SMK Aukštosios mokyklos studentė Ieva Cijūnėlytė ir alumnas, dabar ir dėstytojas, „CapitalBox” regiono vadovas Lukas Akucevičius – puikūs pavyzdžiai, kad nėra vieno teisingo kelio, o planai kartais ir turi likti tik planais. Pašnekovai būsimuosius studentus ragina į pasaulį žiūrėti plačiai atmerktomis akimis, nes galimybės kartais slypi ten, kur iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad jų nėra.

Planas nepasiteisino, bet svajonę rado kita forma


Šiandien Ieva sako gyvenanti savo svajonių gyvenimą ir vadina jį stebuklu. Kūrybos ir pramogų industrijų studijos SMK Aukštojoje mokykloje – įdomios ir leidžiančios save išpildyti. Tarptautinio konkurso „Muzikos Talentų lyga“ vedėjos darbas kažkada buvo tik tolima ir kukli mintis, o šiandien – realybė. Ir visu tuo ji gali džiaugtis tik todėl, kad nebijojo būti drąsia, nepagailėjo jau investuotų metų, nutraukė studijas kitoje aukštojoje mokykloje ir įstojo į SMK.

„Nuo mokyklos laikų labai tiksliai žinojau, kuo noriu būti ir atkakliai siekiau savo tikslo. Žinojau, kur noriu stoti ir ten patekau, tačiau labai greitai mano susikurtos svajonės dužo į šipulius – aš norėjau kurti meną ir juo dalintis, tačiau paaiškėjo, kad ketverius metus turėsiu jį kurti ne taip, kaip įsivaizdavau. Daug verkiau, buvo labai liūdna, tačiau išdrįsau nutraukti studijas, kurios neatitiko mano lūkesčių. Kaip šiandien paaiškėjo, tai buvo vienas geriausių sprendimų mano gyvenime“, – sako Ieva.

Ilgai krimstis mergina sau neleido ir greitai pradėjo nagrinėti galimas studijų alternatyvas. Naujų kelių ji ieškojo pačiu paprasčiausiu būdu – šiandien su šypsniu veide pasakoja, kad naują gyvenimo etapą ji pradėjo „Google“ paieškoje įvedusi frazę „ką daryti, kai mokeisi ne tą, ką norėjai?“.

 Ieva Cijūnėlytė, SMK Aukštosios mokyklos studentė

„Galbūt skamba juokingai, bet atsakymą gavau. Radau savo svajonę SMK, tik kita forma, kitu pavadinimu. Kartais nereikia išsigąsti pavadinimo, jis neturi žodis žodin atitikti svajonės. Ir ką jūs manote? Šiuo metu esu antrakursė ir kuriu meną, turiu galimybę jį rodyti, daryti tai, ką labai mėgstu. Tad nereikia išsigąsti, kad viskas nevyksta pagal planą. Nes planų yra labai daug. Nors sakoma nemesk kelio dėl takelio, tačiau savo takeliu kol kas einu labai sėkmingai. SMK atradau save ir čia siekiu savo svajonių. SMK siūlo plačias praktikos galimybes, dėstytojai yra draugiški, padedantys, patariantys. Visa tai man padėjo atsidurti ten, kur esu. Kartais galvoju, kad sapnuoju. Tad, jeigu tikrai taip yra, prašau manęs nežadinkite“, – sako Ieva.

Išankstinis nusistatymas – sėkmės priešas


Luko Akucevičiaus istorija – tikras pavyzdys, kad svarbiausia gyvenime – nebijoti eksperimentuoti ir neturėti išankstinių nusistatymų. Būtent stereotipai, mitai ir spaudimas eiti kitų pramintu ir, jų nuomone, vieninteliu teisingu keliu gali būti didžiausias sėkmės priešas.

„Renkantis studijas SMK Aukštoji mokykla nebuvo mano pirmasis pasirinkimas. Tačiau pirma stojimo banga – SMK. Antroji stojimo banga – SMK. Jaučiau didelį stresą, nes „ką, aš stosiu ten, kur nenoriu?“. Ir žinot ką, tai buvo vieni geriausių metų mano gyvenime! Aš norėjau studijuoti kultūros vadybą, o likimas mane atvedė į finansus. Ir labai gerai, nes pasirodo, kad menininko manyje visiškai nėra. Save pažinti galima tik bandant ir eksperimentuojant, todėl šiandien esu internetinės finansavimo platformos „CapitalBox” regiono vadovas. O savo žiniomis su studentais dalinuosi ir siekti jiems savo gyvenimo svajonių padedu kaip SMK Finansų ir investicijų valdymo studijų programos dėstytojas“, – sako L. Akucevičius.

 Lukas Akucevičius, SMK alumnas, dėstytojas, „CapitalBox” regiono vadovas

Būtent žodis „ieškantis“, Luko nuomone, geriausiai ir apibūdina SMK studentą. Savo paskaitose jis sulaukia ne tik jaunų ir drąsių asmenybių, tačiau ir profesiją po 20 metų darbo nusprendusių keisti ekspertų. Anot SMK dėstytojo, galimybės bandyti ir laisvė klysti bei save atrasti studentams SMK padeda surasti tikrąjį savo kelią – menininkai kartais save atranda finansuose, finansininkai kūryboje, grožio ekspertai logistikoje, o teisininkai slaugoje.

„Ieškokit savęs, bandykit, nudekit ir vėl bandykit. SMK puiki vieta save atrasti“, – studentams pataria SMK alumnas, dėstytojas, „CapitalBox” regiono vadovas L. Akucevičius.

Norint įgyti aukštąjį išsilavinimą - SMK galimi trys būdai


Siekiant suprasti, kokiu karjeros keliu eiti, būtina žinoti savo galimybes. O švietime vykstantys pokyčiai, atsiradęs privalomas matematikos egzaminas įneša daug sąmyšio ir nerimo abiturientų kasdienybėje. SMK Aukštosios mokyklos tikslas – padėti būsimiesiems studentams nusiraminti, suvaldyti stresą ir supažindinti su visais mokymosi keliais. O jų tikrai yra daugiau nei vienas.

SMK siūlo profesinį mokymą, trumpąsias studijas ir profesinio bakalauro studijas.

 Viktorija Palubinskienė, SMK Aukštosios mokyklos direktorė

„Profesinio mokymo pakopoje galima labai greitai įgyti reikalingų įgūdžių darbo rinkoje – videofilmavimo, montavimo, reklamos kūrimo, masažuotojo ir kt. Trumpojo ciklo studijos skirtos jau įgijusiems išsilavinimą, turintiems profesinio mokymo diplomą ir norintiems praplėsti žinias. Aukštojo mokslo studijos leidžia įgyti profesinį bakalaurą. Nė vienas mokymosi būdas nėra pranašesnis už kitą – visi jie yra geri ir suteikiantys reikalingų žinių. O susidėliojus atitinkamą studijų planą, galima studijuoti dviejose arba trijose pakopose paeiliui (pereinant nuo vienos pakopos iki kitos dažniausiai trumpėja studijų trukmė) ir galiausiai įgyti aukštojo mokslo diplomą“, – dalijasi V. Palubinskienė, SMK Aukštosios mokyklos direktorė.

Išankstinis priėmimas į SMK Aukštąją mokyklą jau prasidėjo. Registruokis studijų konsultacijai, daugiau apie SMK Aukštąją mokyklą čia: https://www.smk.lt/

Susipažinti su SMK Aukštosios mokyklos programomis, dėstytojais bei priėmimo reikalavimais SMK būsimuosius studentus kviečia balandžio 24 d. Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje vyksiančioje atvirų durų dienoje.