skonio receptoriai

8 straipsnių

Skonio receptoriai – vieni iš cheminių receptorių, kurie jautrūs tam tikroms maiste ir skysčiuose esančioms cheminėms medžiagoms. Žmogaus ir žinduolių cheminiai receptoriai yra burnoje. Juos sudaro ant liežuvio išsidėstę svogūnėliai, kurių daug yra liežuvio speneliuose, šiek tiek kietajame gomuryje, ryklėje ir antgerklyje. Skonio svogūnėlį sudaro kelios pailgos skonio jutimo ir atraminės ląstelės bei plaukelių šluotelės.

Prieskoniai ir žolelės nuo seno yra naudojami medicininiais tikslais, pavyzdžiui, siekiant pagerinti virškinimą ir išspręsti kitas virškinimo problemas. Nors mokslas nėra tikras dėl tiesioginės tam tikrų žolelių ir prieskonių naudos saugantis ir kovojant su vėžiu, lengviau pripažįstamas yra netiesio...