vynuogės

89 straipsnių

Vynuogė (angl. grape, rus. виноград) – mėsinga vynmedinių (Vitaceae) šeimos vynmedžių (Vitis) uoga. Uogos auga sudėtinėse kekėse (iki 300 uogų kekėje), uogos gali būti juodos, mėlynos, auksinės, žalios, purpurinės, raudonos, rausvos, rudos, baltos spalvos.

Kai vynuogės numeta lapus (tik jokiu būdu ne anksčiau, kitaip iš augalų stiebų ims sunktis skystis, o to tikrai negalima išprovokuoti), reikia patrumpinti per metus išsistiebusius jų ūglius. Keletą nupjautų vynuogių ūglių pravartu pasilikti kaip auginius, kitaip – gyvašakes, kurias vėliau bus galima...

Lietuva tapo oficialia vynmedžius auginančia šalimi, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Tai atvėrė galimybę registruoti vynuogynus ir gauti ES paramą (iki šiol vynuogininkystė Lietuvoje nebuvo remiama), teigiama VMVT pranešime.

Vynmedžiai arba tiesiog vynuogės – pakankamai gajūs, tačiau kartu ir lepūs, šviesomėgiai, priežiūros ir žinių reikalaujantys augalai. Selekcininkų dėka, mūsų šalyje jau galime auginti įvairias vynuogių veisles, o ir vynuogynų, nors ir nedidelių, pamažu daugėja.

Užkandžiai tarp pagrindinių valgymų malšina alkį ir suteikia organizmui visų reikiamų medžiagų. Žinoma, svarbu sumaniai pasirinkti patiekalus užkandžiams ir būti pasiruošusiems, kai užklumpa alkis. Daugybė sveikų užkandžių yra ne tik vertingi, bet ir gardūs. Dietologai parinko 10 užkandžių, kurie pa...