždavinių, reikalai šioje srityje ėmė sparčiai taisytis.

Darykla ne tik greitai pagerino situaciją darbuotojų saugos ir sveikatos srityje, bet ir savo pasiekimais ėmė rodyti pavyzdį kitoms „Carlsberg“ darykloms.

Utenos rezultatai aplenkė aštuonias dešimtis kitų daryklų

Balandžio 28 d., Pasaulinę darbuotojų saugos ir sveikatos dieną, Utenos darykloje fiksuotas naujas pasiekimas – čia jau 3 metus dirbama be nelaimingų atsitikimų. Pagal šį pasiekimą, Utenos alaus darykla pirmauja visoje „Carlsberg“ grupėje, kuri visame pasaulyje valdo aštuonias dešimtis daryklų. Uteniškiai aplenkė kolegas tiek Skandinavijoje, tiek tokiose šalyse kaip Vokietija ar Šveicarija.

„Pavyzdžiui, 2017 m., „Carlsberg“ Vakarų Europos regione tik 6 darykloms pavyko be nelaimingų atsitikimų išdirbti ištisus metus“, – sako G. Satkauskienė.

Pašnekovės teigimu, užtikrinti, kad darbuotojai nesusižeistų – nemenkas iššūkis, nes reikia sukurti saugią aplinką ten, kur nuolat dirbama su kroviniais, zuja krautuvai, sunkiasvoriai krovininiai automobiliai, veikia gėrimų pakavimo linijos.

„Gali skambėti keistai, bet reikia nemažai pastangų, kad žmonės daugiau dėmesio skirtų savo pačių ir kitų saugai darbe. Norint pasiekti gerų rezultatų, sauga darbe turi būti ne abstraktus tikslas, o tapti kiekvieno darbuotojo asmenine vertybe. Nes tikslai gali keistis, jų netgi gali atsisakyti, o vertybės lieka – jos tvirtai įsišaknija į mūsų kasdienybę.

Daug dėmesio skiriame darbuotojų aprangai, pėsčiųjų ir transporto zonų išskyrimui ir atskyrimui, nustatome atskirus reikalavimus krautuvams ir t. t. Bet tai tik priemonės, kurios neveiks, jeigu pats žmogus nesirūpins ir nesuvoks, ką ir kodėl jis daro“, – sako G. Satkauskienė.

Taisyklės galioja visiems be išimties

Anot jos, saugią darbo aplinką sukuria ne vienas ar keli žmonės, tai – bendrų visų darbuotojų pastangų rezultatas. Kaip ir kelyje eismo saugumą užtikrina ne tik visiems vienodos taisyklės, bet ir atsakingas jų laikymasis. Išskirtinis vaidmuo Utenos alaus darykloje tenka vadovybei. Mat vadovai savo elgesiu turi rodyti asmeninį pavyzdį ir tvirtinti nuostatą, kad darbuotojų sauga ir sveikata svarbiausia.

„Pirmasis „Carlsberg“ darbų saugos principas skelbia – visų nelaimingų atsitikimų galima išvengti. O kad jų būtų išvengta reikia daug ką numatyti. Todėl darbų sauga – tai sritis žiūrinti į priekį. Mūsų darbuotojai kasmet turi pateikti mažiausiai po 6 pranešimus apie nesaugias darbo sąlygas ar nesaugų elgesį darbe. Kodėl to reikia? Taip ugdomas darbuotojų sąmoningumas ir pastabumas kur kokios problemos atsirado ar gali atsirasti, o tai leidžia laiku užbėgti nelaimingiems įvykiams už akių.

Darbų saugos užtikrinimas – tai ne tik tvarkos palaikymas, bet ir įdiegtų darbuotojų saugos ir sveikatos standartų nuolatinis prižiūrėjimas bei atnaujinimas. Tai nėra ta sritis, kur ką nors galima padaryti kartą ir visiems laikams, mat čia itin svarbus žmogiškasis faktorius“, – teigia G. Satkauskienė.

Pasak jos, saugi darbo aplinka – stiprus motyvas darbuotojams didžiuotis ir pasitikėti įmone, kurioje jie dirba.

Užsakymo nr.: PT_81033757