Didžiausi emigrantų srautai – šventiniu laikotarpiu

Teritorinių ligonių kasų darbuotojai jau ne pirmus metus pastebi, kad daugėja emigrantų, norinčių gydytis Lietuvoje. Užsienio lietuvius mūsų šalyje labiausiai traukia tiek mažesnės gydymo kainos, tiek ir trumpesnės eilės. „Čia jie gali greičiau gauti reikiamas paslaugas, pasitiki mūsų gydytojais ir jų kvalifikacija. Be to, į gydytojų konsultacijas galima patogiai užsiregistruoti internetu, nebūtina laukti eilėse, skambinti ar kitaip gaišti laiko“, – pastebi A. Giedraitienė.

Didžiausi gydymo paslaugoms atvykstančių emigrantų srautai Lietuvoje pastebimi vasaros pabaigoje bei svarbiausių metų švenčių – Kalėdų ar Velykų laikotarpiu.

Konsultacijų, diagnostikos ir terapijos centro vadovė Aurita Giedraitienė

Specialistai sako, kad dėl didelio skaičiaus grįžtančiųjų medicinos įstaigos ir jų personalas bando prisitaikyti prie išskirtinių šių pacientų poreikių. „Emigrantai neturi daug laiko, jis suskaičiuotas minučių tikslumu. Jie turi spėti per trumpą laiką daug ką atlikti. Dažnai pacientams, kuriems reikia reabilitacijos, sudaromas trumpas reabilitacijos kursas – kineziterapijos užsiėmimai, vandens terapija, masažai, fizioterapijos procedūros. Vėliau jie apmokomi gydomosios mankštos pratimų ir gali tęsti reabilitaciją jau patys savarankiškai, grįžę į šalis, kuriose gyvena“, – sako A. Giedraitienė.

Specialistai pastebi, kad dažniausiai tautiečiai kenčia nugaros, kelių ir pečių skausmus. Gavę gydymo paslaugas Lietuvoje, į šalį, kurioje gyvena, pacientai parsiveža ir praktines žinias. Pavyzdžiui, užsienyje sunkius fizinius darbus atliekantys lietuviai mokomi, kaip taisyklingai kelti sunkius daiktus ir kaip kuo labiau prisitaikyti prie darbo sąlygų, kad šis nepakenktų sveikatai.

Kiekvienam pacientui – individualus gydymo planas

Dažniausiai į specialistus Lietuvoje kreipiasi emigrantai iš Didžiosios Britanijos, Airijos ir Norvegijos, tačiau neretai pasitaiko ir gyvenančių kitose šalyse. Kiekvienam jų medikai pritaiko asmeninį paciento poreikius atitinkantį gydymą.

REDCORD terapija

A. Giedraitienė prisimena, kad neseniai Lietuvos specialistų pagalbos prireikė Švedijoje gyvenančiam tautiečiui. Vyras svetur atlieka staliaus darbus, įrenginėja namus. Prasidėję dažni riešo skausmai paskatino vyrą grįžti gydytis į Lietuvą, todėl šis kreipėsi į „Gijos Klinikas“. „Atlikus ultragarso tyrimus, vyrui buvo diagnozuotas lėtinis riešo sąnario uždegimas. Tokio pobūdžio susirgimą galėjo nulemti darbo su pneumatiniu grąžtu sukeliama vibracija. Atsižvelgiant, kad Lietuvoje jis bus tik savaitę, gydytojas paskyrė fizioterapijos procedūrų kursą, kurios mažina uždegimą. Taip pat rekomendavo dirbant naudoti įtvarą, kuris fiksuoja riešą reikiamoje padėtyje ir apsaugo ar bent jau sumažina skausmą“, – prisimena centro vadovė.

Tarp pacientų – garsūs sportininkai

Lietuvos medikais pasitiki ir užsienyje rungtyniaujantys profesionalūs šalies sportininkai. „Gijos Klinikose“ (dar tuometinėje “Ortopedijos technikoje”) traumas gydėsi ne vienas garsus Lietuvos krepšininkas. Pavyzdžiui, prižiūrimas Lietuvos medikų klinikoje gydėsi sausio mėnesį sunkią girnelės raiščio traumą patyręs Gediminas Orelikas. Traumą lietuvis patyrė rungtyniaudamas Italijoje, tačiau grįžo gydytis į Lietuvą, kur jam buvo pritaikytas kompleksinis reabilitacinis gydymas: kelio sąnario funkcija atstatyta moderniausiais kineziterapijos metodais, pasitelkus povandeninį bėgtakį, pasyvaus judesio terapiją ir kitas pažangias metodikas.

Reabilitologas Vytenis Trumpickas ir Gediminas Orelikas

Anksčiau čia operuotas buvo ir reabilitaciją atliko krepšininkas Žygimantas Janavičius. Aukščiausio lygio medicinos paslaugas Lietuvoje gavo ir boksininkas Egidijus Kavaliauskas, kuris gydėsi lėtinius nugaros, riešų, alkūnių ir pirštų skausmus.

„Profesionalūs sportininkai mūsų kliniką renkasi vis dažniau. Pas mus konsultuoja gydytojai specialistai: ortopedai traumatologai, reabilitologai, kraujagyslių chirurgai, neurologai, endokrinologai ir kiti savo sričių profesionalai. Gydymui naudojamos moedrniausios technologjjos. Viską turime po vienu stogu – siūlome kompleksinį gydymą, pradedant konsultacijomis, tyrimais ir diagnostika, baigiant operacijomis ir reabilitacija. Esant reikalui, pacientams gali būti pagaminti ir individualūs įtvarai“, – pasakoja A. Giedraitienė.

Ultragarso tyrimas

Geriausias Lietuvos medikų kompetencijų įrodymas – buvusių pacientų rekomendacijos kitiems. „Pasitaiko, kad tie patys pacientai sugrįžta. Jie taip pat rekomenduoja mus kitiems, atsiveža savo vaikus, šeimos narius ar artimuosius“, – džiaugiasi “Gijos Klinikos” Konsultacijų, diagnostikos ir terapijos centro vadovė.

Užsakymo nr.: PT_79002837