Šiuolaikinė visuomenė vis daugiau dėmesio skiria sveikai mitybai, todėl stengiasi, kad šaldytuvuose netrūktų kokybiškų ir sveikatai naudingų produktų. Apie tai labai daug gali pasakyti etiketės, į kurias dėmesį atkreipia tikrai ne kiekvienas. Todėl Delfi siūlo kartu atidžiau paanalizuoti maisto prod...
sveika mityba
421 straipsnių
Naujausiame tyrime, publikuojamame mokslo žurnale „Journal of the American Nutrition Association“, teigiama, kad becukrė kramtomoji guma yra tiesiogiai susijusi su sveikesne mityba.
Parduotuvėse pasirodę pirmieji švieži ridikėliai ir salotos praneša apie artėjančio pavasario pradžią. Artėja laikas, kuomet galėsime praturtinti savo mitybą vitaminais, mineralais ir kitomis medžiagomis. Tačiau ar pagerės jūsų sveikata nuo pavasario gėrybių?
Sojų pienas gali padidinti krūties vėžio riziką. Maistas be riebalų yra sveikesnis nei riebus maistas. Veganams ir vegetarams trūksta baltymų. Sveika mityba apipinta įvairiausių mitų. „The New York Times“ 10 geriausių JAV mitybos specialistų uždavė paprastą klausimą: koks mitybos mitas turėtų išnykt...
Viskas turi būti subalansuota, net ir kalbant apie sveikus ir naudingus įpročius jūsų gyvenime.
Sveika mityba daugeliui asocijuojasi su griežtomis dietomis, ribojimais, tam tikrų produktų atsisakymu. Atrodo, kad sveikai maitintis yra sunku. Bet ar tikrai? Apie tai Europos sveikos mitybos dienos proga tiesioginėje transliacijoje kalbėjo Santaros klinikų gydytojos dietologės Evelina Cikanavičiūt...
Gastroenterologas ir dietistė išsamiai paaiškino, ką daryti, kad refliuksas nepaverstų gyvenimo kančia (3)
Nuolatinis deginimo jausmas skrandyje, pykinimas, gerklės skausmas ir negalėjimas valgyti – su tokia situacija susidūrė 28 metų Marija. Ji, kaip ir kas penktas asmuo Vakarų pasaulyje, gyvena su refliuksu. Vieni gali į jo vis pasirodančius simptomus nekreipti dėmesio, tą darė ir Marija, kol refliuksa...
Gyventi ilgai ir kuo ilgiau išlikti sveikiems – ne vieno svajonė. Jau seniai pastebėta, kad šiuolaikiniai žmonės sensta nebe taip sparčiai, kaip jų tėvai ar seneliai. Dažnai galima išgirsti, kad šiais laikais „40 metų yra naujieji trisdešimt“.
Sulaukusi 50 metų dažna moteris pagalvoja apie tai, kaip sustabdyti senėjimo procesą. Šiame amžiuje svarbu atidžiau stebėti savo mitybą.
Protarpinis badavimas gali būti itin gera priemonė, padedanti deginti riebalus ir lieknėti, o kartu jausti mažesnį alkį. Visgi ši mityba turi ir tam tikras savo taisykles, tad jos laikydamiesi galite padaryti ir klaidų.
Organizmo detoksas, arba paprasčiau – valymas, yra viena iš dabartinių sveikatingumo tendencijų, tikina integralios sveikatos mentorė Reda Vitkutė. Anot jos, tai itin naudinga sveikatai, nes mūsų kūnui iš tiesų reikia padėti atsinaujinti ir apsivalyti. Specialistė rekomenduoja apie organizmo valymą ...
Tiršti kokteiliai iš trintų vaisių, daržovių, riešutų, kuriuos jau įpratome vadinti glotnučiais, nuolat skubančių žmonių mityboje išsikovojo gal net svarbesnę vietą nei sumuštiniai. Mat tai ne tik greitas ir patogus būdas numalšinti alkį – glotnučiai dažnai laikomi ir sveikos mitybos simboliu. Vis d...
Dauguma kiaušinius valgo ne taip – Vaida Kurpienė vardina 5 priežastis, kodėl verta pakeisti įsisenėjusius įpročius: kūnas tikrai padėkos (8)
JAV ir Vakarų Europos šalių mokslininkai, atlikę baltymų ir angliavandenių lyginamuosius tyrimus, teigia, kad iš ryto yra sveikiau valgyti baltyminius pusryčius, pavyzdžiui, omletą ar varškę, nes jų vertinimu, tokie pusryčiai leidžia ilgiau jausti sotumą, nei suvalgius angliavandenių. Tačiau dietist...
Pupelės – tai pupinių šeimos augalas, o jų rūšių pasaulyje yra net apie 50. Pupeles bent kartą esame ragavę kiekvienas. Vis dėlto, ne visi pupeles mėgsta ir tikrai ne visi jas vartoja. Pupelių simpatikai apie jų naudą dažniausiai žino, tačiau tie, kurie šių daržovių nemėgsta, turėtų suklusti. Tai – ...
Ar pigesnė mityba gali būti pilnavertė? Kada galima rinktis produktą, kainuojantį mažiau, o kada taupyti savo sveikatos sąskaita tiesiog nereikėtų? Kartu su mitybos mokslininke Lauryna Nelkine keliavome į prekybos centrą apsipirkti bazinių maisto produktų. Mūsų pirkinių sarašas: miltai, pienas, maka...
Dažnas nusprendžia maitintis sveikatai palankiau, tačiau jau po savaitės ar kelių grįžta prie senųjų mitybos įpročių. Kodėl taip nutinka? Ką daryti, kad sveikesni mitybos pasirinkimai išliktų visą gyvenimą, o ne tik ribotą laiką, kol pavyksta iškęsti atsisakius mėgstamo maisto? Apie tai interviu pas...
Pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis. Tai žinome dar nuo vaikystės, tačiau įgusti reguliariai valgyti pusryčius pavyksta ne visiems. Kaip valgymą rytais paversti savo auksine taisykle? Jums gali padėti šie penki paprasti mitybos specialisto patarimai.
Žmonės vis labiau domisi įvairiomis dvasinėmis praktikomis, netradicine medicina. Štai ne vienas renkasi pasninkauti per Ekadašį, nors ši praktika į Lietuvą atėjo ne taip jau seniai. Ekadašis – tai tradicinė pasninko diena vedų kultūroje, kuri būna vienuoliktą dieną po pilnaties ir vienuoliktą dieną...
Kelios svarbios priežastys, kodėl reikėtų rinktis Viduržemio jūros dietą: nauda bus ne tik sveikatai
Viduržemio jūros dietos pagrindą sudaro daugiausia augalinės kilmės produktai (nekrakmolingos daržovės, ankštiniai, vaisiai, riešutai), alyvuogių aliejus, todėl mityboje, paremtoje Viduržemio jūros dietos principais gausu antioksidantų, turinčių priešuždegiminį ir antimikrobinį poveikį bei stiprinan...
Vaikų primaitinimas yra aktuali tema kiekvienai šeimai, tačiau neretai tai tampa vienu didžiausių iššūkių, su kuriais augindami mažylius susiduria tėvai. Apie tai diskutavo ir savo patirtimi dalijosi nuomonės formuotojos: profesionali dietistė Dalia Lenkutienė, Medeina Andriulienė bei vaikų mitybos ...