Gali pats įvertinti efektyvumą

Kasmet „Agrokoncerno“ įmonių grupės organizuojamos lauko dienos šiemet ypač populiarios – žemdirbiai aktyviai ieško sprendimų, kaip pagerinti derlių. Mažeikių rajone ūkininkaujantis Valdas Kundrotas pasakoja, jog šiemet savo laukuose kitiems ūkininkams parodė užaugintus žieminius kviečius.

„Pernai mano laukai mirko vandenyje, tad yra vietų, kur pasėliai atrodo prasčiau, bet vadovaujuosi „Agrokoncerno“ vadybininkų rekomendacijomis ir, nepaisant sausros, šiemet sekasi pakankamai neblogai. Svarbu augalams laiku atiduoti jiems reikalingas medžiagas – laiku purkšti augimo reguliatoriumi „Cycocel“, laiku patręšti“, - pasakoja V.Kundrotas.

Jis sako šiemet pradėjęs naudoti daugiau skystų trąšų ir jų naudojimas pasiteisino – kviečiai tikrai užaugo gražesni, matyt, skystas trąšas augalai geriau įsisavina, jas galima tolygiau paskirstyti.

V.Kundrotas džiaugiasi, kad skystų trąšų yra nemažas pasirinkimas – galima naudoti ir skystas azoto, sieros bei kitų maisto elementų preparatus, tad kiekvienas gali pasirinkti tai, kas jam reikalinga.

„Man labai patinka lauko dienos, tikrai būna naudinga,“ – jis pripažįsta, kad naudos gauna ne tik tie, kurie apsilanko apžiūrėti kitų ūkininkų laukų, bet ir tie, kurie priima svečius savo laukuose. Pavyzdžiui, pas V.Kundrotą buvo atvykę augalų apsaugos priemonėmis prekiaujančios įmonės BASF konsultantai.

„Jie iš karto atkreipė dėmesį, kad šiemet savaitę pavėlavau purkšti augalų apsaugos priemonėmis, ant vėliavinių lapų matėsi ligos požymių, tad man rekomendavo laikytis terminų. Taip pat parekomendavo kitų priemonių nuo miltligės. Tikrai naudingos tos lauko dienos“, - kalba Mažeikių rajono ūkininkas.

Dalijasi patirtimi

Akmenės rajono ūkininkas Gedas Adomaitis per „Agrokoncerno“ lauko dienas šiemet taip pat savo laukuose priėmė svečius. Augalininkyste užsiimantis ūkininkas sakė, jog jų ūkyje tręšiama kitaip, nei kituose ūkiuose, todėl „Agrokoncerno“ vadybininkai šiemet paprašė savo laukus parodyti kitiems žemdirbiams.

„Agrokoncerno“ lauko dienose siūlomi praktiniai sprendimai

„Pirmam purškimui šiemet naudojame iš „Agrokoncerno“ pirktas skystas azoto trąšas (KAS) ir augimo reguliatorių Cycocel 750, kuris pagerina augalų krūmijimąsi. Neteko girdėti, kad kiti taip darytų, todėl sutikome pasidalinti savo patirtimi ir parodyti, kokių rezultatų pasiekėme šį sausą pavasarį“, - pasakoja G.Adomaitis.

Jis kolegoms laukus rodė pirmą kartą, nors dalyvauja „Agrokoncerno“ lauko dienose bent pora kartų per metus.

„Dalintis informacija man negaila. Atvykę ūkininkai, matydami, kad mūsų pasėliai gerai atrodo ir gerai auga, noriai klauso, ką pasakoji – ką naudoji, ką dedi, kokį laiką renkiesi“, - samprotauja ūkininkas.

Anot jo, susitikimai lauko dienose labai padeda ūkininkams būtent dėl savo formos. Jose dalyvauja tiek naujų prekių pardavėjai, kurie pristato savo prekes, pasakoja jų savybes, naudojimo būdus, tiek ūkininkai, kurie jau išbandė tą produkciją. Galų gale, lauko dienos vyksta laukuose, kuriuose priemonės buvo naudotos, tad kiekvienas ūkininkas pats gali įvertinti pasiektus rezultatus.

„Kai ūkininkai išbando prekybininkų pristatomą produktą, jiems gali susidaryti visai kitas vaizdas, nei tvirtina gamintojai. Tarkime, yra geras produktas, bet jei jis naudojamas ne laiku, jis neleis pasiekti gerų rezultatų, gero derlingumo. Todėl svarbu pasirinkti ne tik produktą, bet ir panaudoti jį taip, kaip geriausia. Čia ir pasitarnauja kitų ūkininkų patirtis – jie tikrai neleis suklysti“, - kalba G.Adomaitis. Anot jo, lauko dienos naudingos ir pardavėjams, nes jie sužino, kaip praktikoje veikia produktai, kokių rekomendacijų reikėtų susilaikyti.

Objektyviai ir iš pirmų lūpų

„Agrokoncerno“ direktorius Edgaras Šakys sako, kad jau 13-ka metų organizuojamose lauko dienose visiems pakanka naudingos informacijos.

„Esame atsakingi už savo parduodamą produkciją, todėl norime ir patys ją išbandyti, ir sužinoti kuo įvairesnius atsiliepimus. Esame dėkingi ūkininkams, kurie kolegas įsileidžia į savo laukus, rodo pasiektus rezultatus, pasakoja vieni kitiems savo istorijas, dalijasi patarimais, klausia ir domisi“, - kalba „Agrokoncerno“ vadovas.

Prasidėję nuo kelių Lietuvos regionų, šiemet „Agrokoncerno“ lauko dienos vyksta visoje Lietuvoje. Didžiausias renginys, kur bus pateikta daugiausia informacijos, kur bus kalbama apie įvairias augalų veisles ir naudojamas medžiagas, vyks birželio 29 dieną Naisiuose.

„Lauko dienose laukiame kuo daugiau dalyvių, nes čia galima sužinoti tikrai objektyvią ir patikrintą informaciją, kuri pateikiama ne spalvotuose lankstinukuose, o tiesiai iš kolegos lūpų, su jo vertinimu“, - nauda neabejoja E.Šakys.

Užsakymo nr.: PT_78233803