Investuoti į paskolas asmenims ar verslui Lietuvoje galima per tarpusavio skolinimo ir sutelktinio finansavimo platformas. Jų pagalba žmogus ar verslas pateikia paskolos paraišką, o ją finansuoja tokiose platformose užsiregistravę investuotojai.

Platformos yra tarpininkės tarp paskolų gavėjų ir jiems skolinančių žmonių, kaip prekybos centrai yra tarpininkai tarp daržovių augintojų bei jų pirkėjų. Lietuvos Banko prižiūrimos platformos tikrina besiskolinančiųjų kredito reitingą, istoriją, patvirtina arba atmeta paskolos paraišką.

Sprendimą skolinti pinigus priima pats investuotojas, pasirinkdamas jam tinkamą rizikos ir galimos grąžos lygį. „Vidutinės palūkanos, kurias mūsų platformoje uždirba investuojantys į paskolas asmenims yra 20,5 proc. Skolinantys verslui per „FinBee Verslui“ gali tikėtis 14 proc. metinių palūkanų. Tai yra labai solidi grąža investuotojams“, - sako tarpusavio skolinimo platformos „FinBee“ vadovas Laimonas Noreika.

Anot jo, dėl itin griežtos paskolų gavėjų atrankos, daugiau nei 90 d. vėluojančių paskolų „FinBee“ yra vos 4,7 proc. Tai yra vienas geriausių rodiklių Europoje.

„Kiekvienas investuojantis į paskolas asmenims ar verslui mūsų platformoje gali rinktis vieną iš kelių galimų rizikos laipsnių – A, B, C ir D. Dažniau investuojantys į A ir B reitingo paskolas, rizikuoja mažiau, tačiau investicijų grąža yra kiek mažesnė. Dažniau besirenkantys C ir D reitingo paskolas, prisiima didesnę riziką, tačiau investicijų grąža yra didesnė“, - pasakoja L. Noreika.

Pasak jo, dauguma investuojančių į paskolas siekia subalansuotos grąžos, investicijas paskirstydami tarp visų A, B, C ir D rizikos tipo paskolų.

Mažiausia suma, kurią galima paskolinti asmeniui ar įmonei yra 5 eurai, todėl pradėti investuoti galima ir neturint didelio kapitalo. Iš tiesų, dauguma investuojančių į paskolas tam skiria iki tūkstančio eurų.

Tai yra žmonės, ieškantys alternatyvų indėliams bankuose, kuriuose šiuo metu laikomas lėšas „suvalgo“ infliacija. Tad išgirdus žodį „investuotojas“ derėtų įsivaizduoti savo kaimynę, bendradarbį ar senelį, nes būtent tokie žmonės sudaro daugumą investuojančių į paskolas platformose www.finbee.lt ir www.finbeeverslui.lt.

„Mūsų versle yra ypač svarbu surasti patikimus paskolų gavėjus, kurie galės laiku vykdyti savo įsipareigojimus. Būtent tam skiriame didžiausią dėmesį, visų pirma siekdami kokybės, o ne kiekybės. Kas iš to, kad platformoje bus daug paskolų pasiūlymų su viliojančiomis palūkanomis, jei jų vėliau niekas nemokės“, - klausia L. Noreika.

Pasak jo, patikimų skolininkų atrankai „FinBee“ ir „FinBee Verslui“ naudoja savo sukurtą klientų vertinimo sistemą, kurios kriterijai yra griežtesni, nei Lietuvos Banko nustatyti reikalavimai skolininkams. Rezultatas – filtrą praeina maždaug 8 iš 100 paskolų paraiškų.

„Investavimas į paskolas asmenims ar verslui yra rizika, kurią investuotojas visada prisiima pats. Prieš skolinant savo pinigus, visada skatiname įvertinti visas galimas aplinkybes ir galimybę, jog paskolos gavėjas gali vėluoti atsiskaityti. Kita vertus, turime tokią atrankos sistemą, kad tokių atvejų būtų kaip įmanoma mažiau“, - pabrėžia „FinBee“ vadovas.

Papildomai, su kiekvienu paskolos gavėju, „FinBee“ ir „FinBee Verslui“ sutartį pasirašo gyvai, o verslo paskolos yra suteikiamos tik su užstatu arba įmonės savininko asmenine garantija. Pasak L. Noreikos, tai yra unikali praktika Lietuvoje, suteikianti dar daugiau saugumo investuotojų pinigams.

Iš viso nuo veiklos pradžios 2015 m. rugpjūtį per „FinBee“ fiziniai asmenys ir įmonės pasiskolino virš 6,7 mln. eurų. Platformoje yra užsiregistravę virš 7 tūkst. investuotojų iš Lietuvos ir ES valstybių, kurie uždirbo 852 tūkst. eurų palūkanų.

Norintys investuoti į paskolas asmenims arba verslui, turėtų užsiregistruoti kaip investuotojai svetainėje www.finbee.lt. Per maždaug vieną darbo dieną patvirtinus asmens tapatybę, galima pradėti investuoti ir uždirbti.

Užsakymo nr.: PT_75678437