Užkandžiui, pietums ar vakarienei – progų patiekti keptus smidrus netrūksta. Būtinai pasinaudokite proga paragauti šių daržovių – dabar jų derliaus metas. Patiekite keptus smidrus su gaiviu burokėlių padažu.
smidrai
54 straipsnių
Vaistinis smidras (lot. Asparagus officinalis) arba šparagas – daugiametis smidrinių (Asparagaceae) šeimos žolinis augalas.
Užauga iki 150 cm aukščio. Stiebai keli, ploni, šakoti. Lapai maži. Žiedai smulkūs, gelsvi, nusvirę; žydi birželio-liepos mėnesiais. Vaisius – raudona uoga. Šakniastiebis trumpas, mėsingas. Auginamas kaip dekoratyvinis augalas.
Sveikai mitybai – lašiša su smidrais. Puikus ir lengvas patiekalas tiek pietums, tiek vakarienei. Lašišą su smidrais patiekite su žaliomis salotomis.
Vokietijoje ir kitose Europos šalyse prasidėjo smidrų sezonas. Šviežių smidrų skonio išsiilgę žmonės jų įsigyti keliauja net į pačius vietos ūkius. Kiek šiemet kainuoja pirmos klasės šparagai ir kas lėmė ankstyvą jų rinkimo sezono pradžią? Apie tai buvo kalbama LNK žiniose.
Smidrų sriuba – pavasariškas patiekalas. Nuostabi spalva, kreminė tekstūra ir gardžios emapanados – šio patiekalo tikrai norėsite paragauti. Smidrų sriubą patiekite, kol karšta.
Smidrų ūkio įkūrėjai kavai augina giles, o šitakių grybus vertina dėl priešvėžinių savybių ir vitamino D sankaupų (1)
Prieš 7 metus Kotryna (30 m.) ir Algimantas (33 m.) Meidai ryžosi persikraustyti iš miesto į kaimą ir čia puoselėti ūkį, kurį pavadino „Meidukis“. Įsikūrusi Anykščių rajono kaimelyje, pora nusprendė pasinerti į ūkininkavimą ir turimus žemės plotus apsodino smidrais. Tačiau vien smidrais šis ūkis nea...
Puikus būdas, kaip kitaip patiekti įprastus bulvių virtinukus. Itin puikaus skonio ir sotus patiekalas. Patiekdami bulvių virtinukus pagardinkite pipirais.
Panevėžio centrinė turgavietėje kai kurios gamtos gėrybės jau praneša apie artėjančią vasarą. Nuo prekystalių po truputį traukiasi smidrai – jų vietą užima vasaros karalienės braškės ir pirmasis darbščiųjų bitučių medus. Ant prekystalių konkuruoja ir pirmosios lietuviškos daržovės: agurkai, pomidora...
Šparagai viena iš madingų naujųjų žemės ūkio kultūrų, tačiau jau dabar matosi, kad juos ištiko šilauogių likimas. Kai ši kultūra tik buvo pradėta auginti ir kainos buvo ypatingai aukštos, masiškai sodintos naujos plantacijos.
Ilgai suko galvas, ką auginti, nusprendė – smidrus. „Mūsų sūnūs labai juos mėgsta ir mes patys“, – sako smidrų ūkio šeimininkė Inga Babarskienė iš Seirijų.
Žaliuosius, baltuosius ir violetinius smidrus auginanti ūkininkė Jurgita Krištopaitienė prisimena, jog prieš porą dešimtmečių Lietuvoje mažai kas buvo ragavęs šios delikatesinės daržovės – augino ją kaip gėlę darželiuose ir net neįtarė, jog ūgliai yra skanėstas. Šiandien smidrai turi platų ratą mėgė...
Julija Juozapavičienė kartu su šeima puoselėja „Gudelių“ ūkį ir savo klientus džiugina puokštėmis bei kompozicijomis iš savo pačios užaugintų, pievų gėlių, o taip pat ir augalų, kurie ligi šiol puokštėse paprastai neatsidurdavo. Jauna moteris sako savo puokštes papuošianti ir mėtomis, kurias vėliau ...
Smidrai galėtų būti tituluojami tikrais pavasario daržovių karaliais. Jie – maistingi, labai išvaizdūs bei nesudėtingai paruošiami. Tačiau ar žinojote, kad buvo laikai, kuomet smidrai augdavo bene kiekvienoje sodyboje? Tiesa, anuomet jų niekas nevalgydavo, o sodindavo juos vien dėl grožio. Visgi šia...
Laimutis Genys, ūkio „Genio rojus“ savininkas, Lazdijų raj. jau penktus metus augina smidrus ir gervuoges.
Atėjus trumpai vasarai ir prisirpus uogoms, norisi valgyti jų pilnomis saujomis ne tik dėl skonio, bet ir jose esančių vitaminų. Nors daug kas uogas ir vaisius sezono metu valgo tikėdamiesi sustiprinti organizmą prieš rudenį, dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja būti atsargiems ir nepersivalgyti, ma...
Lietuviškas derlius turguje – kiek tenka sumokėti ir ar įmanoma atskirti nuo lenkiškos produkcijos (1)
Šiemet uogų ir daržovių sezonas vėluoja dėl šalto pavasario. Tačiau jau dabar galima rasti braškių, agurkų nors šiuo metu tradiciškai būdavo kur kas gausesnis uogų ir daržovių asortimentas.
Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei. Tokiu būdu lengviau bus galima surinkti ir specialistų įvardijamą daržovių kiekį, kuris sudaro apie 400 gramų per dieną. Maistinių medžiagų atsargoms po žiemos papildyti ir reikiamam daržovių kiekiui sumažinti p...
Dar ne taip seniai smidrai, dar vadinami šparagais, puošė močiučių darželius, o dabar ši pavasario daržovė ne tik eksperimentuojančių jaunųjų ūkininkų, bet ir Panevėžio krašto žemės ūkio bendrovių laukuose keičia tradicines kultūras.
Iš Viduržemio jūros šalių atkeliavę smidrai prieš 30 metų lietuvių virtuvėje buvo retas svečias. Šiandien vargiai atrasime jų neragavusių, o norinčių auginti šią maistingą ir prašmatnią daržovę gretos nuolatos auga. Vieni tokių entuziastų – Kotryna ir Algimantas Meidai – prieš 5 metus ryžosi avantiū...
Įsibėgėjo lietuviškų smidrų sezonas: mitybos specialistė pasakė, kodėl verta juos valgyti būtent dabar (1)
Turgavietėse ir parduotuvių lentynose jau puikuojasi lietuviški smidrai. Jų sezonas prasideda balandžio pabaigoje ir tęsiasi iki birželio vidurio, tačiau būtent gegužę yra pats lietuviškų smidrų pikas. Ar žinote, kuo naudinga ši žalia daržovė? Ir kaip ją tinkamai paruošti?
Šis pavasaris lietuviškam derliui ne itin palankus – naktimis vis dar prognozuojamos šalnos, o ir dienomis šilumos gamta šykšti.