Verslo pradžia be paramos sudėtinga

Viena iš pernai lapkritį prasidėjusio projekto „Pagalba jaunam verslui Skuode“ savanorių Kristina Nikartienė pasakoja, kad pradėti naują veiklą be pagalbos yra sudėtinga, dėl to Skuodo jaunimo centro dvejus metus trunkanti iniciatyva jauniesiems verslininkams tapo tikra parama.

„Siekiant didinti Skuodo miesto gyventojų verslumą ir skatinti juos imtis savarankiškos veiklos, projekto metu parama suteikiama devyniems jauniems verslams. Projekto įgyvendintojai pirmiausia išsiaiškina, kokios paramos reikia kiekvienam besikuriančiam verslui, drauge ieškome reikiamų prekių, paslaugų, tvarkome reikalingus dokumentus“, – apie iniciatyvos įgyvendinimą pasakoja savanorė.

Pasak pašnekovės, projekto lėšomis remiami įvairūs smulkieji ar vidutiniai verslai, kurie teikia spaudos ant marškinėlių, lazerinio graviravimo ir nuotraukų spausdinimo, medienos apdirbimo, išvažiuojamosios prekybos, elektroninės prekybos, kirpyklos, fotografavimo, siuvimo, trenerių paslaugas.

Julitos Šiemaitės archyvo nuotrauka

„Projekto laikotarpiu jauniesiems verslininkams nupirkta ar išnuomota reikalinga įranga, suteiktos patalpos įrengti kirpyklą. Be to, buvo įsteigta pirmoji bendradarbystės erdvė Skuode, kurioje jau įsikūrė du jauni verslai.

Dalyviams taip pat rengiami mokymai ir konsultacijos teisiniais, finansiniais, rinkodaros, psichologiniais, verslo plano rengimo, buhalterinės apskaitos tvarkymo, elektroninės prekybos ir trenerių veiklos klausimais. Norime, kad pradedantiesiems verslininkams būtų suteikta kuo didesnė nauda, todėl siekiame, kad mokymus vestų savo srities profesionalai“, – džiaugiasi K. Nikartienė.

Nauda ir dalyviams, ir miestui

Pašnekovė dalinasi, kad įgyvendinant projektą labiausiai įsiminė jaunųjų verslininkų entuziazmas. „Veiklos pradžioje nusprendėme dalyviams įrengti dvi darbo vietas, tačiau nežinojome, kokios srities jaunas verslas jose dirbs. Tad mūsų įrengta patalpa buvo truputį panaši į niūrų biurą. Nustebome, nes joje norą vykdyti veiklą išreiškė dviejų labai skirtingų sričių atstovai – fotostudija ir siuvyklėlė. Vienintelis jų prašymas buvo leisti perstumdyti baldus. Po keleto dienų bendradarbystės erdvė tapo neatpažįstama. Ji buvo suskirstyta į kelias atskiras darbo zonas, atsirado meninių dekoro elementų, patalpos persismelkė kūrybiškumo dvasia ir tapo itin jaukios bei šiltos“, – prisimena pašnekovė.

K. Nikartienė įžvelgia didelį projekto potencialą ir tikisi, kad iniciatyvos metu sukurti verslai nenustos gyvuoti ir jam pasibaigus. „Tikime, kad suteikdami pagalbą jauniesiems verslininkams, prisidedame prie Skuodo miesto verslumo lygio didinimo bei gyventojų padėties darbo rinkoje gerinimo.“

Paprastai ir greitai suteikiama parama

Projekto metu įrengtoje bendradarbystės erdvėje įsikūrusi fotografė Julita Šiemaitė sako, kad ją nustebino, kaip nesudėtingai buvo skirta jos veiklai reikalinga parama, o verslui suteiktose patalpose visa fotografės darbui reikalinga technine įranga ir biuro baldais buvo pasirūpinta, todėl beliko pridėti tik mažas detales.

Projekto dalyvė taip pat pasakoja, kad aktyviai įsitraukė į jauniesiems verslininkams organizuojamus mokymus. „Dalyvavau psichologės vedamuose finansų planavimo mokymuose apie motyvaciją, darbą su klientais, laiko planavimą ir rezultatų siekimą užsiėmimuose. Taip pat ruošiamės vykti ir į kitus regionus, kur susipažinsime su jaunaisiais verslininkais ir jų vystomais projektais, pasidalinsime gerosiomis praktikomis ir pasisemsime naudingos patirties“, – pasakoja Skuodo gyventoja.

J. Šiemaitės nuomone, pradedantieji verslai susiduria su abejonėmis, ar jų veikla bus sėkminga, todėl bijo investuoti savo laiką ir lėšas. Tuo tarpu projekto dėka, dalyvė teigia jaučianti miesto bendruomenės palaikymą. „Finansine, mokymų ar patalpų forma suteikiama parama motyvuoja ir padrąsina veikti, leidžia patikėti, kad turimus planus tikrai pavyks įgyvendinti.“

Fotografė sako, kad neabejodama rekomenduotų ir kitiems jauniesiems verslams prisijungti prie panašių projektų, nes tai puiki proga išbandyti save. „Svarbiausia, jog įsitraukdamas verslininkas neturi ko prarasti, o galima nauda yra didelė. Dalyviams suteikiama psichologinė ir moralinė parama, bei sudaromos sąlygos įvertinti veiklos rezultatus“, – mintimis dalijasi jaunoji verslininkė.

Pranoko turėtus lūkesčius

Kita birželio mėnesį bendradarbystės erdvėje įsikūrusi jaunoji verslininkė Rūta Skiezgilienė, teikianti siuvimo paslaugas, džiaugiasi, kad siuvyklėlei suteiktomis patalpomis nemokėdama nuomos mokesčio galės naudotis net dvejus metus.

R. Skiezgilienė šiltai atsiliepia apie projekto organizatorių darbą ir pabrėžia, kad jauniesiems verslininkams leidžiama laisvai pasirinkti jiems reikalingos paramos formas.

Rūtos Skiezgilienės archyvo nuotrauka

„Su projekto dalyviais dirbantys specialistai visuomet suteikia reikalingą pagalbą, atsako į visus kylančius klausimus. Jų dėka niekada nesijauti vienas, turi su kuo pasitarti ir dalintis atsakomybe.Taip pat džiugina aiškiai ir informatyviai apie projekto siūlomas galimybes pateikiama informacija. Nustebau, kai sužinojau, kad atsižvelgiant į aktualias temas ir individualius poreikius, turėsime galimybę rinktis iš gausios mokymų ir konsultacijų įvairovės. Mažesnio miesto bendruomenei, kur mokymų ar paramos pasiūla maža, tokie projektai yra didelė paskata“, – veiklos nauda neabejoja jaunojo verslo atstovė.

Projektas finansuotas pagal ES fondų investicijų veiksmų programą, kurios tikslas – paskatinti piliečius būti aktyvius, savo miestuose kurti iniciatyvas ir taip mažinti socialinę atskirtį Lietuvoje. Daugiau apie galimybes inicijuoti projektus savo mieste ar bendruomenėje www.miestobendruomene.lt.

Užsakymo nr.: PT_88534255