Vienas iš būdų – gręžtis ir mokslą, inovacijas ir tiksliuosius sprendimus, kurie padeda efektyviau spręsti problemas bei ekonomiškiau užauginti sveiką ir kokybišką derlių.

Tiria augalus visoje Lietuvoje

„Agrokoncerno“ įmonių grupė, kuri šiemet švenčia 30-ąsias veiklos metines, tradiciškai sezono pradžioje ūkininkams organizuoja Lauko dienas, kurių tikslas – pasidalinti sukauptomis žiniomis ir patirtimi. Iš viso buvo suorganizuota daugiau nei 20 susitikimų su žemdirbiais iš skirtingų šalies regionų. Šiuo metu pažangiausi šalies ūkininkai dalyvauja baigiamajame renginyje – Didžiosiose lauko dienose, kurios Kauno rajone, Babtuose, vyksta net tris dienas.

Edgaras Šakys

Pasak įmonės „Agrokoncernas“ direktoriaus Edgaro Šakio, šiemet renginys yra net du kartus didesnis. Jame ūkininkai kviečiami ne tik susipažinti su Inovacijų ir tyrimo centro „AgroITC“ komandos atliktais tyrimais, sužinoti apie siūlomus sprendimus ir rekomendacijas, bet ir gyvai apžiūrėti tyrimų laukuose esančias skirtingas, skirtingomis technologijomis užaugintas kultūras, taip pat sudalyvauti žemės ūkio technikos demonstracijose.

„Esame vieni iš agrosektoriaus lyderių, kurie aktyviai investuojame į mokslą. Šiemet mūsų mokslinis padalinys „AgroITC“ švenčia penktąsias veiklos metines. Kasmet į jo veiklą investuojame daugiau nei milijoną eurų, dar tiek pat skiriame ūkininkų lojalumo programai. Tyrimų laukelių skaičius, vien per šiuos metus išaugo trigubai. Dabar jų turime daugiau nei tris tūkstančius visoje Lietuvoje“, – skaičiuoja E. Šakys.

Bandymai ir tyrimai visus metus yra atliekami ne tik tyrimų laukeliuose, bet ir realiuose ūkiuose. „Agrokoncerno“ įmonių grupė jau yra investavusi daugiau nei 5 milijonus eurų į „Ateities ūkį“, kurį pirmąjį pasiekia inovacijos, nauji produktai ir pažangiausios technologijos.

„Šiandienos ūkininkui reikia vis daugiau žinių ir kompleksinių sprendimų. Todėl dabar yra kaip niekada svarbu stiprinti bendruomenę, dalintis patirtimi ir gerąja praktika. Patys esame žemdirbiai, susiduriame su lygiai tokiomis pačiomis problemomis kaip ir kiti šalies ūkininkai. Todėl daug investuojame į mokslą, tyrimus bei tiksliąsias technologijas, kad galėtumėme efektyviau susidoroti su iššūkiais, kurių vis daugėja“, – sako E. Šakys.

Ieško atspariausių veislių

Su ūkininkais aktyviai bendraujantis „Agrokoncerno“ komercijos direktorius Arnas Radzevičius teigia, kad nors metai ir sudėtingi, vis tik yra sprendimų, kaip galima padėti augalams. Teisingai pasirinktos priemonės gali padėti augalams ištverti stresines sąlygas.

Arnas Radzevičius

„Įsitikinome, kad mūsų rekomendacijos veikia. Net ir sausros sąlygomis rezultatai yra matomi. Mūsų stiprybė yra, kad neapsiribojame tik vienu regionu. Pavyzdžiui, rapsų kolekcijas auginame net 32 skirtingose Lietuvos vietose. Tai mums padeda stebėti, kurios veislės yra atspariausios stresui, kurį šiuo metu patiria augalai“, – sako A. Radzevičius.

Jis neabejoja, kad veislių tyrimai – ypač svarbi kryptis, kuri gali padėti rasti mūsų klimato sąlygoms tinkamiausias ir atspariausias veisles.

Daug dėmesio yra skiriama ir veislių kokybės tyrimams. Inovacijų ir turimų centro „AgroITC“ komanda siekia atrasti veislę ir pritaikyti jai auginimo technologiją, kuri padėtų padidinti baltymų kiekį grūduose. Tokie grūdai bus reikalingi Šiaurės Lietuvoje projektuojamai vienai moderniausių giluminio grūdų perdirbimo gamyklai „Agrokoncernas GDP“.

Kaupiami duomenys padeda išvengti klaidų

Inovacijų ir tyrimų centrui „AgroITC“ nuo pat jo įkūrimo vadovaujanti dr. Eglė Petraitienė pasakoja, kad viso sezono metu komanda renka, generuoja ir apdoroja duomenis. Taip pat ūkininkams yra reguliariai, kartu su įžvalgomis ir rekomendacijomis teikiamas monitoringas. Remdamiesi jame pateikta informacija žemdirbiai gali iš karto reaguoti ir savo ūkio laukuose atlikti reikalingus darbus.

Eglė Petraitienė

Mokslinis padalinys išbando įvairiausias skirtingas technologijas, jas vertina, testuoja produktus ir atlieka daugybę kitų tyrimų. Visa šia informacija „AgroITC“ dalijasi ir su šalies ūkininkais.

„Taip pat ieškome optimaliausių augalų mitybos sprendimų. Kadangi trąšos yra brangios, tręšimui naudojame skirtingą azoto kiekį ir stebime augalus atlikdami įvairius stebėjimus, tirdami jų cheminę sudėtį. Iš šių rezultatų galime parengti rekomendacijas optimaliam tręšimui, kuris padėtų tinkamai pamaitinti augalus ir užtikrintų gerą derlių“, – pasakoja dr. E. Petraitienė.

Ilgametę patirtį turinti augalų ekspertė prisimena, kad būtent prieš penkerius metus taip pat buvo labai panaši sausa vasara. Tuo metu išsaugoti derlių padėjo taikyta augalų mitybos per lapus technologijos taikymas skirtingais augalų augimo tarpsniais.

„Sausringu periodu augalai maitinasi ir maisto medžiagas traukia labiau per antžeminę dalį. Tai reiškia, kad kai nėra drėgmės, augalas labiau maitinasi per lapus, o ne per šaknis. Todėl būtent taikydami augalų mitybos per lapus technologiją galėjome padėti augalams sumažinti stresą“, – pasakoja specialistė.

Dr. E. Petraitienė atkreipia dėmesį, kad šiemet ypač palankios sąlygos veistis kenkėjams, todėl šį sezoną tai irgi yra ypač opi problema. Ją apsunkina ir tai, kad dėl griežtėjančių reikalavimų iš rinkos yra išimami ūkininkams įprasti produktai, o juos keičiant kitais reikia laiko išsiaiškinti jų veikimo principus ir poveikį.

Žemės ūkio technika juda robotizacijos link

Lauko dienose šiemet daug dėmesio skiriama ir žemės ūkio technikai, tiksliosios žemdirbystės sprendimams. Pasak įmonės „Agrokoncerno technika“ direktoriaus Mindaugo Lapatkino, ūkininkai aktyviai domisi padargais, kurie atlieka kelias funkcijas vienu metu.

„Žemės ūkio technikos gamintojai, reaguodami į Žaliojo kurso reikalavimus, pateikia sprendimus, kurie padėtų vienu metu atlikti kelias operacijas – pavyzdžiui, dirbti žemę ir kartu sėti tarpines kultūras. Arba dirbti žemei ir kartu tręšti augalus. Taip jungiant kelias operacijas galima sumažinti jų skaičių, o tuo pačiu – ir kaštus. Tokia technika padeda ūkininkauti ekonomiškai kur kas efektyviau“, – sako M. Lapatkinas.

Mindaugas Lapatkinas

Šiuolaikinė žemės ūkio technika yra neatsiejama nuo tiksliųjų technologijų. Ūkininkai aktyviai domisi sėjamosiomis, kurios gali sėją atlikti kintama norma. Taip pat sparčiai populiarėja tikslieji azoto sensoriai, kurie yra tvirtinami prie žemės ūkio technikos. Jie esamuoju laiku skenuoja lauką, įvertina augalų būklę ir pagal tai paskirsto azoto trąšas. Tokiu būdu augalai yra tręšiami kintama norma pagal poreikį – ten kur reikia ir kiek reikia.

Kauno rajone vykstančiose Lauko dienose ūkininkai turi galimybę stebėti ir pirmojo Baltijos šalyse roboto „AgXeed“ darbą. Įmonės „Agrokoncerno technika“ komanda dalijasi savo patirtimi ir pirmaisiais rezultatais.

Lauko dienos

„Esame sukaupę jau nemažai duomenų. Kaip ir tikėjomės, pradžia kėlė iššūkių, kol išmokome jį programuoti, tinkamai suformuluoti užduotis. Tačiau jau dabar galime teigti, kad jis yra gerokai našesnis nei standartiniai tokios galios traktoriai. Žiūrint į ateities perspektyvas robotizacija į žemės ūkį žengia sparčiais žingsniais, todėl netolimoje ateityje net galingiausi traktoriai veiks panašiu principu“, – prognozuoja M. Lapatkinas.

Kauno rajone Babtuose vykstančiose Didžiosiose lauko dienose „Agrokoncerno“ įmonių grupė per tris dienas tikisi sulaukti virš 700 žemdirbių, su kuriais dalinsis sukauptomis žiniomis, tyrimų rezultatais ir sprendimais, kurie padėtų įveikti kylančius iššūkius ir užauginti sveiką bei kokybišką derlių.