Ruduo sodininkams kone tos pat darbingas metas, kaip ir pavasaris. Tad dauguma dairosi ką naujo gėlynuose ar soduose pasodinti. Ir žinovų patarimų teiraujasi, kuo gėlynus puošti ir kaip gausesnio derliaus sulaukti, praneša LNK žinios.
trešnės
43 straipsnių
Liepą ketvirtadieniais į Veisiejų turgų suvažiuoja tie pirkėjai, kurių paskui turgaus prekiautojai ilgėsis visus metus – paežerių ir pamiškių sodybose poilsiaujantys didmiestiečiai. Būtent jų labiausiai laukia sendaikčių ir šviežių uogų bei daržovių pardavėjai, nes dzūkus šiurpinančios kainos jiems ...
Vasara kvepia sunokusiomis saldžiomis trešnėmis ir vyšniomis. Kol uogų sezonas dar pačiame įkarštyje, godžiai prisiragavę nepamirškite pasiruošti ir atsargų žiemai – saldūs trešnių kompotai ar malonia rūgštele gomurį kutenančios vyšnių uogienės taps puikiu vasaros prisiminimu ir šaltuoju metų laiku....
Sodininkė iš Estijos iškabino savo sode senų magnetofono garsajuosčių juostelių.
Panašios į vyšnias, bet labiau mėgstamos dėl savo saldumo ir švelnumo – taip apibūdinamos trešnės, kurios jau gausiai randamos šalies parduotuvėse. Vasaros sodų karalienėmis tituluojamos trešnės savo populiarumu pastaruoju metu netgi nurungia bananus.
Pirmosios vyšnios – ženklas, kad vasara įsibėgėjo. Tai – itin mėgstamos šiltojo sezono uogos, be kurių vasara sunkiai įsivaizduojama. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šviežio derliaus vyšnių pirkėjams siūloma jau pačioje liepos pradžioje, o jų populiarumą rodo ir ...
Per pirmą šio sezono uogų aukcioną Japonijos Aomori prefektūroje birželio 25 dieną buvo pasiektas naujas trešnių kainos rekordas. Dėžutė su 15 „Juno Heart“ veislės trešnių uogų buvo parduota už ¥600 tūkst. (apie 4 240 eurų). Pernai analogiška dėžutė buvo paimta už ¥450 tūkst., praneša The Asahi Shim...
Šiltą ir saulėtą vasaros dieną išties smagu gardžiuotis raudonomis ir prisirpusiomis trešnėmis. Tačiau norint jas panaudoti maisto pagardams, teks atsikratyti viduje esančių kauliukų. Štai keli būdai, kurie padės juos paprastai pašalinti.
Šviežio derliaus trešnės jau atkeliavo į parduotuvių lentynas. Trešnės – vienos tų uogų, be kurių neįsivaizduojamas šiltasis sezonas. Nors trešnes dažniausiai valgome kaip sveiką ir skanų užkandį – jomis pagardinti galima ir kitus patiekalus: desertus, salotas, gaminti įvairiausius padažus.
Pamatęs trešnių kilogramą po 35 eurus analitikas atliko kainų palyginimą ir konstatavo: lietuviškų verslininkų stebuklas (29)
Lietuvoje pirmųjų trešnių kilogramas, kai jos buvo gabenamos iš Peru, kainavo 40 eurų, dabar, kai uogos prisirpo Ispanijoje, kaina krito iki 35 eurų.
Infliacija atnešė dar neregėtas ankstyvųjų uogų, atvežamų iš tolimų šalių, kainas. Pirmosios ant mūsų prekystalių pasirodžiusios trešnės kainavo iki 40 eurų už kilogramą.
Paskutinėmis kovo dienomis ir balandžio pradžioje į Pietų Lietuvos turgavietes suvažiuoja vis daugiau vaismedžių sodinukų pardavėjų, tačiau dzūkai neskuba išlaidauti – paklausia kainos, pasidairo ir užsimena, kad Lenkijoje medeliai kainuoja pigiau.
Paroda „Ką pasėsi“ žymi sodinukų prikimo ir sodinimo pradžią. Tai laikas, kai sodą praplėsti galima šiek tiek pigiau –dabar sodinami ir puikiai prigyja medeliai, išauginti atvirame grunte. Jie kur kas pigesni už auginamus konteineriuose.
Socialiniame tinkle „Facebook“ įsiplieskė diskusija dėl vaisių ir daržovių kainų, o netrukus pastebėta ir netikėta nauja praktika – pardavinėti po vieną trešnę, slyvą ar braškę. Prekybininkai patikino, kad toks pasiūlymas tikras ir paaiškino jo logiką.
Vargina aukštas kraujo spaudimas? Mokslininkai teigia, kad kai kurie maisto produktai gali iš karto sumažinti kraujospūdį, o teigiamas poveikis išlieka ilgalaikėje perspektyvoje. Ar žinote, kokie tai produktai?
Žiemą sodininkams daugiau darbo namuose nei lauke, kur tamsu ir šalta. Kita vertus, net ir sausį atsiranda darbų sode.
Po šalto pavasario ir karštos vasaros sodininkai susidūrė su įdomia padėtimi – kai kurios tradicinės kultūros tiesiog nebedera, arba užderėję ir pradėję augti vaisiai po lietaus nukrinta.
Lietuviai vis dažniau savo pirkinių krepšelius papildo ne tik egzotiškais vaisiais, bet ir vietiniuose soduose subręstančiomis gėrybėmis. Puikus to pavyzdys – slyvos bei trešnės. Prie augančio jų populiarumo prisideda dešimtmečius tobulinami panaudojimo būdai bei nauda sveikatai.
Medžių sodinimas įmonės jubiliejaus ar svarbaus įvykio proga yra ne tik graži tradicija, bet ir prasmingas aktas, kuriuo prisidedama prie klimato kaitos padarinių švelninimo – medžiai absorbuoja anglies dvideginį ir švarina orą.