Standartiškai svetainėje būna šie baldai: minkštieji baldai – sofa, fotelis, pufas ir pan., kavos staliukas, TV staliukas, lentynos/komodos/indaujos/sekcijos – rečiau, taip pat toje pačioje erdvėje gali būti valgomojo stalas su kėdėmis. Į ką atkreipti dėmesį, renkantis ir/ar keičiant šiuos baldus?

SEKCIJA

Jeigu situacija labai prasta, t.y. svetainėje stovi sovietinė sekcija per visą sieną, yra du keliai. Pirmasis – tiesiog ją perdažyti (yra specialių baldams dažytis skirtų dažų) arba keisti ją naujais korpusiniais baldais. Einant antruoju keliu, jums reiktų apmąstyti, kiek papildomos vietos daiktams jums reikia. Ar reikalinga aukšta modernesė sekcija/indauja/spinta ar užteks TV spintelės ir kelių pakabinamų spintelių/lentynų.

„Berry“ baldai

Įvertinkite savo gyvenimo būdą ir pasižiūrėkite, ar turimų spintų užtenka jūsų turimiems daiktams. Jeigu ne, TV zona yra puiki vieta papildomam daiktų sandėliavimui.

MINKŠTIEJI BALDAI

Labai dažnai, atsikrausčius į jau apstatytus namus, šeimininkai iš esmės keičia minkštuosius baldus, nes pastarieji yra nudėvėti arba jau seniai neatitinka šiuolaikiško baldo apibrėžimo. Vėlgi, privalote įvertinti savo gyvenimo būdą bei turimos erdvės dydį ir nuspręsti, ar jums reikalinga kampinė sofa, ar kelios dvivietės sofos, ar telpa ir fotelis.

„Berry“ baldai

Beje, patarimas, statantiems kampinę sofą. Jos ilgąją dalį statykite prie lango (jeigu ją statote kambario gale ir jeigu leidžia balkono durys), nes pastačius atvirkščiai, užblokuosite dalį praėjimo, suskaidysite erdvę ir ją šiek tiek vizualiai sumažinsite.

Dažniausiai minkštųjų baldų gobelenas yra derinamas prie užuolaidų (jeigu tokios yra). Taip pat reiktų priderinti kilimą ir pagalvėles. Kad kambarys įgautų dinamikos ir neatrodytų nuobodus, venkite minkštus baldus, kilimą, užuolaidas ir pagalvėles rinktis tos pačios spalvos. Įveskite bent jau kelis tos spalvos atspalvius.

„Berry“ baldai

Aš dažnai vadovaujuosi tokiu principu: minkšti baldai - neutralios spalvos (ruda ar pilka), kilimas - tamsesnis arba šviesesnis už sofą, užuolaidos - sofos spalvos, o pagalvėlės gali turėti visų šių baldų atspalvių arba tai gali būti visiškai nauja, ryški spalva. Vadovaujantis tokia taisykle, tikrai neapsiriksite, bet būtina įvertinti grindų ir sienų spalvas, kurios kartais gali padiktuoti visai kitokius sprendimus.

KAVOS STALIUKAS

Jeigu tame pačiame kambaryje yra ir valgomojo stalas, galima suderinti tiek jų formas, tiek spalvas - erdvė įgaus harmonijos. Jeigu valgomojo stalo nėra, pasirinkimas gana laisvas - tinka tiek apvalus, tiek kvadratinis ar stačiakampis, tiek staliukų komplektas. Viskas priklauso nuo to, kokio stiliaus interjero norite ir kiek dažnai turite svečių.

„Berry“ baldai

Jeigu mėgstate svečius gausiai vaišinti, patarčiau rinktis stačiakampį stalą. Vietos bus dar daugiau, jeigu po stalu bus dar viena lentyna. Apvalus didesnio skersmens stalas taip pat puikiai sutalpina daug maisto ir lėkščių. Tokiu atveju vengčiau staliukų, kurie turi aukštas briaunas, nes tai sumažina stalo plotą ir įspraudžia jį į rėmus. Toks staliukas tinkamas, jeigu laikysite tik kavos puodelį ir jis bus daugiau interjero detalė negu funkcionalus stalas.

Kas liečia spalvas, turi būti proporcijos tarp visų baldų ir sienų bei grindų spalvos. Patarčiau padaryti kontrastą tarp minkštų baldų ir kavos staliuko spalvos, tuo tarpu kojeles gali derinti su minkštų baldų kojelėmis (jeigu tokios yra).

TV STALIUKAS / SPINTELĖ

Jūsų teisė rinktis, ar TV staliuką pirksite, ar gaminsitės. Jeigu šalia statysite sekcijas ar kitus korpusinius baldus, derinkite TV staliuko spalvą ir formą prie jų. Pasistenkite, jog jis būtų kur kas platesnis negu televizorius (būtų gerai palikti bent po 20cm iš šonų, kad atrodytų proporcingai).

„Berry“ baldai

Taip pat numatykite, ar bus patogu pajungti tiek TV, tiek įvairius priedėlius, garso ir vaizdo aparatūrą. Kai kurie staliukai turi ertmes laidams pravesti, bet nepamirškite jų numatyti ir gaminantis baldus. Geriausia, jeigu viskas bus suslėptas po uždaromis durelėmis ar bent jau už DVD centro (ar kitokio daikto), nes laidai grožio tikrai nepriduoda.

Ar TV staliukas bus ant kojelių, ar stovės ant žemės, ar bus pakabintas - daugiau estetikos klausimas. Pastatomi ant žemės puikiai žiūrisi klasikinio bei modernaus stiliaus interjeruose, ant kojelių - dažniausiai skandinaviško ir industrinio stiliaus sprendimas, na, o pakabinami ant sienos tiks bet kokio stiliaus interjerui. Stilių apibrėš durelių tipas bei rankenėlės (arba jų nebuvimas).

„Berry“ baldai

Beje, galite įsigyti TV staliuką, kavos staliuką ir TV baldus iš vienos kolekcijos - tuomet turėsite mažiau galvos skausmo, kaip suderinti skirtingus baldus!

VALGOMOJO STALAS

„Berry“ baldai

Kaip jau minėjau anksčiau, būtų gražu jį suderinti su kavos staliuku. Priklausomai nuo langų padėties kambaryje, priklauso baldų išdėstymas. Bute, dažniausiai prie lango statomos sofos ir visa svetainės zona orientuojama daugiau kambario gale. Tuo tarpu valgomojo zona būna arčiau durų arba virtuvės.

„Berry“ baldai

Individualiame name dažniausiai prie lango statomas valgomojo stalas. Jis turi garbingą vietą ir gražų vaizdą, o svetainės erdvė dažnai orientuojama prie ilgesnės sienos ar vidury kambario, kad TV zoną būtų galima planuoti ant sienos be langų, o nuo sofos atsivertų vaizdas į terasą. Žinoma, kiekvienas atvejis individualus, bet tai yra dažniausiai pasitaikantys scenarijai.

„Berry“ baldai

Taip pat dažnai valgomojo stalo vietą, jau kažkieno gyventame būste, padiktuoja apšvietimas. Jeigu jo nesiruošiate keisti ir virš stalo buvo suplanuotas apšvietimas, reiktų tos vietos ir laikytis.

VALGOMOJO KĖDĖS

Jeigu kėdes galima atnaujinti, galima tą ir padaryti, pvz. perdažyti medieną arba pervilkti gobeleną. Jeigu norisi naujų, visų pirma atidžiai išsinagrinėkite valgomojo stalo dydį ir pasižiūrėkite, kiek kėdžių ten telpa. Prie to paties stalo gali tilpti ir 6, ir 8 kėdės, priklausomai nuo to, kokio pločio jos bus.

„Berry“ baldai

Tuomet galite apsvarstyti, ar jums norisi sėdėti ant minkštos medžiagos, galbūt tik atsiremti į minkštą atkaltę arba tinka ir kieta kėdė. Čia į pagalbą ateis gyvenimo būdo nagrinėjimas. Ar dažnai naudojates stalu? Ar turite kitą vietą, kur valgote, o čia susirenkama tik savaitgaliais arba per šventes? Tai padiktuoja, kokio patogumo kėdes galite pirkti.

Taip pat pasižiūrėkite, ar kėdžių kojos nebraižys grindų, galbūt verta paklijuoti paminkštinimus (jeigu jų nėra), o galbūt turite patvarias grindis arba kilimą po stalu ir tai visai neaktualu.

„Berry“ baldai

Nuotraukose esančius baldus rasite „Berry” salonuose ir www.berrybaldai.lt

Užsakymo nr.: PT_78610277