„Džiaugiuosi matydamas, kad seniai puoselėtas tikslas materializuojasi. Lietuvos dailės aukso fondas turės projektui suteikto nacionalinės svarbos statuso vertus namus“, – teigė MO muziejaus steigėjas Viktoras Butkus. Nuo 2009 metų Danguolės ir Viktoro Butkų įkurta viešoji įstaiga nuėjo ilgą kelią: sukaupta virš 5000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekcija, įgyvendintas ne vienas modernų meną pristatantis projektas, o po kiek daugiau nei dviejų savaičių duris atvers ir naujasis muziejus, kurį suprojektavo pasaulinio pripažinimo sulaukęs architektas Danielis Libeskindas.

Susitarė su pirmu didžiuoju rėmėju „Švyturys GO“

MO muziejaus ambicija – išsilaikyti patiems, kuriant tvarų veiklos modelį, kuriame subalansuotai bus derinama valstybės, MO lankytojų, privati mecenatų ir rėmėjų parama. Atskiriems projektams ketinama pritraukti valstybės institucijų lėšas, tačiau itin svarbus privataus sektoriaus palaikymas. MO jau turi ir pirmąjį didįjį verslo rėmėją – antradienį spaudos konferencijos metu V. Butkus ir įmonės „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas pasirašė verslo paramos muziejui sutartį.

MO muziejus

„MO idėja gimė kaip privati inciatyva ir jos gyvavimui reikės bendraminčių pagalbos. Džiugu, kad dar iki muziejaus atidarymo galime paskelbti apie vienos didžiausių Lietuvos įmonių prisijungimą ir kartu kuriamus ambicingus ateities planus skleidžiant modernaus meno kultūrą Lietuvoje. Pirmu didžiuoju muziejaus verslo rėmėju taps prekės ženklas „Švyturys-GO nealkoholinis alus““, – kalbėjo MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė.

„MO muziejus po vienu stogu suburs didžiausius Lietuvos modernaus meno talentus. Menininkus, kuriančius su aistra ir atsidavimu savo pašaukimui. Kartu su MO norime skatinti šių talentų atskleidimą ir sudaryti sąlygas jiems stiebtis aukštyn, tobulėti, sulaukti pripažinimo ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje“, – sakė „Švyturys-Utenos alus“ vadovas Rolandas Viršilas.

„Švyturio-GO“ parama leis MO įgyvendinti veiklas ir už muziejaus ribų. Kaip partnerystės pradžios simbolį MO muziejaus vadovai bendrovės „Švyturys-Utenos alus” generaliniam direktoriui Rolandui Viršilui įteikė modernų meno raktą – grotažymę #MOKlaipėda. Ji 2019 metų vasarą „atrakins“ MO muziejaus instaliaciją uostamiestyje.

Atidarymas truks 4 dienas

MO muziejus

MO muziejus tapo laukiamiausiu kultūriniu įvykiu Lietuvoje per pastaruosius metus, todėl jo atidarymo programa tęsis net keturias dienas, kad kuo daugiau norinčių galėtų švęsti drauge. Atidarymo proga visiems įsigijusiems parodos „Visas menas – apie mus“ bilietą MO dovanos apsilankymą dviejuose renginiuose iš didžiulės keturių dienų programos – nuo susitikimų su menininkais iki muzikos, naktinių šokių ar rytinių mankštų.

Įvykių rinkodaros agentūros „UP“ vadovės Vilmos Balčiūnienės teigimu, iš viso MO muziejaus atidarymo MOratone numatoma virš 70 skirtingo turinio ir formato renginių, naktinis parodos lankymas, galimybė nemokamai stebėti MO renginius atviroje muziejaus lauko terasoje. Atidarymui sukurtus performance demonstruos specialiai atvykstančios Ieva Misevičiūtė ir Eglė Budvytytė, interaktyvius atidarymo projektus su kolekcijos menininkais kuria režisierė Dalia Ibelhauptaitė, unikalų meninio kūrinio gimimo procesą atskleis broliai A. ir R. Gataveckai, vyks daugybė diskusijų, pokalbių, susitikimų su MO kolekcijos autoriais, bus pristatyti būsimi parodos lankymo formatai, tokie kaip pietų pertrauka muziejuje ar susitikimai su paveikslu, parodą pristatančios edukacijos suaugusiems, šeimoms ir jaunimui.

MO muziejus

Atidarymo metu MO taps ne tik karščiausiu modernaus meno tašku Vilniaus žemėlapyje, bet ryškiausia traukos vieta skirtingo amžiaus ir pomėgių auditorijoms, nes iki pat paryčių čia bus galima klausytis mėgstamų grupių koncertų, vyks kultinių DJ pasirodymai, tarp kurių - Manfredas, ir Miss America, Girių dvasios, eksperimentinės ir chorinės muzikos koncertai, spektakliai vaikams ir daugybė kitų aktyvacijų.

Pirmoji paroda „Visas menas – apie mus“

Vis dėlto svarbiausias MO atidarymo įvykis – pirmosios muziejaus parodos „Visas menas – apie mus“ pristatymas. Prof. dr. Ramintos Jurėnaitės kuruojamoje parodoje pirmą kartą viešai pristatoma MO kolekcija, apimanti laikotarpį nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų. Parodos pavadinimas „Visas menas – apie mus“ yra lyg provokacija, kuri kviečia į kūrinius žiūrėti ir iš savo asmeninės perspektyvos, ir per bendresnę – lietuviškos tapatybės prizmę.

MO muziejus

Parodoje pinasi daugybė mūsų istorijos išgyvenimų – pokaris, sovietinis atšilimas, brežnevinis sąstingis, pertvarkos skersvėjis, Sąjūdžio grąžinta nepriklausomybė ir sparčios permainos su naujais iššūkiais. Ir šio laiko sūkuryje išryškėja tai, kas būdinga Lietuvos menui ir mums patiems. Ji apima viso muziejaus erdves – Didžiąją bei Mažąją sales. Apsilankymo patirtį papildys multimedijų gidas, kuriame pristatomi 23 skirtingi kūriniai ir jų autoriai. Tai galimybė pažinti ne tik meną, bet ir žmones, kurie slepiasi už jo – kūrėjus ir jų gyvenimus.

Parodos lankytojai čia eksponuojamus kūrinius galės apžiūrėti ne tik dieną, bet ir naktį, o jos ekspozicija truks iki 2019 m. vasario 18 dienos.

Kviečia registruotis į renginius

MO muziejus jau nuo spalio 18 dienos lauks visų norinčių gerai praleisti laisvalaikį ir be baimės pažinti meną. Būtent dėl to yra pasirinktas MO atidarymo šūkis – „Turėk savo nuomonę“, MO kvies kiekvieną užsukti ir susidaryti savo nuomonę apie meną, drąsiai jį interpretuoti ir savo nuomone dalintis su pažįstamais, kaimynais ar sutiktais lankytojais muziejuje.

Dalyvauti MO muziejaus atidarymo programoje galima registruojantis ir perkant bilietą MO muziejaus svetainėje mo.lt. Vietų skaičius ribotas.

MO muziejus

MO muziejus, įkurtas asmenine mokslininkų Danguolės ir Viktoro Butkų iniciatyva, beveik dešimtmetį veikė kaip muziejus be sienų. Sukauptą 5000 modernaus ir šiuolaikinio meno kūrinių kolekciją sudaro Lietuvos dailės aukso fondas nuo XX a. 6-ojo dešimtmečio iki šių dienų.

Nuo 2018 m. spalio 18 dienos MO tampa gero laisvalaikio vieta. Čia užsukti kviečia parodos, kinas, edukaciniai užsiėmimai, koncertai ir kiti renginiai, skirti įvairioms amžiaus grupėms. Vienas iš MO tikslų yra burti aktyvią bendruomenę – MOdernistus – kurie palaiko MO idėją ir padeda kurti naująjį muziejų drauge.

Užsakymo nr.: PT_79210709