Kai vynuogės numeta lapus (tik jokiu būdu ne anksčiau, kitaip iš augalų stiebų ims sunktis skystis, o to tikrai negalima išprovokuoti), reikia patrumpinti per metus išsistiebusius jų ūglius. Keletą nupjautų vynuogių ūglių pravartu pasilikti kaip auginius, kitaip – gyvašakes, kurias vėliau bus galima...
vynuogės
89 straipsnių
Vynuogė (angl. grape, rus. виноград) – mėsinga vynmedinių (Vitaceae) šeimos vynmedžių (Vitis) uoga. Uogos auga sudėtinėse kekėse (iki 300 uogų kekėje), uogos gali būti juodos, mėlynos, auksinės, žalios, purpurinės, raudonos, rausvos, rudos, baltos spalvos.
Izraelio žemėje vargiai rasite javų – vanduo per brangus, kad juos apsimokėtų auginti. Todėl ieškoma kur kas brangesnių kultūrų. Viena iš tokių datulės – mažame plote galima užauginti derlių, jį parduoti, dažnai netgi eksportui, ir taip plantacijoje išlaikyti dešimtis žmonių.
Auklė išvardijo, kokių produktų neduotų vaikams iki šešerių, nes jiems toks maistas mirtinai pavojingas (1)
Vaikams reikia siūlyti įvairių valgių ir maisto produktų – taip plečiasi jų skonio paletė, jie susipažįsta su naujomis tekstūromis bei skoniais. Savaime suprantama, kad vaikai būtų sveiki, jiems reikia subalansuotos mitybos, kurioje būtų įvairių maistinių medžiagų. Vis dėlto yra maisto produktų, kur...
Netoli Tauragės, Trepuose, savo dienas leidžia sutuoktiniai Eglė ir Marius Jankauskai. Abu jie dirba Tauragės pasienyje, o po darbų ūkininkauja buvusioje senelių sodyboje. Prieš beveik 20 metų Marius čia pasodino pirmuosius vynmedžius, o kiek vėliau – ir šilauoges.
Ruduo toli gražu nėra visų uogų sezono pabaiga – saldžiosioms vynuogėms tai pats šviežio derliaus startas. Nors dėl nemažo cukraus kiekio šios uogos dažnai sulaukia kritikos, dietistė Vaida Kurpienė jų demonizuoti nelinkusi. Ji pabrėžia, kad viską lemia suvalgomas vynuogių kiekis, o saikingai mėgauj...
Netoli šiaurės vakarų Italijos Asčio miestelio, pagarsėjusio savo vynuogynais ir putojančiu baltuoju vynu, Alberto Mossino pradėjo auginti kai ką kita – kukurūzus.
Statybų inžinerijoje dirbusi vilnietė Ina Grecka šiandien save vadina ūkininke. Prieš trejus metus nusipirkusi penkių hektarų sklypą, šiandien moteris jame augina kelių rūšių uogas, iš kurių didžiausią plotą užima vynuogės.
Beveik kas antrame sode yra vynmedžių, bet žmonės neretai nemoka jų tinkamai genėti, todėl derlius būna mažesnis nei tikimasi. Portalas „Maakodu“ pasakoja, ką reikia žinoti.
Vynuogių auginimas Lietuvoje sparčiai populiarėja. Todėl patyrusių Lietuvos vynuogininkų klausiame, kaip pasirinkti tinkamas veisles, kur įsirengti vynuogyną ir kada geriausias laikas sodinti sodinukus.
Artėjant vasariui vynuogės pereina į priverstinės ramybės fazę, tačiau palankioje temperatūroje jos gana greitai „atsibunda“. Reikėtų nepraleisti šio momento, nes tai palankus metas vynuogių auginiams įšakninti ir labai greitai turėti vynmedžių sodinukų.
Žemės ūkio ministerija parengė taisykles, kaip ateinančius penkerius metus bus finansuojamos investicijos į vynuogynų įkūrimą, vynuogių auginimą, jų perdirbimą ir vyno gamybą.
Joachimas Herzas, vynuogininkas iš Elzaso (Prancūzija). Jo mažas vynuogynas šeimai priklauso jau šeštą kartą, o pačiame regione, kaip teigia ūkininkas, ši kultūra auginama apie du tūkstančius metų.
Lietuva tapo oficialia vynmedžius auginančia šalimi, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). Tai atvėrė galimybę registruoti vynuogynus ir gauti ES paramą (iki šiol vynuogininkystė Lietuvoje nebuvo remiama), teigiama VMVT pranešime.
Vynmedžiai arba tiesiog vynuogės – pakankamai gajūs, tačiau kartu ir lepūs, šviesomėgiai, priežiūros ir žinių reikalaujantys augalai. Selekcininkų dėka, mūsų šalyje jau galime auginti įvairias vynuogių veisles, o ir vynuogynų, nors ir nedidelių, pamažu daugėja.
Vynuogės – vienos saldžiausių uogų, todėl dažnai klaidingai manoma, kad jos visai nevertingos. Tačiau prasidėjus rudens vynuogių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą ir sako, kad vynuogės pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, yra pu...
Neseniai žurnale „Foods“ publikuotame išsamiame tyrime prieita išvados, kad ilgalaikis vynuogių vartojimas pelių mityboje lėmė unikalius jų genų raiškos modelius, sumažino kepenų suriebėjimą ir pailgino gyvūnų, vartojusių daug riebalų gausaus vakarietiško maisto, gyvenimo trukmę.
Liepos 7 d. Portugalijos Duro upės slėnyje netoli Oscaro Quevedo vynuogyno „Quinta da Alegria“ kilo gaisras. Vidurnaktį jį jau supo liepsnos. Išdegė pakraščiuose augantys vynmedžiai – apie hektarą viso ploto. 39-erių metų O. Quevedo sako gyvenime nematęs tokio didelio ir greitai plintančio gaisro pa...
Prieš ketverius metus vežant pirmuosius vynuogių sodinukus į Ilzenbergo dvarą, gegužę iškritęs sniegas sukėlė nerimą, ar tikrai pavyks čia puoselėti vynuogyną.
Užkandžiai tarp pagrindinių valgymų malšina alkį ir suteikia organizmui visų reikiamų medžiagų. Žinoma, svarbu sumaniai pasirinkti patiekalus užkandžiams ir būti pasiruošusiems, kai užklumpa alkis. Daugybė sveikų užkandžių yra ne tik vertingi, bet ir gardūs. Dietologai parinko 10 užkandžių, kurie pa...
Vienomis saldžiausių laikomos vynuogių sultys drąsiai galėtų pretenduoti į deserto kategoriją – jos dažnai naudojamos įvairiems kokteiliams bei saldumynams ruošti, rašoma pranešime spaudai. Vis dėlto, vynuogės yra ne tik saldžios, bet ir pasižymi naudingais vitaminais bei mineralais. Kodėl verta var...