Vienos didžiausių Lietuvos NT plėtros ir vystymo įmonių „Darnu Group“ užsakymu tyrimo bendrovės TNS atlikta Vilniaus darbuotojų apklausa buvo siekiama išsiaiškinti, kokia, jų nuomone, turėtų būti ideali darbo aplinka mieste. Tyrimo duomenys atskleidė 5 svarbiausias darbo vietos savybes ir tai, kad dalies jų lietuviškos įmonės ar verslo centrai vis dar negali užtikrinti.

„Darnu Group“ projektai

Vieta, vieta ir dar kartą – vieta

„Darnu Group“ turto valdymo direktorius Linas Savickas pasakoja, kad darbuotojams vis dar svarbiausia išlieka biuro vieta mieste. „Pastebėjome, kad rinkdamiesi darbovietę žmonės daugiausiai dėmesio skiria lokacijai, t. y. ar įmonė yra įsikūrusi patogioje miesto vietoje, ar bus patogu kasdien vykti į ir grįžti iš darbo.

„Darnu Group“ projektai

Nemažai daliai darbuotojų yra svarbu ir tai, ką galima rasti išėjus už verslo pastato durų. Ar ten yra restoranų, kavinių ar kitų maitinimo įstaigų, kuriose galima papietauti. Taip pat, ar šalia yra įsikūrusios kasdienės paslaugos, parduotuvės, kurios ne tik leis trumpam atitrūkti, tačiau ir susitvarkyti kasdienius reikalus vienoje vietoje ir nesugaištant per daug laiko automobilyje“, – vardija L. Savickas.

Pastebėta, kad nors dauguma darbuotojų vietą ir aplink ją įsikūrusias įstaigas priima kaip savaime suprantamus dalykus, vis tik, kai kuriems jų, pavyzdžiui, kaimynystėje atsidaręs sporto klubas gali tapti pretekstu dirbti būtent vienoje, o ne kitoje įmonėje.

„Darnu Group“ projektai

Turto valdymo direktorius pažymi, kad pastaruosius darbuotojų poreikius Lietuvos darbdaviams sekasi atliepti tikrai gerai. Dauguma apklaustųjų buvo patenkinti vietomis mieste, kuriose įsikūrusios jų darbovietės.

Sveika aplinka ir žaliosios erdvės

L. Savicko teigimu, kur kas blogesnė situacija yra kalbant apie darbo vietas, kurios užtikrina sveiką aplinką darbuotojams.

„Tai blogiausiai atlieptas darbuotojų poreikis. Ką pastebėjome atlikus tyrimą? Tai, kad žmonėms vis labiau rūpi sveikatai draugiška aplinka – šiuo metu Vilniaus darbuotojams tai antras svarbiausias kriterijus vertinant įmonės erdvę. Paradoksalu, tačiau mažiausiai darbdavių geba išpildyti šį poreikį“, – pastebi turto valdymo direktorius.

„Park Town“

Pastebėta, kad žmonių darbo principai skiriasi, tačiau visi jie nori dirbti erdvėje, kuris skatina produktyvumą ir susikaupimą. Tad darbo aplinka turėtų išlaikyti balansą tarp bendrųjų ir privačių erdvių. „Nereikėtų biurų planuoti pagal vieną šabloną – tai nebeatitinka šių dienų darbuotojų poreikių“, – įspėja L. Savickas.

Pasak „Darnu Group“ atstovo, įmones užkariavusiose atvirose biuro erdvėse turėtų atsirasti individualių darbo vietų, mat atviroje aplinkoje dirbantys žmonės sunkiau susikaupia, patiria daugiau įtampos, labiau pavargsta nuo triukšmo ir net rizikuoja susirgti depresija. Kaip pavyzdį jis pateikia modernų verslo centrą „Park Town“, kuriame įrengtos „tylos salelės“ sudaro galimybes darbuotojams dirbti individualioje aplinkoje.

„Darnu Group“ projektai

Ne mažiau svarbu ir geras darbo vietos apšvietimas, nemaža dalis biurų kenčia ir nuo dienos šviesos stygiaus, todėl reikia pasirūpinti, kad į darbo vietą patektų kuo daugiau natūralios šviesos. Naujausi tyrimai atskleidžia, kad visa tai užtikrinančiame biure darbuotojai gali daug geriau įsisavinti ir apdoroti informaciją.

Tokį pat poveikį turi ir žaliosios zonos. Būtent žaliąsias erdves, esančias šalia darbovietės, Vilniaus miesto darbuotojai įvardijo kaip vieną svarbiausių reikalavimų. „Tai suteikia galimybę darbuotojams nors trumpam pakeisti darbo aplinką, atsipalaiduoti. Įrodyta, kad laikas tokioje aplinkoje įveikia protinį nuovargį, leidžia efektyviau dirbti ir net daro įtaką pasitenkinimui darbu“, – teigia L. Savickas. Anot jo, rinkdamiesi vystyti „Park Town“ verslo centrą ir senamiestyje besikuriantį „Paupio“ verslo kompleksą įmonė didelį dėmesį skyrė būtent žaliosioms zonoms. „Park Town“ kuriasi šalia būsimo Japoniško sodo, o „Paupys“ greta Vilnelės. Tam, kad darbuotojai turėtų kuo daugiau galimybių mėgautis gražia žaliuojančia aplinka, įrengiamos ir terasos darbuotojų poilsiui bei renginiams“, - pasakoja L. Savickas.

„Park Town“

Pakankamas parkavimas ir pažangūs technologiniai sprendimai

„Nors tyrimas atskleidė, kad darbuotojams ypač svarbu ir tai, jog šalia įmonės netrūktų automobilių stovėjimo vietų, nemaža dalis respondentų nurodė, kad aktuali buvo ir galimybė į darbą atvykti dviračiu“, – pastebėjimais dalijasi pašnekovas.

„Darnu Group“ projektai

Pasak įmonės atstovo, tai kur kas daugiau nei tik išvystyta miesto infrastruktūra ar vieta, transporto priemonei palikti. „Pavyzdžiui, „Paupio“ ir „Park Town“ verslo kompleksuose dirbantys žmonės kasdien į darbą galės atvykti dviračiu – čia įrenginėjamos ne tik saugyklos, bet ir dušinės ar taisyklos“, – gerąjį pavyzdį Vilniaus mieste pateikia pašnekovas.

„Darnu Group“ projektai

Galiausiai, kaip vieną iš 5 svarbiausių idealios darbo aplinkos vietos savybių žmonės įvardijo pažangius technologinius sprendimus. „Darbuotojams svarbu, kad jų aplinkoje netrūktų patogių ir modernių sprendimų, pavyzdžiui, multimedijos, patalpų būvio jutiklių ar būtų įrengtos individualiai elektra valdomos ritininės užuolaidos“, – pasakoja L. Savickas ir priduria, kad šį poreikį lietuviškos įmonėms ir verslo centrams iki šiol pavyko įgyvendinti gerai.

Užsakymo nr.: PT_79493175